Vreți să investiți în Republica Moldova? Iată ce oportunități aveți

296

Articole de la același autor

"A trecut vremea podurilor de flori. E vremea afacerilor, a investițiilor" - a declarat Dănuț Jugănaru, directorul general a Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, în debutul evenimentului "Oportunități de afaceri în Republica Moldova".

Organizată în colaborare cu Mi-nisterul Economiei de peste Prut și

cu Ambasada Republicii Moldova în România, reuniunea găzduită de CCINA a atras câteva zeci de agenți economici constănțeni. Unii dintre ei au deja relații de afaceri cu firmele din Moldova, iar alții s-au arătat dornici să se documenteze.

În prezent, în județul Constanța funcționează 95 de firme cu capital moldovenesc, capitalul social subscris ridicându-se la 5.539.741 lei. În țara soră, 6% din volumul investițiilor străine provine din România, dar nu se cunoaște care este aportul constănțenilor.

"Este prima acțiune la Constanța a ambasadei noastre" - a precizat însărcinatul cu afaceri Emil Jacotă. "În 2014, România a devenit principalul nostru partener comercial și continuă să fie și în 2015. Ne dorim ca firmele din județul dumneavoastră să vină să investească în Republica Moldova."

Alexandru Vidmidi, consultant superior în cadrul Ministerului Economiei din Republica Moldova a prezentat principalele oportunități de afaceri oferite de țara sa. Republica Moldova dispune de șapte zone libere, în care sunt investiții de 211,9 milioane de dolari și în care muncesc 6.620 de lucrători. Acestea oferă următoarele facilități: impozit pe profit mai mic cu 50% față de cel practicat pe plan național, scutire de TVA și de accize.

În cele nouă parcuri industriale s-au realizat investiții de 262,6 milioane de euro în domenii precum IT și comunicații, echipamente electronice, utilaje de construcții, fabricarea mobilei, producția de bunuri și accesorii. În cadrul lor s-au deschis 9.796 locuri de muncă.

Ala Aidov, director general adjunct în cadrul Portului Internațional Liber Giugiulești a făcut o amplă prezentare a acestui obiectiv. Portul este amplasat pe Dunăre la kilometrul 133,8 și la

12 kilometri de portul Galați. A fost obținut printr-un schimb de terenuri efectuat cu Ucraina, în 1992.

Dispune de un terminal de produse lichide, un terminal de cereale, altul de mărfuri vrac, un terminal de containere, mărfuri generale și echipamente și un business park, cu suprafața de 120 ha. Poate primi nave fluviale și maritime, precum și portcontainere de până la 115 TEU.

Volumul investițiilor portuare se ridică la 62 milioane de dolari. Pe platforma portuară muncesc 432 de lucrători.

Portul are regim de zonă liberă, oferind următoarele facilități: scutiri de TVA, de taxe vamale, de accize și reducerea cu 75% a impozitului pe veniturile întreprinderilor în primii 10 ani.

Oamenii de afaceri constănțeni sunt invitați să investească în activitățile de operare a mărfurilor și procesare.

Sectoarele de cea mai mare atractivitate pentru cei ce vor să facă afaceri în Republica Moldova sunt industria (alimentară și textilă), comerțul, transportul și logistica, a declarat Natalia Codreanu, directorul executiv al BCR Chișinău. Climatul investițional se caracterizează prin stabilitate, dar și prin existența unor bariere în realizarea investițiilor, care se speră că vor fi îndepărtate.

Pe piața creditării din Moldova se practică o rată de 6,85% a dobânzilor la creditele în monedă străină și de 14,37% la cele în moneda națională.

La finalul reuniunii a fost prezentat un film documentar despre vestitele vinuri de la Cricova. Supranumit "Regatul vinurilor", Combinatul de Vinuri Cricova a fost declarat unitate de patrimoniu național. Acesta dispune de cea mai performantă linie de fabricație și de îmbuteliere din Europa și de rodul a numeroase studii științifice în domeniul fabricării vinurilor. Hrubele sale, săpate la o adâncime de 100 de metri, alcătuiesc un adevărat oraș subteran. Ele adăpostesc, printre altele, o colecție de vinuri din întreaga lume, care însumează 20.000 de sticle și care poartă numele "Tezaurul de vinuri", precum și un "complex de degustare", fastuos decorat și mobilat.

Pe vremea fostei Uniuni Sovietice, Moldova era republica cu cea mai mare producție de vinuri.

Finalul reuniunii de la CCINA a fost dedicat degustării câtorva sortimente de vinuri de la Cricova.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5028 secunde