Ouăle colorate, simbol al primăverii

72
Ouăle colorate, simbol al primăverii - eggsvintage-1428577364.jpg

Articole de la același autor

Oul, simbolul fecundității și al formei aproape desăvârșite, era folosit și de alte popoare, în ritualurile lor de sărbători. Popoarele Asiei și Europei, care serbau Anul Nou la echinocțiul de primăvară, ofereau în dar prietenilor și vecinilor ouă roșii. Acest obicei îl întâlnim în Italia, Spania, Franța, Rusia și s-a transmis creștinilor de la păgâni. Se spune că și romanii foloseau ouăle roșii la sărbătoarea lui Janus. La perși, egipteni, greci și gali oul era emblema universului. La creștini se credea ca el îl reprezintă pe Creator, care creează tot și conține în sine totul. La romani este nelipsit în ultimele zile ale Postului Mare, fiind consumat de Paste, după ce este sfințit și toată familia ciocnește ouă. 


Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru simbolizează chinul și durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce. 


Tehnica încondeierii ouălor diferă în funcție de zonă. Cea mai răspândită și mai renumită tradiție a încondeiatului ouălor este în Bucovina. Mai întâi, aici se încondeiau ouă crude, apoi fierte. Instrumentul cu care se "scriu" ouăle se numește chișiță (un vârf ascuțit de tablă de aramă, fixat într-o măciulie a unui băț plat). Tehnica tradițională spune că la încondeiat se mișcă oul, iar nu instrumentul. Acum se mai folosește și penița, în cazul încondeierii ouălor cu tuș. Tehnicile sunt diferite. Cea mai apropiată de tradiție este încondeierea prin acoperirea succesivă cu ceară, apoi scufundarea oului în diferite băi de vopsea: întâi galben, apoi roșu, verde, albastru, negru.


În ornarea ouălor se folosesc motive geometrice, fitomorfe sau zoomorfe. Dintre ele amintim romburi, triunghiuri, zig-zag-uri, puncte, frunza de stejar, bradul, floarea de măceș, grâul, coarnele berbecului, peștele, cerbul (coarnele cerbului), steaua magilor, cârligul ciobanului, crucea Paștelui, etc. La urmă, ouălor li se dă luciu cu lac. În cultura populară actuală, ouăle împistrite sunt, mai mult, obiecte de artă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 09 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : Legenda înroșirii ouălor
Joi, 09 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Scaiul",  la Teatrul de Stat
Pagina a fost generata in 1.3338 secunde