Vin banii pentru cultivatorii de roşii şi usturoi. "Şi totuşi, aceste subvenţii nu rezolvă esenţa problemei!"

3447
Vin banii pentru cultivatorii de roşii şi usturoi.

Articole de la același autor

Veşti bune pentru o parte dintre agricultorii constănţeni, mai exact cultivatorii de tomate şi de usturoi. În contextul crizei provocate de invazia Ucrainei de către Rusia, ei vor primi, sub forma unui ajutor de stat, fonduri necesare ca aerul pentru fermieri.

Guvernul a aprobat, în cadrul ultimei şedinţe, Ordonanţa de Urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Actul normativ vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susţinere financiară având ca obiective: asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024 şi asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 - primăvara anului 2024.

„Programul Tomata şi Programul usturoiul românesc continuă şi în acest an. La solicitarea legumicultorilor, am luat decizia de a le oferi sprijinul financiar de care au nevoie mai devreme faţă de anii trecuţi.

Astfel, le asigurăm un ajutor financiar pe cadrul temporar de criză Ucraina pentru a avea resurse financiare în perioada de pregătire şi îngrijire a culturilor, în valoare de 1.500 de euro/1.000 de mp pentru cei care cultivă tomate în spaţii protejate şi 1.500 de euro/ha pentru cei care cultivă usturoi, urmând ca restul sprijinului să îl acordăm sub formă de ajutor de minimis, după recoltare, în aceleaşi condiţii ca în anii trecuţi.

Fermierii au nevoie de resurse financiare pe întreaga perioadă a anului agricol şi este de datoria noastră să le oferim sprijinul exact când au nevoie”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, la cultura de tomate în spaţii protejate, respectiv 20.868.280 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.230.000 euro la cultura de usturoi.

Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spaţii protejate şi de usturoi.

În cazul fermierilor constănţeni, depunerea cererilor şi a documentelor justificative se va face până la data de 12 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de tomate în spaţii protejate şi până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de usturoi. Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se vor face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren se realizează de către echipe mixte ale Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Constanţa şi APIA Constanţa şi vizează deplasarea în teren pentru verificarea suprafeţelor înfiinţate şi menţinerea acestora.

„În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depăşeşte resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporţional”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii.

Politica importului masiv

Cum întâmpină agricultorii constănţeni vestea că vor primi aceste sume drept ajutoare de la stat?

„Orice ajutor este binevenit. Sumele transmise de minister nu rezolvă esenţa problemei, dar vin, totuşi, ca o măsură de compensare, o bulă de oxigen de care avem nevoie. Noi, cultivatorii de usturoi, activăm pe o piaţă invadată de produsele din străinătate. România are o politică dictată probabil din străinătate, de a importa masiv, în loc să dezvolte producţia internă. Usturoiul românesc are calităţi aparte, benefice sănătăţii, un gust specific, dar, cu toate acestea, ne facem loc greu, foarte greu pe piaţă. În supermarketuri, la departamentul de legume-fructe, marea majoritate a produselor sunt din import.

Mai acoperim din cheltuieli cu aceste subvenţii, dar, repet, nu aceasta este esenţa problemei”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Alexandru M., agricultor constănţean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5275 secunde