Interviu cu Mirabela Amarandei, consilierul ministrului Educației:

"Paradigma cu care profesorii s-au obișnuit până acum s-a schimbat"

3294
26

Articole de la același autor

Cel mai aprig subiect discutat zilele acestea îl constituie concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct, organizarea acestuia cu mult curaj după atâția ani declanșând un adevărat curent de opoziție. Și pentru că apele s-au tulburat din mai multe direcții, am încercat să aflăm de la cel mai avizat reprezentant al Ministerului Educației, consilierul Mirabela Amarandei, câteva răspunsuri la cele mai frecvente comentarii pe site-ul cugetliber.ro.

- Numeroșii candidați picați la proba CV-ului consideră nedrept faptul că nu li se iau în calcul actele, chiar dacă nu au ajuns pe platformă. 


- Metodologia specifică faptul că, în momentul în care un document nu este încărcat pe platformă, el nu mai poate fi adus ulterior la interviu. Vorbim de documente care să ateste studiile sau parcursul profesional. În ceea ce privește documentele administrative, se știe foarte bine că, în momentul în care ni s-a sesizat că unii au încurcat documentele, că au fost respinși pentru că au încărcat certificat de căsătorie în loc de certificat de naștere, deci pe documente administrative, am permis la momentul respectiv o îndreptare a situației. 


Legat de documentele care să ateste parcursul profesional, ele au fost încărcate pe platformă în momentul depunerii candidaturii și ele nu mai pot fi aduse la interviu. Nu aș vrea să generalizez, dar există și posibilitatea ca unii candidați să nu-și fi încărcat anumite documente, și avem situații de genul acesta, dar au venit apoi cu ele la interviu. 


Mai mult decât atât, tocmai pentru a securiza zona aceasta de diplome, comisiile nu au avut acces la aceste documente decât la momentul interviului. Deci nu se poate afirma că au fost șterse documente, fiind securizate în cadrul platformei. Mi-e greu să cred că au existat scăpări de genul unor documente, dar nerecepționate. Ci mai degrabă vin cu ele în completare la interviu. 


- La Constanța, pică aproape zilnic patru-cinci candidați. La nivel național care este situația? 


- N-aș vrea să le judec doar dintr-o anumită perspectivă și mi-e greu să trag o concluzie la acest moment. Comisiile sunt suverane în deciziile lor și mi-e greu să dau o diagnoză asupra situației din Constanța. Vom veni cu o diagnoză asupra concursului după ce vom încheia toate etapele și vom face o trecere în revistă a concursului, respectiv a tot ceea ce a însemnat el. 


- Nu considerați că era mai bine ca această probă a CV-ului să fie înaintea probei scrise? Se invocă justețea vechilor concursuri. 


- Celor care afirmă acest lucru le dăm o veste: nu mai suntem în paradigma vechilor concursuri. Începând chiar cu testul grilă și cu tipurile de aptitudini pe care noi ni le-am propus să le evaluăm, până la modalitatea de abordare - și a CV-ului, și a evaluării planului de dezvoltare instituțională. Dacă până acum se punea accent foarte mare pe cunoașterea legislației, anul acesta noutatea a fost că am evaluat aptitudinile și competențele, respectiv cele cognitive și manageriale. Mai mult decât atât, am încercat să punem candidații în situația dezvoltării și analizării unor planuri de dezvoltare instituțională, astfel încât să vedem dacă ei pot să aibă o viziune cu privire la dezvoltarea propriei școli. Paradigma cu care profesorii s-au obișnuit până acum s-a schimbat. Asta și ca răspuns la nevoile și la dinamica școlii, dar și a evoluției sociale, evident. 


- Dacă se merge în ritmul acesta cu candidații respinși, la Constanța vom avea un semestru II foarte bulversat, cu zeci de profesori scoși de la catedră. 


- N-aș vrea să vorbesc de bulversare. Evident că, în momentul în care s-a elaborat calendarul, am luat în considerare și faptul că vor trebui făcute mici intervenții pe mișcarea de personal, iar acest lucru se va întâmpla în vacanța intersemestrială. Deci nu în timpul cursurilor, așa cum au susținut unele persoane. Clar vor fi făcute niște ajustări și noi sperăm ca acestea să nu bulverseze cu mult actul de predare. Vor fi ajustări fine, pentru că nu vorbim de mase mari. 


