Caracatița rețetelor false. Cunoscuți medici constănțeni, ridicați de mascați

3948
5
Cu noaptea-n cap, mascații DIICOT au descins, ieri, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, dar și la domiciliile unor medici și farmaciști din Constanța, despre care existau informații că ar fi implicați într-o adevărată rețea privind decontarea de rețete false pentru boli incurabile.

În vizorul anchetatorilor sunt: Mihaela Vrânceanu, director adjunct al CJAS Constanța, Cozeti Niculescu, inspector la Corpul de Control al CJAS, Maria Bănățeanu zisă "Mia", asistenta șef în cadrul Secției de Nefrologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, medicii Elena Dumea, Eugenia Muja, ambele din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, Mihaela Irina Mătărângă - medic psihiatru, Alina Gabriela Dragu și Andreea Baciu - farmacistă.

Potrivit anchetatorilor, medicii și farmaciștii au decontat  bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și au creat un prejudiciu de nouă milioane de lei. În același timp oamenii legii au descins și în Capitală și în alte două județe, suspecții fiind acuzați de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camătă, trafic de influență, cumpărare de influență, dare, luare de mită și șantaj. 

Mascații au ridicat de la sediile instituțiilor, dar și de la domiciliile suspecților mai multe documente. Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a precizat că activitatea Mariei Bănățeanu nu are nicio legătură cu spitalul și că procurorii au controlat doar vestiarul acesteia.

De asemenea, la sediul CJAS, percheziția a fost făcută în prezența directoarei adjuncte care a fost ridicată de acasă de procurori.

"Ofițerii de la DIICOT au venit cu mandat de percheziție și li s-au pus la dispoziție birourile pe care au vrut dânșii să le verifice. Din câte am înțeles sunt doi angajați ai instituției, doamna Mihaela Vrânceanu, medic șef și un inspector de control de la Corpul de Control doamna Niculescu Cozeti. Aceasta este într-un concediu medical, iar doamna Vrânceanu a sosit însoțită de ofițerii DIICOT. Din punct de vedere administrativ putem lua măsura suspendării din funcție pe perioada cercetării penale", a declarat Dragoș Poteleanu, directorul CJAS Constanța. La finalul perchezițiilor suspecții au ajuns în Capitală pentru audieri.

Coordonare din penitenciar

Caracatița era bine pusă la punct și funcționa ca pe roate. Capul rețelei este un individ din Brăila care în prezent este încarcerat. Acesta a înființat o societate și cu ajutorul soției sale a atras în caracatiță medici specialiști și farmaciști din Brăila. Ulterior cu ajutorul unor rețete false au decontat ilegal bani. Pentru că treaba mergea din ce în ce mai bine, soția suspectului, Liliana Valentina Sgîrcitu, a făcut același lucru și la Constanța, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL.

Întreaga activitate ar fi fost coordonată de Mirela Boboc care le-a atras în afacere pe doctorițele Muja, Mătărângă și Dumea, care au emis, în perioada iulie 2013 - februarie 2015 mai multe prescripții despre care există suspiciunea că ar fi fictive, precum și a numitei Bănățeanu, care trebuie să îi faciliteze și să îi intermedieze accesul la medicii dispuși să emită rețete fictive.

"Totodată, a rezultat faptul că angajați ai aceleiași instituții (n.r. CJAS) au coor-donat, în fapt, activitatea unor societăți comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând totodată informațiile obținute în virtutea funcției în scopul obținerii de avantaje patrimoniale/alte foloase pentru societățile astfel coordonate, inclusiv prin acțiuni de folosire abuzivă a funcției. În plus, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că decontările obținute de către societatea comercială în baza prescripțiilor fictive s-au realizat urmare a introducerii, în Platforma infor-matică din asigurările de sănătate, de date informatice nereale (date conținute de rețeta fictivă), în scopul obținerii de beneficii materiale, cu consecința prejudicierii bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate", se arată într-un comunicat remis de DIICOT. 

Comentează știrea

decebal
22 septembrie 2015
spaga

Asta e varful ! sa vedeti cand o sa se sparga buboiu de la decizii proteze ce sume si ce legaturi gasesc acolo.

irina
22 septembrie 2015
spaga

sefii din cjas sunt cei mai hoti. "cursuri de specializare , consiliere"pe alte firme si nume pt a masca decontari de tot felul.sunt medici de care nu a auzit lumea si cabinete inexistente sau cu "dotari " lipsa care au plafon la care altii nici nu viseaza. lupii paznici la oi !

MAG
22 septembrie 2015
Oferta part-time!!!

In multe tari europene dezvoltate, aproximativ 30 % din populatia activa, lucreaza de acasa de pe calculator. Noi am venit cu un proiect, in care nu ai nevoie nici macar de cine stie ce experienta, in care oferim cursuri gratuite si plata castigurilor garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Lucram pt piata interna, dar in foarte scurt timp vom intra pe piata internationala. Daca vrei sa afli mai multe, trimite "INFO" la adresa: [email protected]

Maria
22 septembrie 2015
Nesimțiti

Sa putrezeasca in închisoare

a
4 octombrie 2015
a

La noi in republica politisti romani cersrsesc de baut romani sunt vai de capul lor si copii lor umbla cu paduchi la scoala

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4265 secunde