PERCHEZIȚII de amploare la SPITALUL JUDEȚEAN CONSTANȚA, CJAS și la locuințele medicilor

4827
7
În aceste momente, au loc percheziții de amploare la Spitalul Clinic Județean Constanța, la CJAS, și la locuințele medicilor Muja Eugenia și Mătărângă Mihaela, dar și la asistenta șefă de la Nefrologie, Bănățeanu Maria. Din primele informații, se pare că este vorba despre medicamente pentru copii cu boli grave, pentru care au fost emise rețete false. 


CITEȘTE ȘI Percheziții la Constanța. Directoarea adjunctă a CJAS, ridicată de mascați



UPDATE / Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, efectuează, luni, 59 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brăila, Constanța și Vrancea la farmaciști și medici acuzați că ar fi decontat în mod fraudulos sume mari de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.


Potrivit DIICOT, este vizată o grupare infracțională, care activează pe raza municipiului Brăila, ai cărei membri au săvârșit infracțiunile de înșelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum și de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camătă, trafic de influență, cumpărare de influență, dare și de mită și șantaj.

În urma cercetărilor a rezultat, conform sursei citate, că gruparea era formată din 25 de membri, reprezentanți și angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști (inclusiv oncologi) care își desfășoară activitatea pe raza județelor Brăila și Constanța.

Membrii grupării ar fi decontat, în mod fraudulos, în perioada 2011-2015, sume importante de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Valoarea prejudiciului estimat până în prezent se ridică la 9 milioane lei.

Procurorii susțin că informațiile inițiale au conturat un grup infracțional format din reprezentanți și angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști care își desfășoară activitatea pe raza județului Brăila, toți beneficiind de sprijin din partea unor angajați din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Brăila.

Anchetatorii au descoperit că, în anul 2009, Titu Sgîrcitu (în prezent încarcerat în Penitenciarul Focșani pentru infracțiuni de violență, fără legătură cu faptele cercetate în acest doar) a înființat SC Ahmeya Pharm SRL, al cărei administrator este soția sa, Liliana Valentina Sgîrcitu.

Prin intermediul acestei societăți, în complicitate cu medici și funcționari din cadrul CAS Brăila, farmaciștii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor rețete fictive, eliberate de medici specialiști sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1,8 milioane lei.

Astfel, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Brăila la CAS Brăila, pentru perioada 1 ianuarie 2011 — 30 iunie 2012, a rezultat un mecanism infracțional conceput de Liliana Valentina Sgîrcitu, cu sprijinul medicilor specialiști oncologi Cosmin Boldeanu și Daniela Vasile, a medicilor de familie Paul Crețu și Vasile Sorica și cu suportul unor angajați ai CAS Brăila, prin care au fost eliberate scrisori medicale în baza cărora au fost emise prescripții medicale fictive pentru medicamentul "voriconazolum", ulterior aceste prescripții fiind decontate de CAS Brăila prin SC Ahmeya Pharm SRL, existând suspiciunea că societatea a înregistrat operațiuni fictive de achiziție a acestui medicament.

Tot în Brăila, medicul Claudia Pleșea a emis rețete nereale, toate decontate prin SC Ahmeya Pharm SRL, cu scopul de a simula eliberarea unor medicamente achiziționate de asemenea fictiv.

Procurorii mai susțin că Liliana Valentina Sgîrcitu a dezvoltat și pe raza județului Constanța un mecanism similar de fraudare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL (deschise în 2013), beneficiind și în acest caz atât de complicitatea angajaților, cât și a unor medici și funcționari din cadrul CAS Constanța.

Palierul grupării din Constanța era coordonat de Mirela Boboc, care avea rolul de a atrage "colaboratori", medici și funcționari din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și CAS Constanța.

Astfel, demersurile Mirelei Boboc s-au finalizat prin atragerea medicilor Eugenia Muja, Mihaela Irina Mătărângă și Elena Dumea, care au emis, în perioada iulie 2013 — februarie 2015, mai multe prescripții despre care există suspiciunea că ar fi fictive, precum și a numitei Maria Bănățeanu, zisa "Mia", de profesie asistent în cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, care trebuie să faciliteze și să intermedieze accesul la medicii dispuși să emită rețete fictive.

