Cazul Vlad Pascu. Studenții din Constanța au protestat în fața Tribunalului: "Judecătoarea nu își face datoria"

4889

Articole de la același autor

Marți, 16 aprilie, în vreme ce judecătorii de la Tribunalul Constanța decideau dacă mențin măsura arestului preventiv față de Vlad Pascu, în fața instituției, studenții de la facultățile de Drept, Medicină, Inginerie și Construcții, ale Universității „Ovidius“ din Constanța, au protestat în semn de solidaritate cu familiile tinerilor omorâți în accidentul de la 2 Mai.

Cu pancarte inscripționate cu mesajul „Dreptate pentru Sebi și Roberta”, studenții și-au arătat revolta față de modul în care cazul de la 2 Mai este abordat de către organele judiciare. „Nu mi se pare just și corect față de părinții victimelor să se procedeze cum se procedează, de la procurori, până la judecători”, a spus Eduard Iacob, student în anul patru al Facultății de Drept din Constanța, adăugând că „atât avocații vinovatului, cât și ai celor două familii își fac datoria, doar că, din punctul nostru de vedere, judecătorii sunt cei care nu își mai fac datoria. De aceea, mai ales ca studenți la Drept, nu suntem de acord cu ceea ce se întâmplă în momentul de față în acest caz”.

Protestatarii critică și evenimentul petrecut la Mangalia, unde judecătoarea care se ocupă de cazul de la 2 Mai a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți în accident se află în sală. „El a omorât doi oameni, cazul este mediatizat, iar judecătoarea a întrebat dacă Sebi este prezent. Cred că este o glumă, un circ, nu înțeleg”, a declarat Al Agha Ahmad Nur, student în anul șase la Facultatea de Medicină, Universitatea „Ovidius“.

Încadrarea juridică a faptei, criticată de studenții de la Drept

Studenții de la Drept au punctat și că nu sunt de acord cu încadrarea juridică a faptei, de ucidere din culpă, și nici cu propunerea avocaților inculpatului de a înlocui măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.

„Nu mi se pare corect ca Vlad Pascu să fie arestat la domiciliu deoarece, din punctul meu de vedere, este un pericol public. În al doilea rând, încadrarea sa juridică din prezent nu mi se pare corectă, față de faptele pe care le-a săvârșit. Din punctul meu de vedere, le-a săvârșit cu bună credință și a anticipat că se pot întâmpla fapte grave. Având în vedere că el a ales de bunăvoie să consume droguri și să se urce la volanul acelei mașini, noi considerăm că o încadrare juridică corespunzătoare lui Vlad Pascu ar fi omor cu premeditare”, a mai declarat unul dintre studenți.

Tinerii au susținut că sunt surprinși de faptul că trebuie să fie organizate proteste pentru un asemenea caz și că, după tragedia pe care a creat-o, încadrarea și pedeapsa lui Vlad Pascu trebuiau să fie clare și ușor de stabilit.

De asemenea, unul dintre studenții de la Facultatea de Medicină a menționat că își dorește demisia ministrului Justiției, Alina-Ștefania Gorghiu: „Mi-aș dori ca ministrul Justiției să-și dea demisia pentru asta. Tot ce a făcut ministrul Justiției a fost să iasă și să spună că îi pare rău. Astea sunt vorbe goale, pe noi nu ne încălzesc cu nimic”.

Ce se mai întâmplă în cazul 2 Mai

După ce Vlad Pascu și avocații săi au cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu, în cursul zilei de ieri s-a hotărât ca inculpatul să rămână în arest preventiv.

În același timp, Inspecția Judiciară a anunțat că a trimis, către Consiliul Superior al Magistraturii, propunerea de suspendare din funcție, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuța Popoviciu, judecătoarea din Mangalia care se ocupă cu soluționarea dosarului în care Vlad Pascu este cercetat, după ce aceasta s-a prezentat la proces mestecând gumă, după care a întrebat dacă unul dintre tinerii decedați, Sebastian Olaru, este prezent în sală.

Mai mult decât atât, în cadrul unui alt termen de judecată, l-a întrebat pe tatăl victimei cine este, în condițiile în care acesta ținea în brațe o fotografie înrămată cu fiul său decedat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.417 secunde