Se pune cruce Culturii? "Această ordonanţă nu are ce să mai ia de la Teatrul Oleg Danovski!"

5867
2

Articole de la același autor

În ediţia anterioară a cotidianului „Cuget Liber“ vă informam ce ar însemna dacă Ordonanţa de Urgenţă aflată încă în lucru, la Guvern, ar fi pusă în aplicare, în cazul instituţiilor de cultură cu mai puţin de 50 de angajaţi. Pe scurt, numeroase muzee din întreaga ţară, teatre și biblioteci vor fi afectate. Foarte multe dintre acestea ar putea trece printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare. Ce s-ar putea întâmpla, însă, în cadrul unui scenariu atât de sumbru, cu Teatrul Naţional „Oleg Danovski”, reprezentativ în cultura naţională?

Dacă o asemenea ordonanţă s-ar pune în aplicare, ar putea afecta, bineînţeles, cum spuneam, o mulţime de instituţii culturale. Deocamdată, însă, totul se limitează la încercări de a găsi o formulă „magică”, pentru a ieși din impas și pentru a nu supăra pe nimeni. Pentru Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, spune managerul, soprana Daniela Vlădescu, infernul s-a dezlănțuit încă de la înființarea sa, în anul 2004.

„Atunci, la reorganizare, au fost concediați fără drept de apel 240 de salariați. Dureros, nemaiîntâmplat, unic până acum, nedrept. Nimeni nu s-a sinchisit! În 2009, ni s-a tăiat bugetul și, ca să supraviețuim cu toții, am luat fiecare câte trei luni de șomaj tehnic. Nimeni nu s-a sinchisit. În 2010, instituția care ținea de Consiliul Judeţean Constanța a fost desființată şi, la fel, nimeni nu s-a sinchisit, în afară de domnul Kelemen Hunor, ministru al Culturii, care a preluat acest teatru unic în România, din multe considerente. Până la definitivarea documentelor,

CJC Constanța a desființat toate posturile vacante, apoi a mai aplicat o concediere colectivă de 100 de persoane, în urma OUG 63/2010, ordonanță care ,de fapt, se adresa personalului din administrațiile publice. Și iarăși, nimeni nu s-a sinchisit, atât timp cât nu erau afectați decât bieții artiști muzicieni și balerini din Constanța. Acest teatru valoros şi-a făcut datoria, fără salariaţi suficienţi (137) şi fără un buget acoperitor nevoilor pentru funcţionare. Deci: Nu! Această ordonanţă nu are ce să mai ia de la TNOB Oleg Danovski! Oamenii pot fi afectați de retragerea anumitor drepturi, dar încă nu este nimic sigur! Noi am fost uciși de mai multe ori, iar lovitura fatală ne-a fost dată în urma OUG 34/2023, când ni s-au reținut 10% din bugetul pentru bunuri și servicii. Această sumă reținută a lăsat instituția în imposibilitatea de a angaja cheltuieli cu colaboratorii permanenți, atât de necesari continuării activității”, a declarat directorul, pentru „Cuget Liber”.

Din aceste considerente, a precizat Daniela Vlădescu, compania de balet, renumită, prin rezultatele spectaculoase din ultimul timp, şi care are doar 14 angajați și se folosea de 23-25 colaboratori permanenți pentru a asigura activitatea atât de performantă, nu mai poate să își îndeplinească misiunea de a prezenta spectacole de balet integrale și încântătoare. „Dar noi funcționăm la întreaga capacitate actuală, cum putem noi mai bine și vă așteptăm pe la noi. Stagiunea estivală este în toi și preconizează, în total, 33 de evenimente în aer liber, până pe 17 septembrie. Eu spun că suntem puțini, triști, dar buni! Felicit pe noul ministru al Culturii, doamna Raluca Turcan, pentru că a luat o atitudine promptă și fermă, cu profesionalism și foarte bine documentată, pentru a ocroti instituțiile culturale de schimbările nefaste care se întrevăd în viitorul apropiat. Oricum, eu spun mereu: O să fie bine. Măcar să gândim pozitiv, unii pentru ceilalți”, a adăugat directorul.



Comentează știrea

Un cetatean
21 august 2023
Despre cultura

"Compania" aceasta instituție? Traiti din fonduri private, cumva? Sau si fonduri private, ca altfel va umflați în penele termenului, fără sa știți ce reprezinta. Calitatea reprezentațiilor dvs este îndoielnică și m-as abține de la alte aprecieri. Pai...sa va salveze dl Hunor și dna Turcan de la cheltuirea banului public după bunul plac, cu armate de colaboratori japonezi....si nu numai. Cta ce castig are la asta? Cui foloseste aceasta asa-zisa cultura? Poate ca Dl Ciolacu știe multe și face si o politica în domeniul culturii, ca descentralizarea ati luat-o ca pe " facem noi ce știm cu banii voștri!". Poate ca alții trebuie sa conducă acest angrenaj, ca pensionarii au alte ritmuri de înțelegere.

Universalitatea Credintei
21 august 2023
Se pune cruce Culturii?

La crestini, o varianta cu haz din asta de sa nu-l auzi, e ca avem Cruce Buna si Sfintita, doar data fericirii de identificat. Si aici sint mai multe variante tot asa foarte haioase : [1] vopsea si pensula sau [2] data era deja bine tiparita de la Transformarea Lemnului pentru Credinta, doar ca era la Secret. Cadrul Romaniei de azi e clar, 5 milioane de migranti cu pastrarea trendului de Dragoste fata de Patria Mama [adica mergi la altii cu Steagul ca a fost frumoasa invatatura de tinar].

Pagina a fost generata in 0.3529 secunde