Combaterea consumului de stupefiante la festivalurile de pe litoral, în atenţia Agenției Naționale Antidrog

519

Articole de la același autor

În cadrul festivalului ce va începe la data de 1 mai la malul Mării Negre, Daniel Gheorghe, comisar șef de poliție și șef al Centrului Regional Constanța din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA), a spus că pentru acest eveniment au fost sugerate mai multe măsuri de informare a publicului, inclusiv a celui străin, cu privire la consumul și deținerea de substanțe interzise.

„Pe partea consumului de droguri, am sugerat să posteze pe pagina web a festivalului informații, mai ales pentru străini, cu privire la legislația în domeniul drogurilor, referitoare la faptul că la noi deținerea de droguri de risc sau de mare risc în vederea consumului propriu, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare. Este un aspect foarte important, căci vin persoane din alte țări în care deținerea de cantități pentru consum propriu este permisă, caz care la noi este incriminat și sancționat ca atare”, a declarat Daniel Gheorghe.

De asemenea, la nivel național, ANA a inițiat o campanie numită „Consumul de droguri ne privește pe toți”, prin care un videoclip ce conține numele campaniei și un tel-verde (0800870070), este distribuit în mijloacele de transport în comun. Acest videoclip este tradus în mai multe limbi și urmează să fie distribuit și în aeroporturi și gări.

„Având în vedere că ANA oferă în mod gratuit și confidențial servicii de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată medical, psihologic și social pentru dependența de alcool sau de droguri, poți suna la acest tel-verde și obține informații cu privire la absolut orice din această speță și eventual și aspecte legislative”, a informat șeful ANA Constanța.

Activitățile de informare în cadrul publicului de pe litoral vor fi derulate pe tot parcursul verii, atât organizatorii de evenimente, cât și specialiștii din cadrul Agenției Antidrog dorind să le comunice participanților că în cazul în care vor săvârși orice faptă de natură penală, vor suporta rigorile legii.

Sfaturile specialiștilor pentru tinerii care vor să se distreze

Una dintre ideile pe care experții ANA îl răspândesc printre adolescenții și tinerii care vin să se distreze la mare este că „distribuitorii de substanțe nu sunt interesați de sănătatea lor, singurul lor obiectiv este să facă bani cât mai ușor”, după cum spune și Daniel Gheorghe.

Potrivit acestuia, principalele recomandări ale Agenției în ceea ce privește o experiență sigură la festivaluri sunt: identificarea punctului de prim-ajutor, să nu consume în exces alcool sau orice alte substanțe și să nu combine alcoolul cu alte substanțe interzise.

„Consumul de substanțe ce au proprietăți stimulente oferă energie și supraîncălzesc organismul, iar în combinație cu utilizarea alcoolului, care este un diuretic și deshidratează organismul, pot produce afecțiuni cardiovasculare și cardiorespiratorii grave și le pot pune viața în pericol, mai ales dacă nu există o intervenție promptă medicală”, a explicat Daniel Gheorghe.

Acesta a mai spus că tinerii trebuie să dea dovadă de empatie și să sară în ajutor atunci când observă o persoană care se simte rău. De asemenea, ei ar trebui să nu privească autoritățile ca pe niște inamici, deoarece ele se află la aceste evenimente pentru a le veni în ajutor și pentru a le fi alături.

„Ca mesaj al meu pentru tineri, vreau să le reamintesc că cele mai frumoase experiențe sunt cele pe care ți le poți aminti a doua zi și să se distreze în mod responsabil”, a mai transmis șeful ANA Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5251 secunde