Pretențiile mămicilor "mileniale" de la creșe. "Supraveghere video pe telefon și mâncare fără zahăr"

8742
4

Articole de la același autor

Pentru sute de mămici constănțene, săptămâna aceasta a debutat cu emoții dintre cele mai mari, din cauza demarării unei etape extrem de importante din viața „odoarelor” familiei. Mai devreme decât anul trecut, înscrierile pentru grădinițe și creșe au început luni, 27 mai, și în județul Constanța, iar numărul locurilor puse la dispoziție în municipiul reședință este considerabil influențat de reînscrierile anterioare.

Toate cele șase grădinițe din municipiul Constanța care au în subordine creșe au anunțat că pentru grupa mică nu mai există niciun loc, ca urmare a principiului continuității.

„Dacă anul trecut, când am preluat Creșa nr. 1 «Delfinul», misiunea noastră nu a fost atât de grea, anul acesta, pentru cele 20 de locuri la grupa mică am avut, în baza principiului continuității, 64 de copii care au finalizat creșa”, a declarat pentru „Cuget Liber” Gabriela Giumba, directorul Grădiniței cu Program Prelungit „Mugurel”, de care aparține Creșa „Delfinul”. Aplicând metodologia în vigoare, au rămas „pe dinafară” 44 de „absolvenți de creșă”, cei 20 reînscriși la grupa mică fiind hotărâți în ordinea descrescătoare a vârstei, de la cel mai mare spre cel mai mic. În prima zi de înscrieri, la Grădinița „Mugurel” s-au înregistrat 124 de dosare.



Nici misiunea conducerii Grădiniței cu Program Prelungit „Lumea Poveștilor”, care are în subordine Creșa nr. 18 „Albă ca Zăpada”, nu a fost ușoară, ieri, la prima oră, numeroși părinți formând o nouă coadă la înscriere. Pentru anul școlar viitor, după cum ne-a precizat prof. Steluța Negură, director, pentru înscrierea la creșă sunt disponibile 63 de locuri, iar pentru grupa mijlocie 30 de locuri, respectiv trei locuri pentru grupa mare.

La Creșa „Licurici”, care aparține de Grădinița cu Program Prelungit nr. 44, sunt disponibile 30 de locuri la grupa mijlocie, respectiv 18 locuri la grupa mare, iar pentru „grădi” doar două locuri la grupa mare, respectiv 23 locuri la grupa mijlocie.

În municipiul Constanța se mai fac înscrieri până vineri, 31 mai, la creșele nr. 5 „Lumea Poveștilor” (din subordinea Grădiniței „Căsuța de turtă dulce), nr. 2 „Căsuța spiridușilor” (din subordinea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 6) și nr. 13 „Fluturașii” (din subordinea Grădiniței „Lumea Copiilor”).

„Dacă vrei să speri la un loc în creșă, îl înscrii din faza de… proiect”

Resemnate, mămicile constănțene sunt conștiente că șansele de a-și înscrie copiii la creșă sunt considerabil reduse, pe fondul infrastructurii deficitare, motiv pentru care încă din iarnă au lansat apeluri pe rețelele de socializare cu privire la condițiile pe care le oferă unitățile private. Și în funcție de ratingul primit, dar, evident, și de prețuri, zilele acestea bat din… poartă în poartă.

Dar iată ce pretenții ridică mămicile „mileniale”: „Ca cerințe obligatorii: supraveghere video pe telefon; program prelungit; personal calificat, dar neapărat cald și afectuos cu copiii; metode ce nu includ, evident, coerciția fizică sau țipatul (educație cu blândețe și răbdare); să nu fie mai mult de 9-10 copii în grupă; meniu diversificat și mâncare de calitate”, s-a lansat una dintre mămici în… speranțe.



O altă mămică este și mai concretă: „Vreau și eu recomandări de creșe cu următoarele criterii: bucătărie proprie; mâncare/gustări FĂRĂ ZAHĂR; fără ecrane/tv/videoproiector etc etc. etc.; maximum 10 copii la grupa baby (creșă); două educatoare la grupă, din care măcar una să rămână până la sfârșitul programului!!!!; acces video; program 7/7.30-17.30/18. Nu știu dacă caut unicorni sau nu, experiențele avute până acum fiind foarte proaste la o instituție de mare renume în Constanța!”.

Cert este că majoritatea mamelor sunt conștiente că zilele acestea au de alergat pentru că „dacă vrei să speri la un loc trebuie să îl înscrii de când se naște sau eventual dacă ar fi după statul român… îl înscrii din faza de proiect”, a spus, mai în glumă, mai în serios, o altă mamă resemnată.

În această primă etapă sunt înscriși copiii pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ, dar mai ales a celor trei opțiuni exprimate. Evident, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat după încheierea etapei de reînscrieri. Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după prima etapă de înscrieri este prevăzută pe 14 iunie, la ora 14.



