Interviu cu Mirabela Amarandei, consilierul ministrului Educației:

"Paradigma cu care profesorii s-au obișnuit până acum s-a schimbat"

3294
26

Articole de la același autor

Cel mai aprig subiect discutat zilele acestea îl constituie concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct, organizarea acestuia cu mult curaj după atâția ani declanșând un adevărat curent de opoziție. Și pentru că apele s-au tulburat din mai multe direcții, am încercat să aflăm de la cel mai avizat reprezentant al Ministerului Educației, consilierul Mirabela Amarandei, câteva răspunsuri la cele mai frecvente comentarii pe site-ul cugetliber.ro.

- Numeroșii candidați picați la proba CV-ului consideră nedrept faptul că nu li se iau în calcul actele, chiar dacă nu au ajuns pe platformă. 


- Metodologia specifică faptul că, în momentul în care un document nu este încărcat pe platformă, el nu mai poate fi adus ulterior la interviu. Vorbim de documente care să ateste studiile sau parcursul profesional. În ceea ce privește documentele administrative, se știe foarte bine că, în momentul în care ni s-a sesizat că unii au încurcat documentele, că au fost respinși pentru că au încărcat certificat de căsătorie în loc de certificat de naștere, deci pe documente administrative, am permis la momentul respectiv o îndreptare a situației. 


Legat de documentele care să ateste parcursul profesional, ele au fost încărcate pe platformă în momentul depunerii candidaturii și ele nu mai pot fi aduse la interviu. Nu aș vrea să generalizez, dar există și posibilitatea ca unii candidați să nu-și fi încărcat anumite documente, și avem situații de genul acesta, dar au venit apoi cu ele la interviu. 


Mai mult decât atât, tocmai pentru a securiza zona aceasta de diplome, comisiile nu au avut acces la aceste documente decât la momentul interviului. Deci nu se poate afirma că au fost șterse documente, fiind securizate în cadrul platformei. Mi-e greu să cred că au existat scăpări de genul unor documente, dar nerecepționate. Ci mai degrabă vin cu ele în completare la interviu. 


- La Constanța, pică aproape zilnic patru-cinci candidați. La nivel național care este situația? 


- N-aș vrea să le judec doar dintr-o anumită perspectivă și mi-e greu să trag o concluzie la acest moment. Comisiile sunt suverane în deciziile lor și mi-e greu să dau o diagnoză asupra situației din Constanța. Vom veni cu o diagnoză asupra concursului după ce vom încheia toate etapele și vom face o trecere în revistă a concursului, respectiv a tot ceea ce a însemnat el. 


- Nu considerați că era mai bine ca această probă a CV-ului să fie înaintea probei scrise? Se invocă justețea vechilor concursuri. 


- Celor care afirmă acest lucru le dăm o veste: nu mai suntem în paradigma vechilor concursuri. Începând chiar cu testul grilă și cu tipurile de aptitudini pe care noi ni le-am propus să le evaluăm, până la modalitatea de abordare - și a CV-ului, și a evaluării planului de dezvoltare instituțională. Dacă până acum se punea accent foarte mare pe cunoașterea legislației, anul acesta noutatea a fost că am evaluat aptitudinile și competențele, respectiv cele cognitive și manageriale. Mai mult decât atât, am încercat să punem candidații în situația dezvoltării și analizării unor planuri de dezvoltare instituțională, astfel încât să vedem dacă ei pot să aibă o viziune cu privire la dezvoltarea propriei școli. Paradigma cu care profesorii s-au obișnuit până acum s-a schimbat. Asta și ca răspuns la nevoile și la dinamica școlii, dar și a evoluției sociale, evident. 


- Dacă se merge în ritmul acesta cu candidații respinși, la Constanța vom avea un semestru II foarte bulversat, cu zeci de profesori scoși de la catedră. 


- N-aș vrea să vorbesc de bulversare. Evident că, în momentul în care s-a elaborat calendarul, am luat în considerare și faptul că vor trebui făcute mici intervenții pe mișcarea de personal, iar acest lucru se va întâmpla în vacanța intersemestrială. Deci nu în timpul cursurilor, așa cum au susținut unele persoane. Clar vor fi făcute niște ajustări și noi sperăm ca acestea să nu bulverseze cu mult actul de predare. Vor fi ajustări fine, pentru că nu vorbim de mase mari. 


- Totuși, până acum sunt 60 de profesori constănțeni respinși… 


- 60 în raport de câte sute de profesori? Vom încerca să găsim soluții și pentru cei care vor pleca de la catedră. Se știe foarte bine că acei directori au catedra rezervată. Or, în momentul în care ești suplinitor, îți asumi faptul că la un anumit moment acel director își va prelua catedra rezervată. Pe de altă parte, când ești suplinitor, îți poți asuma și niște riscuri. Sperăm sincer ca mișcarea de personal pe care o vom organiza în vacanța intersemestrială să nu perturbe activitatea de la clasă. E în interesul nostru primar ca elevii să nu resimtă aceste mici acomodări. 


Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
evaluarea evaluatorilor din comisie
2 noiembrie 2016
pentru corectitudine

daca exista cazuri in judetul c-ta de polite platite intre candidati si evaluatorii din comisie, corect este ca d-l ministru al educatiei sa ceara evaluarea acelor evaluatori (cv+scris+p.d.i./p.a.s.), sa le cunoastem si noi nivelul. pentru ca s-a observat ca au fost directori in functie de ani buni care au picat atat la cv cat si la scris, deci concluzia ar fi ca daca directorii picati au avut o asa pregatire slaba, de ce am fi noi siguri ca niste membrii ai consiliului administrativ ai unei gradinite/scoli ar fi foarte indreptatiti sa evalueze. ce i-ar recomanda , ce rezultate asa deosebite i-ar recomanda pe ei? doar ca au fost numiti membrii c.a. in gradinita/scoala? sa se faca si ptr ei un punctaj si sa-i intervievam noi pe ei, sa vedem ce au facut ei pana acum? doamna care a scris articolul, daca aveti asa raspunsuri bune de la minister, ca acest articol cu consilierulu ministrului, reusiti sa ne scoateti din aceasta confuzie numita coruptie. CORUPTIE MASCATA! faceti dreptate, daca vreti calitate, altfel ne tot ascundem, vine directorul nou, hai cu el, pleaca , duca-se noi mergem acum cu altul, il netezim cand pe unul cand pe altul, dar coloana vertebrala mai avem? opriti incurajarea ticalosiilor! de noi depinde! IMPREUNA!

Răspuns la: aveti dreptate
Adăugat de : corpul de control al ministrului, 1 noiembrie 2016
asa este . daca s-au sesizat asa diferente mari de punctaje acordate, e necesar sa cereti corpul de control sa vina sa verifice. succes celor ce s-au...
MINISTRUL
2 noiembrie 2016
gandurile ministrului Mircea DUMITRU

"(Cei care au amendat Legea Educației — n.r.) nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor, pe scurt. (Acest control se manifestă — n.r.) în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obține pe baza unui concurs public în care dovedește că are capacitatea de a conduce școala sau liceul în care funcționează. (...) Procedural, suntem blocați în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat — n.r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunțat clar că avem prima probă a acestui concurs național. Va trebui să oprim procedura", a declarat ministrul într-un interviu acordat Digi24. Întrebat dacă politizarea este cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul educațional din România, Mircea Dumitru a explicat că aceasta "nu e cea mai mare problemă, dar este o problemă", dorința sa fiind ca prevederile legale să fie respectate. "Vreau să respect legea, pentru că aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 și până acum sunt cel puțin două cicluri în care nu s-a aplicat legea deși, declarativ, toți actorii principali din politică, din Ministerul Educației, au spus că trebuie să avem concursuri. Chiar și doamna Andronescu. Dacă o întrebați o să spună: Da, sunt de acord să avem concursuri, dar le vom face în vara anului viitor", a mai spus ministrul Educației. Acesta a susținut că metodologia de organizare a concursurilor nu dă voie la aranjamente politice, dar dacă se vor organiza în vara anului 2017, așa cum prevede amendamentul în discuție, ar putea exista riscul să nu fie "foarte corecte sau transparente". Referitor la modul în care un director de școală poate fi considerat 'agent electoral', ministrul a explicat că, "prin influența pe care o are asupra colegilor din școală, părinților, elevilor", el poate promova acțiunile "unui partid sau altuia". "Școala trebuie depolitizată. Școala are o menire, o vocație națională", a subliniat Dumitru. Comisia pentru învățământ din Senat a adus un amendament Legii Educației, prin care concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct în unitățile școlare se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an școlar.

Poteica
2 noiembrie 2016
INTERESANTE aceste randuri

Referitor la modul în care un director de școală poate fi considerat 'agent electoral', ministrul a explicat că, "prin influența pe care o are asupra colegilor din școală, părinților, elevilor", el poate promova acțiunile "unui partid sau altuia". "Școala trebuie depolitizată. Școala are o menire, o vocație națională", a subliniat Dumitru

Răspuns la: gandurile ministrului Mircea DUMITRU
Adăugat de : MINISTRUL, 2 noiembrie 2016
"(Cei care au amendat Legea Educației — n.r.) nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor, pe scurt. (Acest control se manifestă...
Evaluat
5 noiembrie 2016
Ene Lucica

"Ce dracu cauta Lucica Ene ,o pensionara de 3 ani????? Chiar nu era nici un expert aracip din randul cadrelor active ? Ne facem de ras! A fost data afara din functia de director cu cativa ani inainte de pensionare Doamna inspector Dragomir stie mai mult doar a fost adjuncta lui Ene" - asta comenteaza un coieg la un alt articol despre comisiile de concurs. Acum m-am luminat: Chiar nu avea ce cauta, chiar nu are competenta necesara sa evalueze viitori directori, din moment ce a fost demisa!!!

Paradigma
6 noiembrie 2016
Nu, COMPETENȚEI !

Păi, vedeți ? Nu a interesat pe nimeni din minister , prinacest concurs, să vadă cu adevărat care directori merită să rămână și care să plece ....

Răspuns la: Competenta?
Adăugat de : X, 31 octombrie 2016
Directoarea de la Liceul Decebal este foarte competenta?? A reusit iarasi, iar scoala arata jalnic. Cum a reusit? Un director trebuie sa fie un bun...
Profesor
28 septembrie 2017
Mafia de la concurs

Pai Ene Lucica, fosta directoare a lui Osca A (desi pretindeau ca nu se cunosc)., a favorizat-o la concurs si acum cere ore la plata cu ora la Scoala 12, IN DETRIMENTUL TITULARILOR. Daca esti datoare, doamna Osca... Te-a facut directoare!!!

Răspuns la: Ene Lucica
Adăugat de : Evaluat, 5 noiembrie 2016
"Ce dracu cauta Lucica Ene ,o pensionara de 3 ani????? Chiar nu era nici un expert aracip din randul cadrelor active ? Ne facem de ras! A fost data...
26 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 0.5968 secunde