De asemenea, probele au reliefat că funcționarii din CAS Constanța, în schimbul unor foloase necuvenite, furnizau informații cu privire la data și tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societății SC Ahmeya Pharm SRL, intervenind pentru a evita orice răspundere contravențională a acestei societăți.

Procurorii DIICOT mai au probe și cu privire la comiterea unor infracțiuni de corupție, în scopul obținerii transferului deținutului Titi Sgîrcitu în alt penitenciar, scrie Agerpres.




UPDATE - În cadrul acestei acțiuni, potrivit unor surse, se află în vizorul anchetatorilor și Mihaela Vrânceanu, director adjunct în cadrul CJAS Constanța, aceasta fiind acuzată de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu în formă continuată. "În perioada noiembrie - decembrie 2014 a urgentat la solicitarea expresă a numitei Boboc Mirela aprobarea a două dosare pentru eliberarea gratuită a unor medicamente pentru pacienți ce sufereau de boli cronice înscriși in Programul National de Sănătate și anume în data de 14/11/2014 pentru pacientul "Stelică", dosarul fiind depus prin intermediul numitului Titică Marius, respectiv în data de 05.12.2014 pentru un alt pacient, creând astfel o situație de inferioritate pe temei de boală cronica necontagioasă pentru restul pacienților incluși în program.
- în perioada octombrie 2014 - martie 2015 aceasta a direcționat pacienți înscriși in Programul National de Sănătate către farmacia SC Ahmeya Pharm S.R.L. administrata de numita Sgîrcitu Liliana pentru a le fi eliberate medicamentele prescrise pe rețetele gratuite, cauzând astfel o pagubă de natură patrimonială celorlalte farmacii din județ, prin îngrădirea dreptului pacienților de a-și alege singuri farmacia de unde să își procure medicamentele."



UPDATE - În total, la Constanța sunt vizate opt persoane:


Dr. Elena Dumea


Niculescu Cozeti, șef serviciu CJAS


Muja Eugenia, medic


Vrânceanu Mihaela, director adjunct în cadrul CJAS Constanța


Mihaela Mătărângă Irina, medic psihiatru


Dragu Alina Gabriela, asistentă 


Andreea Baciu, farmacistă


Maria Bănățeanu, asistent șef nefrologie




UPDATE - Managerul Dănuț Căpățână a declarat că activitatea pe care o desfășura Bănățeanu Maria nu are nicio legătură cu Spitalul Județean, perchezițiile au fost strict la vestiarul asistentei.


Comentează știrea

Gramatica
21 septembrie 2015
Esti analfabeta ?

Stii sa scrii romaneste ? Doua greseli grave si asta doar in primul paragraf: 'nefrologie' si 'medicamente pentru copii boli grave'. Chiar asa mah, serios ? Chiar atat de jos sa fii ? Cat iti ia sa re-citesti articolul ? Va rog corectati pentru ca ne insultati ! Ati facut praf si pulbere limba romana !

cta
21 septembrie 2015
halate albe ...

indiferent cat vor creste salariile in sanatate, spaga nu va disparea, pt ca nesimtirea,lacomia,indiferenta fata de pacientul care de fapt iti plateste salariul , in sistem este f mare si extinsa de la paznic la director... si oricum, nici acum nu sunt mici salariile, multi romani nu stiu cat ridica lunar o asistenta... problema e ca ei vor salarii ca in europa de vest, dar munca sa fie aceeasi ca acum, adica ca in africa ! ar fi bine sa se faca mai multe flagrante si sa ajunga spagarii la inchisoare, nu doar sa ramana cu dosar penal si NUP.... si mai ales, contract la facultatile de stat de medicina, inveti pe banii statului, 10 ani profesezi in Romania, sau iti platesti studiile !

