Economie la buget! Panourile fotovoltaice, pas mare către independenţa energetică

383
Economie la buget! Panourile fotovoltaice, pas mare către independenţa energetică - panouri-1678621452.jpg

Articole de la același autor

Independenţa energetică. Un deziderat urmărit de mulţi constănţeni, mai ales în contextul actual, marcat de explozia preţurilor, de scăderea puterii de cumpărare, de facturile împovărătoare. Dar, există soluţii, iar una dintre acestea este implicarea în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023.

În Germania, au devenit deja obişnuinţă, Italia este împânzită de câmpuri cu astfel de instalaţii, iar în Austria, semn al civilizaţiei şi responsabilităţii, chiar şi locuitorii micilor sătucuri şi-au dotat casele cu aşa ceva. Vorbim despre panourile fotovoltaice, producătoare de energie verde, nepoluantă, iar constănţenii sunt şi ei nerăbdători să intre „în rândul lumii”, mai ales că, prin acest program, nu numai că protejează natura, ci fac şi serioase economii în bugetele familiilor.

„Am ieşit de curând la pensie şi, având mai mult timp la dispoziţie, m-am interesat de procedura prin care pot instala aceste panouri. Am făcut calcule şi viitorul sună bine, chiar merită investiţia, cu atât mai mult cu cât ajutorul primit de la stat este unul consistent”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Cristian V., un constănţean care îşi şi vede acoperişul casei plin de panouri.

Statul român, prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, a decis să mărească bugetele aferente programelor ce vizează reducerea emisiilor de carbon, iar cel mai aşteptat de populaţie este chiar cel pentru fotovoltaice, dotat cu un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei şi care va putea fi accesat la sfârşitul lunii martie, cel târziu la începutul lunii aprilie.

Prin bugetul alocat, se vor putea instala panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„În acest an, acordăm o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de două miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă, iar cel puţin 80.000 de case vor putea fi dotate cu asemenea instalaţii. În perioada următoare, vom definitiva ghidul de finanţare pentru acest program, astfel încât persoanele fizice şi juridice interesate să se înscrie şi să beneficieze de fondurile alocate să o poată face în cel mai scurt timp.

Aplicaţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, destinată persoanelor fizice, ar putea fi deschisă la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, ministrul Barna Tanczos.

Cine beneficiază de acest program

Bugetul iniţial de două miliarde de lei este destinat nu numai persoanelor fizice, ci şi, începând de anul acesta, ONG-urilor şi unităţilor de cult care oferă servicii sociale.

„Criza energetică a afectat inclusiv acest sector şi cred că este foarte important ca, în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu celelalte ministere, să vizăm şi acele sectoare care n-au fost avute în vedere până acum”, a explicat ministrul Mediului.

Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.

Panourile fotovoltaice cresc nu numai eficienţa energetică în locuinţe, ci şi capacitatea de producere a energiei electrice pentru consum propriu, contribuind totodată la crearea unui mediu mai sănătos, în perspectiva reducerii emisiilor de carbon.

XXX

Ghidul pentru obţinerea finanţării îl puteţi consulta pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Cererile de finanţare sunt completate de firmele de instalaţii validate de AFM care ulterior vor depune dosarul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9107 secunde