Nu distrugeţi instituţiile de cultură! "Nu ştim ce se va întâmpla!"

5257
Nu distrugeţi instituţiile de cultură!

Articole de la același autor

Este panică mare în rândul angajaţilor din cadrul instituţiilor culturale, după ce ministrul Culturii, Raluca Turcan, l-a atenționat pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, că, dacă măsurile fiscale cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă, aflată încă în lucru, vor fi puse în aplicare, atunci mai multe muzee, teatre și biblioteci vor fi extrem de afectate. Menţionăm că, potrivit proiectului aflat pe masa Guvernului, instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați ar putea trece printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare.

Salariaţii sunt disperaţi şi speră să nu fie nevoie ca aceste măsuri să fie puse în aplicare. „Ne temem pentru locurile noastre de muncă. Lucrăm de ani de zile pe anumite posturi şi nu am vrea să fim nevoiţi să plecăm ori să ne comasăm cu alte instituţii de cultură. Comasarea sau desfiinţarea nu este o soluţie”, ne-au mărturisit mai mulţi angajaţi. Toţi sunt neliniştiţi şi vor să îşi desfăşoare activitatea în cadrul aceloraşi unităţi, nu să fie plasaţi în alte părţi.

Cum spuneam, aceasta nu este o situaţie pe placul nimănui, pentru că, în cazul în care s-ar pune în aplicare ordonanţa cu pricina, la nivelul întregii țări, 285 de instituții de cultură ar putea dispărea de la 1 ianuarie 2024. Singura alternativă de supraviețuire a instituțiilor de cultură cu mai puţini angajaţi ar fi comasarea. Aşadar, proiectul la care facem referire este întâmpinat cu teamă şi rezerve de toată lumea.

Până şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, nu este de acord cu ceea ce se întâmplă, afirmând că, dacă ordonanţa ar fi aprobată, aceasta ar avea, cu siguranţă, consecinţe grave asupra sectorului public cultural, fiind create premisele intrării în colaps a acestuia cu toate consecinţele negative aferente asupra celorlalte sectoare, fiind afectat, totodată, dreptul de acces la cultură.

Care este situaţia în judeţul Constanţa?

Pe plan local, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa nu va fi afectată de această ordonanţă, pentru că aici salariații nu sunt bugetari, deci ies din această ecuație. Nici Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie nu va avea probleme, întrucât instituţia are mai mult de 50 de angajaţi. „Pe noi nu cred că ne va afecta, dacă informaţiile de acolo vor rămâne așa cum sunt prezentate la acest moment. Nu se ştie, însă, care va fi forma finală a acestui proiect. Noi, în schema de personal, suntem 88 de persoane, pentru că gestionăm şi obiectivele din judeţ”, a precizat directorul Aurel Mototolea.

„Sperăm ca această ordonanţă să nu fie votată, pentru că eu cred că va distruge totul. Să spunem că vor fi comasate teatre şi muzee, dar ce vom face mai departe, pentru că sunt activităţi total diferite, care nu au nicio legătură una cu alta. Peste tot sunt piese de patrimoniu, dar peste tot avem angajaţi cu o anumită specializare, care implică o altfel de muncă în depozite, unde se află colecţiile şi nu numai. Nu ştim ce se va întâmpla, în astfel de situaţii, cu personalul, cu patrimoniul etc”, ne-a declarat directorul interimar al Muzeului de Artă Populară Constanţa, Florentin Sîrbu. Situaţia este cu totul alta la Teatrul de Stat Constanţa, unde managerul Erwin Şimşensohn a precizat că au, şi ei, 80 de angajați, astfel încât nu vor fi afectaţi de ordonanţă. Cu siguranţă că vor fi afectate alte instituţii de cultură mai mici, acolo unde numărul de angajaţi este mai redus. Ce urmează rămâne, însă, de văzut…



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5056 secunde