Legile sunt date pt a se permite asa ceva? Dupa cum vedem - da
21 septembrie 2015
Constanta e tot o roata la caruta ( Bucurestiului)

Dar chiar nu banuieste nimeni ce se intampla in sistemul farmaceutic de au ajuns sa fie patroni de farmacii proxeneti, copii de securisti ceausisti, fosti politisti, etc, etc?? Sistemul e putred datorita legilor facute de parlament. Farmacia nu e a farmacistului, farmacistul e doar angajatul de care-si bate joc, de multe ori, patronul. Ar trebui sa fie o meserie libarala.

cercel stefan
21 septembrie 2015
comentariu

problema de la cas constanta cu d/na. director adjunt dd. mihaela vranceanu , esta f. veche, mie mia tinut actele aprobate de la bucurestai de la ministerul sanatatii,aproape 2 ani pt, un tratament cu ronferon , eu avand hepatita b, mintinduma de fiecare data cand mergeam la dansa si o intrebam daca a venit aprobarea pt. tratament, iar dupa aproape 2 ani ma cheama ca mia venit ceva de la bucuresti [asta de frica mea probabil] , spunandumi ca de ce nu am dat pe acolo, deci ma mintea cu nonsalanta iar aproarea sosise de 1,9 ani era f. perverasa . Am avut ocazia de f multe ori sal vad pe soferul dansei de la cas ,cum ai cara marile atentii care le primea . Din cauza dansei am ratat medicamentatia respectiva.am facut o petitie catre cas constanta trimisa recomandata pri posta catre directorul institutiei , care afost inregistrata la secretariat ,primind un raspuns care nu era conform cu realitatea .acest raspuns lam pimit acum 3 ani si 7 , 8 luni.aceasta dna a atentat la sanatatea mea si poate la multi pacienti. TREBUIE SA RASPUNDA DRASTIC.

Codrut Zaharia
22 septembrie 2015
Bravo!!!! Rahova te cheama....

S-o ingroape puscaria pe nenorocita aia de Mihaela Vranceanu. Sa-i faca statuie la Rahova!!!! Asa merita astfel de oameni! Nemernica!!!!

Student la medicina
22 septembrie 2015
esti prost/proasta?

Cum adica ''inveti pe banii statului, 10 ani profesezi in Romania'' ? Esti prost/proasta? Unde mai este dreptul de libera practica? Imi plateste statul tot? Ce, suntem la armata? Doar acolo primesti de la chiloti pana la studii superioare din partea statului, si da, acolo esti obligat sa stai dupa, ca sa isi recupereze cheltuiala. Dar asa? Sunt student la Medicina in Bucuresti, lucru pe care tu nu il poti intelege, pt ca esti prea prost/proasta si/sau incuiat(a). Doar pe carti am platit aproape 500 de euro (ai auzit bine!!), adica in jur de 2000 de lei, pentru UN AN de studii. Fa calculul, inmulteste cu 6. Sa nu mai vorbim de halate, stres, transport etc etc. Facultatea iti asigura gratuitatea studiilor DOAR DACA INVETI. Ceilalti platesc 2000 de euro doar sa stea in facultate. Nu mai manca cu gura plina de cacat, pentru ca asa sunteti voi, plebii limitati, dati in doctori ca nu va trateaza si ziceti ca voi ii platiti.

Răspuns la: halate albe ...
Adăugat de : cta, 21 septembrie 2015
indiferent cat vor creste salariile in sanatate, spaga nu va disparea, pt ca nesimtirea,lacomia,indiferenta fata de pacientul care de fapt iti...
antonescu i.
24 septembrie 2015
pacat

dobitoci asa ca tine nici n-ar trebui sa se nasca! vorbiti doar ca sa putiti! spalati-va si mai cititi si voi cate o carte!

Răspuns la: comentariu
Adăugat de : cercel stefan, 21 septembrie 2015
problema de la cas constanta cu d/na. director adjunt dd. mihaela vranceanu , esta f. veche, mie mia tinut actele aprobate de la bucurestai de la...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5125 secunde