Vin banii de la stat pentru cultivatorii constănţeni de cartofi: 200 de euro/hectar

3774
Vin banii de la stat pentru cultivatorii constănţeni de cartofi: 200 de euro/hectar - jos-1683902174.jpg

Articole de la același autor

În plină perioadă de tensiuni create de importurile de cereale din Ucraina, agricultorii constănţeni, mai exact cultivatorii de cartofi, primesc o mână de ajutor din partea statului. După Programul Tomata, un nou ajutor de minimis, echivalent a 200 de euro/hectar, le mai descreţeşte puţin frunţile fermierilor.

Veşti bune pentru cultivatorii de cartofi. Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Constanţa a transmis că, până vineri, 19 mai 2023, se depun cererile de înscriere pentru ajutorul de minimis în aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartofi de consum.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de cartofi de consum pentru anul 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial. Sprijinul acordat este un ajutor de minimis în valoare de 989,80 lei/ha (echivalentul a 200 euro/ha) şi se acordă proporţional cu suprafaţa cultivată.

„De acest sprijin, vor putea beneficia toţi producătorii agricoli, cei organizaţi într-o formă juridică, dar şi persoanele fizice, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: cultivă cartofi destinaţi consumului uman pe minim 0,30 ha; dovedesc suprafaţa cultivată cu adeverinţă din Registrul agricol al UAT pe raza căreia este situat terenul agricol; obţin o producţie de minimum 15 tone/ha, din care comercializează minim 6 tone/ha; valorifică producţia până la data de 17 noiembrie 2023 (inclusiv); depun la DAJ documentele de vânzare, respectiv rapoarte fiscale de închidere zilnică/facturi/file din carnetele de comercializare, până pe data de 20 noiembrie 2023 (inclusiv); notifică în scris DAJ în vederea realizării controlului la faţa locului cu 10 zile înaintea începerii recoltării, dar nu mai puţin de 48 de ore”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacţiei „Cuget Liber” de către reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Constanţa.

Iată şi documentele pe care potenţialii beneficiari din judeţul nostru au obligaţia de a le depune: cererile de înscriere în program la DAJ Constanţa, până pe data de 19 mai 2023 (inclusiv), în format letric sau electronic, însoţite şi de documentele suport (copie a BI/CI al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, al/a reprezentantului legal/împuternicitului); copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023 (în cazul persoanelor fizice); împuternicire/procură notarială, în cazul depunerii cererii prin reprezentant legal/împuternicit; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea; dovadă cont activ bancă/trezorerie; adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, aferent anului 2023, suprafaţa de teren cultivată de solicitant cu cartofi pentru consum; declaraţii pe propria răspundere.

XXX

La sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, producători agricoli din mai multe judeţe ale României au participat la o discuţie cu ministrul Petre Daea şi cu conducerea Casei de Comerţ Unirea, pentru a pune la punct detaliile în vederea începerii preluării de legume şi a le pune la dispoziţia consumatorilor din România. Cu această ocazie, a fost finalizat proiectul de achiziţie pentru legumele şi fructele pe care Casa de Comerţ le va prelua de la cooperativele din bazinele legumicole pentru a le introduce în circuitul comercial. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4857 secunde