Încă o "reformă fiscală"

Concurs Guvernul impozitează tichetele de masă cu 16%

800
Guvernul impozitează tichetele de masă cu 16% - b297e5da60fd41cda0d2e77b32dc8e48.jpg

Articole de la același autor

În luna mai, după negocierile cu delegația Fondului Monetar Internațional, președintele Traian Băsescu și premierul Emil Boc, declarau în fața națiunii că, pentru atingerea țintei de deficit bugetar de 6,8%, soluția aleasă este
să nu crească fiscalitatea, ci să se reducă pensiile și salariile bugetarilor.

Iată că guvernul nu numai că și-a asumat răspunderea pe legile de austeritate, prin care au fost amputate pensiile și salariile, dar în ședința de ieri a aprobat mai multe măsuri de creștere a impozitelor pe venituri și pe proprietăți.
La finalul reuniunii, Sebastian Vlădescu, ministrul finanțelor, a prezentat în fața ziariștilor câteva dintre principalele prevederi ale actului normativ. Astfel, de la 1 iulie, tichetele de masă, tichetele cadou, de creșă și de vacanță vor fi asimilate veniturilor salariale și impozitate cu o cotă de 16%. Diferența este că nu se vor plăti contribuțiile la asigurările sociale, de sănătate și la fondul de șomaj. Practic, prin aplicarea acestei măsuri, tuturor angajaților din România, care primesc asemenea beneficii, li se va opri de acum înainte, la același salariu, un impozit mai mare de 16%, sub pretextul că au fost impozitate tichetele. În fapt, măsura reprezintă o formă mascată de modificare a cotei unice de impozitare a veniturilor salariale.
Măsurile cele mai dure se referă la veniturile din activități independente. În primul rând, sunt stabilite criterii extrem de restrictive, care îngustează domeniul acestui tip de activități. Spre exemplu, un actor nu va mai putea fi plătit de instituția teatrală prin contract de cesiune a drepturilor de autor pentru simplu fapt că trebuie să respecte programul de repetiții și de spectacole sau pentru faptul că folosește sala, scena, recuzita și costumele teatrului. În aceeași situație se găsesc interpreții de muzică ușoară și populară, ziariștii, producătorii de emisiuni de divertisment și mulți alții.
Prin această măsură, folosindu-se de un tertip birocratic, prin care veniturile din drepturi de autor au fost încadrate în categoria veniturilor din activitățile independente, guvernul lovește în munca de creație în general, în toate categoriile de creatori: actori, scriitori, ziariști, interpreți, producători de film și de divertisment, cercetători științifici etc.
Mai mult, drepturile de autor vor fi impozitate aproape la fel ca veniturile salariale. Cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 20% din venitul brut, față de 40% în prezent. Diferența de 80% va fi impozitată cu 16% în loc de 10%. De asemenea, vor trebui achitate contribuțiile la asigurările sociale, de sănătate și la fondul de șomaj.
Guvernul nu iartă nici economiile populației. Veniturile din dobânzile bancare de orice fel - fie că este vorba de depozite sau de cont curent - vor fi impozitate cu 16%, indiferent de mărimea inflației. Dacă nivelul ei este ridicat, populația nu va mai fi interesată să-și țină economiile la bănci.
Cu aceeași cotă vor fi impozitate câștigurile obținute din tranzacțiile de pe piața de capital, de pe piața monetară și valutară. Tot de la 1 iulie, proprietarii care au mai multe locuințe vor plăti impozite mai mari. De asemenea, impozitul pe veniturile din jocuri de noroc va crește la 25%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9374 secunde