IMM-urile nu fac față armaghedonului energetic. Unitățile din industrie sunt cele mai vulnerabile

1091
IMM-urile nu fac față armaghedonului energetic. Unitățile din industrie sunt cele mai vulnerabile - fondimmurilenufacfataarmaghedonu-1666708141.JPG

Articole de la același autor

„Pentru IMM-urile din țara noastră, 2 noiembrie 2022 va fi o zi de sărbătoare. La acea dată, Ateneul Român va găzdui cea de-a 30-a ediție a Topului Național al Firmelor Private, eveniment organizat sub forma unei gale de către Consiliul Național al IMM-urilor din România. Vor fi premiate cele mai performante firme aflate în activitate, în funcție de cifra de afaceri și de profit”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Iulian Gropoșilă - președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Constanța.

Din păcate, pentru cei mai mulți agenți economici din țara noastră, vremurile sunt potrivnice afacerilor. Criza prețurilor energetice a declanșat o avalanșă de scumpiri în toate ramurile de activitate, care îi afectează nu doar pe consumatorii finali, ci și întreprinderile de toate mărimile. Cele mai vulnerabile sunt întreprinderile mici și mijlocii. Statisticile Oficiului Național al Registrului Comerțului arată că, în primele opt luni ale anului 2022, la nivel național au intrat în insolvență un număr de 4.282 de firme, cu 11,28% mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent, iar alte 23.016 firme au fost dizolvate, creșterea în cazul lor fiind de 19,22%.
 

„În județul Constanța avem aceeași tendință a insolvențelor, ca și pe plan național. Dar trebuie știut că primele cauze generatoare de dezechilibre la nivelul IMM-urilor sunt creșterea nefirească a prețurilor la energia electrică și notificările pe care le trimit furnizorii către IMM-uri. Iată doar un exemplu: o firmă a fost notificată în luna mai 2022 că trebuie să achite consumul de energie electrică la prețul de 1.542 de lei pe megawatt, iar la 1 octombrie a fost notificată cu un preț de 5.600 de lei pe megawatt. O scumpire de 3,6 ori inadmisibilă. Pur și simplu, a fost declanșat un armaghedon energetic, căruia IMM-urile nu îi pot face față. Este imposibil să supraviețuiești. Agenții economici își fac, de regulă, planuri de afaceri pe perioade de doi – trei ani. În anul 2022, acestea au fost date peste cap. Agenții economici nu mai știu astăzi cu ce prețuri vor cumpăra și cu ce preț vor vinde. Este o situație nemaiîntâlnită în domeniul afacerilor. Ne confruntăm cu o volatilitate extraordinară a prețurilor, generată de instabilitatea de pe piața energiei. Astăzi cumperi cu un preț, mâine cu altul. În astfel de condiții este foarte greu să-ți gestionezi afacerea”, afirmă Iulian Gropoșilă.



Falimentul – prețul plătit de IMM-uri


Explozia prețurilor a afectat puternic consumul populației și, drept urmare, cererea de produse și servicii s-a redus semnificativ în ultimele luni. În această situație, întreprinderile mici și mijlocii sunt cele mai vulnerabile.

„Turbulențele din piețe au apărut în urmă cu trei ani, la începutul anului 2020, când s-a declanșat pandemia de coronavirus. Criza sanitară, cu numeroasele restricții, a afectat în primul rând IMM-urile. Acum, la actualele turbulențe, tot ele sunt cele mai sensibile. Din păcate, plătesc cu falimentul prețul acestei crize. De la începutul anului, în nenumărate rânduri, am solicitat Guvernului să plafoneze prețurile energiei electrice și gazelor naturale, pentru că sarabanda lor a început să facă victime. Așteptăm în continuare ca guvernul să ia cele mai bune măsuri”, a declarat președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Constanța.


Recent, Comisia Europeană a propus câteva măsuri pentru a atenua criza energetică și efectele ei, printre care: negocierea în comun de către statele comunitare a livrărilor de curent electric și gaze naturale și măsuri de sprijinire a populației și mediului de afaceri. Dar până la transpunerea acestor propuneri în practică este un drum destul de lung.

„Până când vom vedea schimbări pe piața energetică și prețurile vor deveni suportabile, va crește numărul victimelor din mediul de afaceri. IMM-urile nu prea au soluții să își reducă substanțial consumul de energie electrică și gaze naturale pentru a putea depăși perioada de criză”, afirmă Iulian Gropoșilă.



După criza energetică, recesiunea!


Tot mai multe organisme economice internaționale vorbesc despre declanșarea recesiunii economice începând cu anul 2023. Deci, după pandemie și criza prețurilor energetice, va urma declinul producției de bunuri și servicii, al ofertei, iar mulți agenți economici vor fi nevoiți să își restrângă și chiar să își închidă afacerile. Omenirea a trecut printr-o asemenea recesiune în timpul Marii Crize Economice din anii 2009 – 2013. Dacă prognozele sunt corecte și economia mondială va intra în recesiune, înseamnă că omenirea trebuie să se aștepte la o perioadă de declin lungă, până la reluarea creșterii economice.

„Din păcate, acesta este mecanismul de evoluție a economiei. După o perioadă de creștere, chiar dacă e sustenabilă și organică, urmează momentul declinului. În situația actuală, cauzele acestuia sunt: criza sanitară, cea energetică și războiul din vecinătatea României, care ne aruncă în brațele recesiunii mai devreme decât ne-am fi așteptat. Iată că n-au trecut nici zece ani de la marea recesiune financiară și ne îndreptăm spre alta. Să sperăm că vom trece și prin aceasta, cu plasa de salvare de rigoare, dar vor fi foarte multe IMM-uri care vor falimenta. Din păcate, vor dispărea multe unități din zona productivă, pentru că acolo este consumul mare de energie. După ce că nu stăm bine în zona industriei, să mai pierdem și firme din acest sector parcă e un preț prea mare! Sperăm că vor fi adoptate măsuri de ajutor, astfel încât unitățile industriale să poată depăși această perioadă grea”, și-a exprimat speranța Iulian Gropoșilă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4926 secunde