Un proiect de tehnologie avansată unic în Europa, demarat la Centrala Nucleară Cernavodă

233
Un proiect de tehnologie avansată unic în Europa, demarat la Centrala Nucleară Cernavodă - 1-1718097756.jpg

Articole de la același autor

Au început lucrările la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavodă, proiect în care Compania Naţională Nuclearelectrica SA are drept partener pe Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Această iniţiativă marchează un pas înainte semnificativ în tehnologia nucleară şi în protecţia mediului, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene.

Instalaţia de detritiere va elimina tritiul din instalaţie, ceea ce va duce la o protecţie sporită a mediului, în deplină concordanţă cu obiectivele Nuclearelectrica şi ale Europei. Folosind o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia din lume şi prima din Europa şi va oferi României oportunitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune. România are, de asemenea, oportunitatea de a-şi dezvolta lanţul de aprovizionare şi de a deveni un centru de dezvoltare şi export de tehnologie şi know-how românesc, folosind industrie şi forţă de muncă locală.

Proiectul utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, incluzând cerinţele de securitate nucleară actualizate pentru o instalaţie industrială de îndepărtare a tritiului, aşa cum au fost stabilite de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România.

„Suntem încântaţi să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur şi fiabil. Instalaţia de detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica faţă de operarea sigură şi protecţia mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară şi contribuie la securitatea energetică naţională”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

Ceremonia de inaugurare a avut loc pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavodă, unde au participat echipele Nuclearelectrica şi KHNP, alături de colaboratori de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2843 secunde