Au dreptul polițiștii locali să dea amenzi de circulație? Cum pot avea șoferii câștig de cauză

9241
5
Au dreptul polițiștii locali să dea amenzi de circulație? Cum pot avea șoferii câștig de cauză - fond1-1473176993.jpg
În ultimii ani, activitatea Poliției Locale în Constanța s-a axat strict pe problematici rutiere, de la ridicat mașini până la caracatițe și amenzi de circulație pentru oprire și staționare neregulamentară sau circulația pe sens interzis. Polițiștii locali au devenit adevărați vânători de autoturisme parcate neregulamentar, spaima tuturor șoferilor constănțeni, mai ales într-un oraș unde locurile de parcare sunt insuficiente.


În ultimul timp însă, polițiștii locali au început să fie ei cei care încalcă legea, după ce procesele verbale întocmite de ei au fost considerate de judecători ca fiind nelegale. Mai exact, instanțele de judecată, atât de la Constanța cât și din Cluj, consideră că singurii care au dreptul să dea sancțiuni privind abateri la regimul circulației rutiere sunt doar polițiștii rutieri. 


Adevărul este însă undeva la mijloc, întrucât legislația lasă loc de interpretări, ca de obicei. Pe de-o parte, Legea 155/2010 permite polițiștilor locali să aplice sancțiuni, dar pe de altă parte, OUG nr. 195/2002 prevede că doar polițiștii rutieri pot sancționa șoferii. 


De aici și deciziile radical opuse ale judecătorilor în spețe similare. În timp ce unii magistrați au apreciat că polițiștii locali au dreptul să dea sancțiuni la regimul circulației rutiere, alții au decis contrar și au desființat procesele ver-bale incriminate.


Un caz asemănător s-a derulat, zilele trecute, la Cluj, unde un șofer a scăpat de amenda primită, după ce judecătorii au decis că procesul-verbal de contravenție este un act juridic lovit de nulitate absolută, din moment ce nu a fost respectată competența funcțională a organelor de constatare și aplicare a sancțiunii contravenționale, competență stabilită prin dispozițiile de aplicare a OUG nr. 195/2002. Concret, sancțiunea pentru staționare interzisă a fost dată de un polițist local, iar OUG nr. 195 prevede că sancțiunile sunt date doare de polițiștii rutieri. 


"Ne vom conforma dacă ni se va cere"


În Constanța s-au formulat plângeri împotriva proceselor verbale de con-travenție, în care a fost invocat moti-vul că Poliția Locală nu este menționată în Codul Rutier. Judecătorii constănțeni au decis că, în conformitate cu Legea 155, Poliția Locală poate sancționa șoferii care au greșit. Totuși, Poliția Locală Constanța a pierdut, în primă instanță, procesele în care șoferii acuză blocarea abuzivă a autoturismelor. 


"Nu comentez hotărâri judecătorești, dar în situația în care ni se va interzice să aplicăm sancțiuni pe baza OUG 195, ne vom conforma. În Constanța, polițiștii aplică sancțiuni în conformitate cu Legea 155 și prevederile Codului Rutier, în domeniul opririlor și staționărilor. Avem acțiuni de colaborare cu Serviciul Poliției Rutiere, dar sunt și activități care le desfășurăm independent, conform atribuțiilor stabilite prin legislația în vigoare", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dan Baltag, șeful Serviciu Siguranță Rutieră din cadrul Poliției Locale Constanța. 


IGPR poate decide când și dacă Legea 155 va fi prevăzută în Codul Rutier. La fel s-a întâmplat și în cazul ANAF, când IGPR a prevăzut în Codul Rutier că reprezentanții ANAF au dreptul de a opri autovehicule în trafic. Legea 155/2010, Articolul 7, litera h, "constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar". 


Art. 177 din HG nr. 1391/2006 a oferit competența constatării și sancționării contravențiilor rutiere Poliției Române, unica autoritate în măsură să acționeze ca organ constatator în ceea ce privește contravențiile reglementate prin disp. OUG nr. 195/2002, prin agenții de poliție ce dețin calitatea de polițist rutier.


Comentează știrea

politist
7 septembrie 2016
respectati legea

Legea 155/2010privind functionarea politiei locale prevede ca politistul local poate sanctiona cond.auto doar in ceea ce priveste sanctiuni ce privesc administratorul drumului public,acesta fiind consiliul local(oprire,stationare,acces interzis,nerespectarea tramei stradale)si pietoni,la trecerea prin loc nepermis. Totusi aceste sanctiuni se pot aplica doar la hotarari de consiliu local nicidecum la codul rutier,intrucat respectivii politisti locali fac parte din categoria agentilor constatatori imputerniciti ai primarului,ei nu functionari ai statului precum politistii. Art 109 din oug195/2002 prevede foarte clar agentii constatatori,politistii locali nefiind mentionati,ceea ce inseamna ca ei nu pot aplica sanctiuni nici pietonilor si nu pot implementa legal puncte de penalizare. Tot ceea ce se intmpla sunt doar abuzuri,interpretarea gresita a legii,acestia nefacand parte din categoria politistilor rutieri conform legii,astfel ca nici macar o decizie a instantei nu este legala. RESPECTATI LEGEA!

Opriti
7 septembrie 2016
joaca de-a politia

Gardienii publici nu sunt politisti ! Nu au nici studii si nici pregatirea necesara pentru un post in politie. E o mare ticalosie ca s-a schimbat numele din gardieni publici in politie, tocmai pentru a crea confuzie, asa cum Iliescu a schimbat numele etniei sale din tigani in romi. Tiganul tot tigan, iar gardianul tot gardian ramane.

costica
7 septembrie 2016
Suntem o forță de neoprit!

Faci bani simplu și repede!Activitatea este usoara si eleganta, plus ca nu e nevoie sa recrutezi oameni in retea. Trebuie doar sa te implici cu seriozitate si sa-ti cladesti un viitor mai bun. Cere acum mai multe detalii la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com pacurarucostica1963@gmail com http://www.commhubb.com/affiliate.php?ref=243447 http://bit.ly/29ypMJN COSTICATIO.BetterThanYouTube.com

sofer
7 septembrie 2016
nebunie pe sosele

politia nu are voie sa amendeze vitezomanii, pe cei fara permis sau betivii la volan?/!!!! politia sa-si faca datoria, cei amendati in circulatie sa nu aibe drept de contestatie!!!!!

Vicentiu
7 septembrie 2016
Ce tara!!!

Judecatori facuti la apelul de seara! Daca o lege este sub o ordonanta, inseamna ca totul este praf! Din pacate, confuziile sunt mentinute de cei din politia romana, care au modificat de n ori Codul, dar nu vor sa treaca si localii, sa nu cumva sa fie concurenta. Spaga doar la IGPR sau pe acolo!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3943 secunde