Mediul de afaceri îi cere Guvernului să reducă aparatul bugetar, în loc să sporească povara fiscală

193
Mediul de afaceri îi cere Guvernului să reducă aparatul bugetar, în loc să sporească povara fiscală - fondmediuldeafaceriiicereguvernu-1659546963.jpg
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a realizat, în perioada 25 - 28 iulie 2022, un sondaj la care au participat 1.179 de respondenți din rândul IMM-urilor, întreprinderilor mari, ONG-urilor, persoanelor fizice autorizate și cabinetelor medicale.

35,8% din respondenții au declarat că schimbarea regimului fiscal al microîntreprinderilor prin reducerea plafonului de la 1 milion de euro la 500.000 de euro îi afectează în mare măsură. 54,2% au răspuns că ar fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile, indiferent de numărul de angajați, în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi.

47,4% dintre respondenți au declarat că schimbarea Codului fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere îi afectează în mare măsură.

Sondajul a relevat că 47,4% dintre respondenți au între unu și patru angajați part-time cu salariu minim. În urma creșterii contribuțiilor acestei categorii de angajați la nivelul celei a angajaților cu normă de timp de muncă întreagă, 47,7% dintre angajatori au declarat că intenționează să recurgă la concedieri.

Respondenții consideră că, în loc să majoreze taxele și impozitele, Guvernul ar trebui să adopte următoarele măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat:

- reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetar (87,40% dintre participanții la sondaj);

- eliminarea pensiilor speciale (76,60%);

- creșterea eficienței colectării prin digitalizarea ANAF (70,70%);

- reducerea evaziunii fiscale (74,90%);

- realizarea de investiții publice în economia reală (68,10%).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3039 secunde