- Totuși, până acum sunt 60 de profesori constănțeni respinși… 


- 60 în raport de câte sute de profesori? Vom încerca să găsim soluții și pentru cei care vor pleca de la catedră. Se știe foarte bine că acei directori au catedra rezervată. Or, în momentul în care ești suplinitor, îți asumi faptul că la un anumit moment acel director își va prelua catedra rezervată. Pe de altă parte, când ești suplinitor, îți poți asuma și niște riscuri. Sperăm sincer ca mișcarea de personal pe care o vom organiza în vacanța intersemestrială să nu perturbe activitatea de la clasă. E în interesul nostru primar ca elevii să nu resimtă aceste mici acomodări. 


Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Miu-primar la Cogealac
31 octombrie 2016
asta alerga sa iasa primar

dar machedonimea s-a prins ca asta vrea multe dar cu munca putina si i-au facut-o, la emisiunea cu Tatulici, l-au trecut toate transpiratiile pe miu petrica cand l-a intrebat tatulici:"ce veti face dumneavoastra, un biet profesor de istorie pentru localnici? si cum vedeti ca va creste localitatea cu dv in fruntea ei" si el a zis:"voi cultiva meri, peri si vita de vie............." si apoi de ciuda ca n-a iesit primar peste machedoni si-a luat si un an liber de la viata scolara ca oricum apoi facea cu firma lui privata zugraveli in liceul unde-i titular. asta ar trebui inchis ca n-a facut nimic pentru invatamant!

miu-visatorul
31 octombrie 2016
el are un vis,,,s-ajunga primarul c-tei

a muncit un an intreg s-o convinga pe adriana gheorghe ca ea stie agricultura si a impins-o pe listele consilierilor. saraca femeie cand a fost invitata pe ctv dadea din colt in colt cu raspunsurile cu vederile ei prin agricultura c-tei. astia-s hamesiti, orice numai s-ajunga sus....ca sa-si franga gatul mai de la inaltime si ...definitiv. o sa primeasca ce merita si astia! dupa plata si rasplata!

Răspuns la: asta alerga sa iasa primar
Adăugat de : Miu-primar la Cogealac, 31 octombrie 2016
dar machedonimea s-a prins ca asta vrea multe dar cu munca putina si i-au facut-o, la emisiunea cu Tatulici, l-au trecut toate transpiratiile pe miu...
autentic
31 octombrie 2016
mediatorul trimis de minister a intervenit

chiar daca comisia din interiorul scolii a dorit sa tranteasca candidatul n-a reusit ptr ca au fost fortato cei doi din scoala sa scrie si sa dea explicatii ce n-au inteles si n-au notat, asa ca daca spuneti ca va considerati nedreptatit puteti contesta. marsavii s-au facut ca omul care se naste ticalos asa moare, e clar ca unii asa au obtinut functii pana acum, fara munca si concurs ci numiti de partid si inca nu le vine a crede ca ministrul poate trimite si garda de control ca sa inteleaga ca partidul e istorie in concursul asta. aici ori stii ori nu stii. s-a vazut la scris si la cv cine e pregatit, iar la interviu e subiectiv, acolo tu o tii de coarne si ei spun ca-i suta! asa pe fata!

Răspuns la: Comisiile din scoli
Adăugat de : Candidat admis, 31 octombrie 2016
S-au facut abuzuri! Comisia numita de scoala a refuzat sa recunoasca unele documente de pe platforma. Am solicitat ulterior deschiderea altora si mi...
James Bagabond
31 octombrie 2016
Ar fi bine

Ca autorul articolului să găsească un candidat de pe lista care a fost admis cu nota mare si sa il roage să îi arate, doar să îi arate, ce a urcat pe platforma. Pentru candidați este încă posibil un export al documentelor urcate. O să vadă ce a făcut un candidat serios în activitatea lui din școală. Nu te ajuta nici un partid la proba scrisa, nu îți face CV-ul vreun prieten sus-pus si nu vorbește nimeni în locul tău la interviu. Probabil că tehnologia le joacă feste unor candidați. Platformele nu sunt chiar intuitive, la trafic mare mai pica. Dar dacă te ambitionezi si vrei sa performezi nu te lași, chit că te mai ajuta cineva. Asa ca, pentru cei admiși, bravo fraților! Pentru cei respinși, incercati în următoarea sesiune.

Candidat admis
1 noiembrie 2016
Comisiile din scoli

Am primit deja 3 minusuri, mai urmeaza doua (adica cei doi membri ai Comisiei + cei trei candidati favorizati). Normal ca-i deranjeaza adevarul! Cineva a comentat elocvent in cancelarie dupa concurs: "Doar sa fii prost sa nu pricepi ca cine avea punctajul cel mai mare dupa primele doua probe a fost "executat" de Comisie!"

