Tragi-comedia de la prima probă scrisă a Bacalaureatului 2022. Candidații speră măcar la o notă de 7

5516
1
Tragi-comedia de la prima probă scrisă a Bacalaureatului 2022. Candidații speră măcar la o notă de 7 - fondbac-1655746660.jpg
Bacalaureatul din acest an se remarcă printr-un absenteism masiv, peste 40.000 de elevi de clasa a XII-a din generația curentă, la nivel național, nedorind să mai susțină examenul maturității. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că perioada de pandemie este una din explicații.

În ceea ce privește situația în județul Constanța, suntem încă în așteptarea statisticii pe care ar trebui să o pună la dispoziție Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Și care este deja finalizată, cu certitudine, întrucât a fost transmisă ministerului.

Din cei 4.905 elevi de clasa a XII-a declarați promovați la finalul anului școlar în județul Constanța (nu am aflat încă cifra celor care au plecat, propriu-zis, „la drum” în clasa a XII-a), s-au înscris la Bacalaureatul sesiunea iunie-iulie 4.730 de absolvenți (4.136 din seria curentă, 594 - serie anterioară).

Luni, 20 iunie, la proba scrisă Ea), la limba și literatura română, figurau în aplicația IŞJ Constanța 4.357 de candidați.

După cum deja se știe, la această primă probă scrisă, textul suport a fost identic pentru toți elevii, indiferent de profil, „Doamna Elena Cuza”, din Nicolae Iorga. La subiectul I.B., elevii au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul «Doamna Elena Cuza» de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”. La subiectul al II-lea li s-a solicitat o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – „Întunecare”. Iar la subiectul al III-lea au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată.

Și în 2020, la examenul de Bacalaureat subiectul al treilea a fost tot comedia, printre altele candidații având atunci de evidențiat două trăsături care fac posibilă încadrarea comediei studiate într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică.

Evident, comedie = Caragiale, așa încât nu li s-a părut nici pe departe un subiect dificil, ci mai repede surprinzător. „Nici nu mă așteptam la subiectele astea. Poate un Ion sau un Harap Alb, sau să fie greu, cu moderniști, dar a fost undeva la mijloc. Toată lumea vorbea de Eminescu, Luceafărul…”, a declarat un absolvent al Liceului de marină. Iar un altul, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, nu a putut decât să spună că subiectul III, comedia a fost „teroare”, cel mai probabil pentru că nu se aștepta să fie reluat la interval atât de scurt.

Cert este că majoritatea celor cu care am stat de vorbă s-ar declara fericiți dacă ar obține măcar o notă de 7, mai ales că au recunoscut că au scris și multe bazaconii unii dintre ei.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iunie până la ora 12.00. Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12.00 – 18.00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi afișate pe 1 iulie.

Examenul național de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au susținut toate probele scrise şi au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puțin media 6 la probele scrise.

După proba scrisă de la Limba română de la Bacalaureat 2022, marți, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.Comentează știrea

Dorian Popa
21 iunie
articol

Lipsă de respect pentru comisiile din centrele de examen....Ce înseamnă că se afișează până la ora 12.00? Comisia poate să stea și 12 ore în centrul de examen din ziua respectiva????

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.63 secunde