Concurs UE deține supremația în exploatarea energiei solare

220
UE deține supremația în exploatarea energiei solare - 63716cfe15f32f1d82994b46b7746d6c.jpg

Articole de la același autor

În anul 2009, la nivel mondial,
cantitatea de energie elec-trică produsă cu ajutorul celulelor fotovoltaice a crescut la 7,4 gigawați, a anunțat Institutul pentru Energie JRC. Din total, 5,8 gigawați au fost produși pe bătrânul continent.
Uniunea Europeană și-a menținut dominația în acest domeniu, trei pătrimi dintre celulele solare ale lumii fiind instalate pe teritoriul ei. Până la finele anului 2009, în UE, s-a ajuns la o capacitate totală instalată, a celulelor fotovoltaice, de 16 gigawați, ceea ce reprezintă 70% din capacitatea instalată pe plan mondial, care însumează 22 gigawați.
Se estimează că un gigawatt este suficient pentru a asigura necesarul de electricitate al 250.000 de gospodării europene, timp de un an.
În 2009, în UE au fost construite unități de producere a energiei electrice cu o capacitate de 27,5 gigawați. Aproape 21% (5,8 gigawați) din total se bazează pe energia solară.
Cea mai mare capacitate de producție a electricității din energia solară a fost instalată în Germa-nia: 3,8 gigawați. Statul german a ajuns la o capacitate instalată totală de 9,8 gigawați și se află pe primul loc în lume. Este urmat de Spania, cu 3,5 gigawați. În ambele țări, legislația încurajează pro-ducția de energie electrică din surse regenerabile.
Studiul Institutului pentru Energie JRC a fost realizat pe baza monitorizării activității a peste 300 de companii din întreaga lume. Au fost analizate piețele celulelor fotovoltaice și industria mondială de electricitate, fiind acordată o atenție specială Uniunii Europene, Indiei, Japoniei, Chinei, Taiwanului și Statelor Unite ale Americii.
În România, potrivit hărții resurselor regenerabile disponibile, Dobrogea, Delta Dunării și Bă-răganul sunt cele mai propice pentru instalarea panourilor solare. Determinările efectuate arată că fluxul energetic solar ajunge până la 1.600 kWh/m2/an, în zona li-toralului Mării Negre și Dobrogea, ca și în majoritatea zonelor sudice. În majoritatea regiunilor țării, fluxul energetic solar depășește 1.350 kWh/m2/an.
La finele anului trecut, România avea un total de 600 de kilowați putere instalată în sectorul energiei solare, iar pentru 2010 își propusese să ajungă la 1,5 megawați.
Strategia energetică a României prevede ca, până în 2015, investițiile în sectorul energiei să ajungă la producție de electricitate de 500 de megawați cu ajutorul panourilor solare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8016 secunde