Răspuns la: Comisiile din scoli
Adăugat de : Candidat admis, 31 octombrie 2016
S-au facut abuzuri! Comisia numita de scoala a refuzat sa recunoasca unele documente de pe platforma. Am solicitat ulterior deschiderea altora si mi...
cv-ul si scrisul sunt obiective
1 noiembrie 2016
cine a invatat si a muncit s-a vazut la cv si scris

partea hipersubiectiva a fost si va ramane la interviu unde este singura proba in care ticalosii se fac ca nu pricep ce vorbesti si au dreptul conferit de metodologie sa simuleze ca sunt retardati si nu pricep. cu conditia sa explice in scris ce n-au reusit sa inteleaga cand vorbea intervievatul si sa mentioneze in fisa lui proprie. apoi urmeaza sa contesti si ultimul pas e sa mergi in contencios administrativ. asa ca celor ce se cred nedreptatiti, le uram succes , sa conteste si sa demonstreze ca "retardatii" invatamentului trebuie chiar si sanctionati pentru jocul murdar care si l-au permis sa-l joace. riscul presupune sa pierzi sau sa castigi, nu-i asa? daca ai riscat sa ai un comportament subiectiv primesti si tu ceva: o sanctiune!

sa fie intervievati si evaluatorii subiectiv ai scolilor
1 noiembrie 2016
verificari la sange

daca exista cazuri in care diferentele sunt prea mari la cv si la interviu intre punctele date de alesii scolii, invidiosii si trufasii, si cei numiti de ISJ si de Primaria C-ta, atunci sa se verifice fisele celor 5 membrii evaluatori si sa fie trasi la raspundere iar apoi exclusi pentru 5 ani cel putin din drepturile de a mai ocupa functii cu titluri onorifice-sef catedra, membru consilu cosultativ, membru in consilul de administratie al scolii, etc si sanctionati drastic ca si-au permis sa duca acest concurs in derizoriu. a te juca cu viata unui candidat, coborandu-te la asemenea rautati, se plateste. ISJ-ul sa dea un exemplu ca legea functioneaza in C-ta.

Răspuns la: cine a invatat si a muncit s-a vazut la cv si scris
Adăugat de : cv-ul si scrisul sunt obiective, 1 noiembrie 2016
partea hipersubiectiva a fost si va ramane la interviu unde este singura proba in care ticalosii se fac ca nu pricep ce vorbesti si au dreptul...
garda de control a ministrului
1 noiembrie 2016
a promis ca trimite garda

ministrul Mircea Dumitru a promis ca daca mai primeste sesizari din teritoriu si afla ca s-au facut ilegalitati, nu se va da in laturi de la a trimite garda de control pentru verificari minutioase. nedreptatiiti sa se adresese ministrului. SUCCES celor cu adevarat merituosi si RUSINE impostorilor. "NU MOR CAII CAND VOR CAINII"!

Coleg
1 noiembrie 2016
Comisiile din scoli

Aveti perfecta dreptate! Ei au semnat si niste declaratii ca n-au polite de platit! Candidatii au simtit altceva. Pe ei de ce nu i-a intrebat nimeni? Sa plateasca toti cei vinovati!!! Sa vina Ministerul sa mai verifice filmarile, borderourile si sa faca publice neregulile sesizate. Sa fie sanctionati vinovatii, pentru ca altfel... nu mai scapam niciodata de coruptie!!!

Răspuns la: verificari la sange
Adăugat de : sa fie intervievati si evaluatorii subiectiv ai scolilor, 1 noiembrie 2016
daca exista cazuri in care diferentele sunt prea mari la cv si la interviu intre punctele date de alesii scolii, invidiosii si trufasii, si cei...
corpul de control al ministrului
1 noiembrie 2016
aveti dreptate

asa este . daca s-au sesizat asa diferente mari de punctaje acordate, e necesar sa cereti corpul de control sa vina sa verifice. succes celor ce s-au pregatit.

Răspuns la: a promis ca trimite garda
Adăugat de : garda de control a ministrului, 1 noiembrie 2016
ministrul Mircea Dumitru a promis ca daca mai primeste sesizari din teritoriu si afla ca s-au facut ilegalitati, nu se va da in laturi de la a...
26 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 1.9912 secunde