Crește suprafața agricolă irigată

181
Crește suprafața agricolă irigată - crestesuprafatairigatii-1392650899.jpg

Articole de la același autor

Interesul fermierilor români pentru irigații este în continuă creștere. Suprafața contrac-tată în acest scop cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) s-a extins de la 150.000 ha, în 2012, la circa 400.000 ha, în 2013. Totuși, e mult prea puțin. Respectiva suprafață reprezintă doar 4,82% din cele 8,3 milioane ha de teren arabil ale României. 
Potențial de creștere există. Potrivit ANIF, sunt amenajate pentru irigații prin sistemul centralizat 2.991.943 ha, respectiv 36,05% din totalul arabilului. 
Datele prezentate mai sus trebuie amendate. Există și un număr important de ferme care și-au construit propriile sisteme de irigații, folosind apă de Dunăre sau de foraj, în baza contractelor cu Apele Române. 
Sporirea suprafețelor irigate a fost stimulată de doi factori: creșterea gradului de concentrare a terenurilor agricole și constituirea federațiilor de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații. Acestora din urmă le este încredințată, în folosința gratuită, infrastructura de irigații aflată în administrarea ANIF. 
Includerea irigațiilor în programul național de dezvoltare rurală pentru perioada 2014 - 2020 va contribui la rezolvarea unei alte probleme, cea a finanțării achiziției de echipamente performante. Accesul la fondurile europene va stimula investițiile în instalații de udat, în condițiile în care băncile comerciale autohtone continuă să fie reținute nu doar față de agricul-tură, ci de întreaga economie.
Pe piața echipamentelor de irigații din România sunt puțini competitori, probabil și pentru faptul că cererea a fost mult prea mică până în prezent. Unul dintre ei activează în Constanța, fiind primul producător de instalații de irigat înființat în România, după 1990.
Inginerul Mircea Măgureanu, directorul general al firmei respective, a declarat pentru cotidianul "Cuget Liber", că motopompele și instalațiile produse la Constanța sunt de două ori mai ieftine decât cele importate din Austria, la același nivel calitativ și foarte fiabile. 
În 2013, producătorul constănțean a înregistrat un spor de 30% al vânzărilor, iar pentru 2014 se prevede o creștere și mai mare. În această lună, un mare număr de fermieri din Bihor, Brăila, Bacău, Ialomița, Călărași și Con-stanța au lansat comenzi de echipamente de udare. Dacă o parte dintre aceștia au în exploa-tare 200 - 300 ha de teren, cei mai mulți dețin între 800 și 2.000 ha. Există chiar și o exploatație agricolă de 18.000 ha.
Unii fermieri - relatează Măgureanu - și-au construit stații de pompare pe pontoane, la Dunăre. Alții și-au făcut puțuri de foraj, care se pretează la sistemele de irigații locale, ce acoperă suprafețe de 200 - 300 ha. 
Competiția pe piața echipamentelor de udat va crește în viitorul apropiat. Deja, firme din Israel, specializate mai ales în producția de sisteme de irigații computerizate pentru sere și solarii, și-au deschis reprezentanțe în România.
Producția record de cereale din anul 2013 a atras atenția asupra potențialului uriaș al acestei ramuri economice. Tot mai mulți oameni de afaceri români și străini sunt interesați să investească. Capitalul agricol crește și, o dată cu el, sporesc resursele pentru investițiile în irigații. România are șansa să redevină "grânarul Europei".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5342 secunde