"Conacul gangsterilor" din cartierul Palazu Mare urmează să fie evacuat și pus în vânzare

5677

Articole de la același autor

O vilă din cartierul constănțean Palazu Mare, „botezată” în presa din Marea Britanie drept „Conacul gangsterilor”, a fost confiscată de autoritățile române, în urma unei decizii a Curții de Apel Constanța. Imobilul a ajuns în grija Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și urmează să fie evacuat, iar documentația cadastrală actualizată, în vederea valorificării.

Una dintre cele mai recente „achiziții” ale Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – instituție însărcinată cu depozitarea temporară, administrarea și valorificarea bunurilor mobile și imobile indisponibilizate, a căror valoare depășește, la momentul dispunerii măsurii asiguratorii, echivalentul în lei al sumei de 15.000 de euro – este o vilă cu un etaj de pe strada Viilor, numărul 17, din cartierul constănțean Palazu Mare, municipiul Constanța. Potrivit datelor făcute publice de ANABI, imobilul este compus din casă de locuit și teren în suprafață de 197 mp și a fost confiscat în urma unui „ordin de confiscare internațională”, în urma încheierii penale nr. 85/09.03.2022 a Tribunalului Constanța pronunțată în dosarul nr. 640/118/2022, definitivă prin decizia penală nr. 534/P/14.06.2022 a Curții de Apel Constanța.

Imobilul respectiv a fost vedetă în presa din Marea Britanie, în urmă cu patru ani, când jurnaliștii din Daily Mail au prezentat un amplu reportaj privind modul în care o grupare de români spărgeau case în țara respectivă, furau bunurile de preț, iar din banii obținuți din valorificarea lor și-au ridicat o casă impunătoare în cartierul constănțean. De altfel, și în ziua de astăzi imobilul „domnește” asupra caselor din jurul său, mult mai modeste prin comparație. „Au făcut avere din suferința a până la 500 de familii britanice jefuite”, menționau în reportajul respectiv jurnaliștii de la Daily Mail. Gruparea respectivă a fost condamnată la închisoare, iar autoritățile engleze au cerut instanței din țară să pună sechestru și să valorifice vila construită în România, aflată pe numele unuia dintre membrii grupării, respectiv Florina Nunuș Spiru – potrivit informațiilor făcute publice la momentul respectiv, soțul acesteia, Cătălin Zaharia, era capul grupării de spărgători de locuințe. Constănțeanca a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru spălare de bani, iar în prezent execută pedeapsa în Penitenciarul din Eccleshall, Stafford.

Cum vor fi împărțiți banii obținuți din vânzarea imobilului, între România și Anglia

Magistrații constănțeni au recunoscut ordinul de confiscare emis de Serviciul Procuraturii Coroanei al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, privind confiscarea terenului și casei de locuit din Palazu Mare, având în vedere necesitatea recuperării unui prejudiciu estimat la 137.000 de lire sterline. Prezentăm din decizia instanței: „Dispune confiscarea în folosul statului român, prin Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa (...). Dispune ca Statul Român, prin organele competente, să facă aplicarea prevederilor art. 324 alin 1 lit a) şi lit b) din Legea nr 302/2004, în sensul în care, dacă sumele de bani obţinute din valorificarea în urma confiscării imobilelor indicate sunt de până la 10.000 euro sau echivalent în lei, acestea se fac venit la bugetul statului, iar dacă depăşesc 10.000 euro, un procent de 50% din suma obţinută va fi transferat către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, se arată în hotărârea Tribunalului Constanța, menținută și la nivelul instanței superioare.

Deși decizia privind confiscarea a fost emisă în 2022, imobilul nu a fost evacuat până în acest moment. Reprezentanții ANABI au arătat că în prezent, demersul este în stadiul realizării „procedurii de evacuare și evaluare a necesitării actualizării documentației cadastrale”, în vederea valorificării.

Reamintim că inculpații Cătălin Zaharia, Constantin Stoian, ambii în vârstă de 30 de ani, Marian Stoean (27 ani), Daniel Stoean (35) și Florina Spiru - soția lui Zaharia - sunt cei condamnați că făceau parte din banda condusă de Zaharia. Ei vizau zonele bogate din Marea Britanie, în vânătoarea lor după bani și bijuterii. Anchetatorii susțineau că aveau asupra lor, la spargeri, kituri pentru verificarea purității aurului. Se estimează că hoţii au furat bani şi obiecte de valoare, de multe ori ceasuri de designer în valoare de până la 30.000 de lire fiecare şi obiecte de aur asiatice, în valoare totală de câteva milioane de lire sterline, pe parcursul a patru ani. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3732 secunde