Măsuri legislative vizând creșterea capacității de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni

116

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat, în ședința din data de 16 iunie 2022, un proiect de lege propus de Ministerul Justiției, prin care este consolidat cadrul normativ în care acționează Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate provenite din Infracțiuni (ANABI). Această instituție a recuperat pentru statul român aproximativ 80 de milioane de euro din infracțiuni, iar pentru funcționarea ei au fost cheltuite câteva milioane de euro.

Proiectul de lege extinde capacitatea agenției de a recupera produse ale infracțiunilor aflate în terțe jurisdicții, inclusiv jurisdicții off-shore, respectiv atribuții legate de faza post-confiscare a activelor, astfel încât deciziile instanțelor judecătorești să poată fi valorificate. În caz contrar decizia instanței judecătorești de a confisca produse ale infracțiunii fără o identificare a acestor produse, inclusiv în străinătate, și fără o confiscare a lor prin cooperare judiciară internațională pe care să o desfășoare ANABI rămâne doar o decizie cu valoare de ordin moral. Proiectul de lege acoperă un vid legislativ care zădărnicea de multe ori eforturile instituțiilor de aplicare a legii în recuperarea produselor infracțiunii.

O altă prevedere dă posibilitatea ANABI să efectueze o valorificare anticipată a bunurilor, inclusiv imobile, la cererea sau cu acordul proprietarului.

Actul normativ prevede că o parte importantă din fondurile obținute din confiscări vor fi îndreptate către activități de prevenire a infracțiunii, către activități de pregătire a instituțiilor de aplicare a legii, dar și către măsuri de protecție imediată a victimelor. Alte prevederi sunt adresate consolidării infrastructurii logistice, respectiv a sistemului național integrat de evidență a produselor infracțiunii, ROARMIS, care va fi în felul acesta modernizat și urmează a fi conectat cu sistemul ECRIS. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2224 secunde