Comentează știrea

RO, normalitate si cascaval de piata
29 mai

Intr-o tara disfunctionala raportat atit la modelul european de valoare [ natural, in buna armonie cu natura si cu principii morale ] cit si la aspecte de baza [ pipilica, papica si nanica ] e o confuzie majora intre pretentie si normalitate ! E normal sa fie si hrana adecvata, buna grija de copii, spatiu generos si educatie adecvata virstei pe principii morale ! De ex., acum 40 si de anisori, era gradinita 8 [ Tomis2 cam 700metrii de Spitalul Mare ] si aveau bucatarie proprie, loc de joaca in curte si oarecum multumit atit relativ la vremurile alea cit si azi pe model [ inclusiv aveai si plimbari prin judet sau teatru de copiii ]. Adica era si la noi si normal si "adecvat" ca mai sint detalii care poate discutabile la timpurile alea, dar premise bune ! Plus si din vorba tot pe timpurile alea de clasa 1 si altii tot de bine in sensul cum trebuie ziceau de gradinita ! Pai azi, e pretentie deja ? Pretentie doar prin prisma unei generatii de nepasare, incompetenta si alte scopuri care de multe ori de codul penal ! Pretentie la cascaval sa fie servit doar dat prin razatoarea mica atunci cind e folosit la gustare si obligatoriu painea putin rumenita la maxim juma de cm grosime, fara coaja si maxim 20cm patrati diametrul. [ asa e tratat acasa si parintele grijliu ... ca e generos parintele si cu bunatatate si cascaval adevcat pt. plod ! ] Pe istoric, de la cascaval peste alti ani [ ca venise modelul de piata ], a trebuit alta gradinitia unde mancarea la pachet de acasa ! [ unii sint mai vrednici la plozi, etc ] Adica de cascaval nimica ? Cit e banul azi ? e esential ! [ ca de aici cu cascaval bun poate si pretentii ! ] Mai era aspectul de viata privata, ca doar prin acord total se poate ! [ si bazat pe neincredere generalizata pe sistemul RO ]. Pe "milenal" sensul poate lamurit : ori aroganta gratuita sau poate o caracterizare pt. un titlu mai atragator !

20cm patrati diametrul
29 mai

Aici e graba, varsta ca mai apar si categorii antagoniste. 20 cm x 2 diametrul, e pt. mine cu minim in fata. Era vorba de portionarea adecvata pt. pitic ori pe suprafata rectangulara [ patrat, dreptunghi, triunghi, etc ] sau rotunda [ cerc, elipsa, combinatii tip mucenic - 8uri, etc ]. Mai trebuia putin pe statistica un sumator tip [ gradinite publice, private ], numarul estimat de copiii, perspective de viitor [ mai gasim un spatiu sau mai asa de "ca nu mediul de oameni" : un container de copii ]. Plus, pe educatie [ personalul ], ca din vorbe si pe Cta. [ tip ca se intimpla : ori vorba ori batul ori nepasarea si incompetenta cu derivatie tot pe vorba si bat . etc ] Plus, pe imagine o idee la descriere , e din Cta. poza ? „Dacă vrei să speri la un loc în creșă, îl înscrii din faza de… proiect”, adica e in perfecta armonie "nedorita"cu mediul de RO azi derivat de la evenimentele 89 ! [ inainte era centralizarea si intuitiv cred ca putini nu aveau alocat un loc ]

Statistica, Previziune si Bunul Gospodar
29 mai

Pe competenta in buna colaborare cu institutiile abilitate [ primarie, prefectura, inspectorat, programare de stat ] ai imaginea cu "copiii", adica sti anual si pt. gradinita, cresa ! De la competenta de aia e vorba : „Dacă vrei să speri la un loc în creșă, îl înscrii din faza de… proiect”, ca altfel in buna colaborare si cu fonduri europene foarte generoase, imediat cu un plus de ceva locuri ca poate judet, oras atactiv si pe relocare ... etc ! [ centralizarea asa proceda ... si "mediul de piata" o fi altfel pe unele aspecte ? ] Reformulat : pipilica, papica si nanica e obligatoriu pt. toti [ normalitate ]. Cu cascaval generos poti sa ai pretentii si de cascaval pe razatoare dar [ normalitatea ] e de mult asigurata !

principii de monopol
29 mai

Imaginea mai buna e ca spatiul si locurile pt. cresa si gradinita sint reduse raportat la copiii ! Adica e situatie de monopol de partea ofertei [ gradinita, cresa ]. Pai isi permite cum vrea ! De aia poate si vorba "Pretențiile", pai zi merci mai parinte ca ti-am gasit un loc pt. plod si asta asa pe relatii, pile si ceva cascaval ! Nu-ti convine, am rapid 3 alti doritori care dau mai bine cu cascavalul ca sa compenseze pila [ ca aia nu au recomandare dar sint dispusi si la triplu spaga ! ] Si de ce asa ? Competenta, ca de aia se intimpla cu derivatie pe tot sistemul [ noi avem altceva, pe noi nu ne intereseaza ... etc, etc ] si bietul parinte ... cum are cele de trebuinta : noroc, cascaval, pila, sansa, etc ! Tara plina de disfunctionalitati toate cu repercusiuni majore pe cetateanul obisnuit ! [ care de multe ori la limita subzistentei, ca asa e media de anormalitatea la tara RO ]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0309 secunde