Concurs amânat, în ultimul moment! Pentru cine este "păstrat" postul de adjunct la IPJ Constanța?

3559
3
Concurs amânat, în ultimul moment! Pentru cine este
Surpriză la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța: concursul pentru funcția de adjunct al inspectorului șef, promis inclusiv de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu ocazia celei mai recente vizite la malul mării, a fost amânat din nou! De data aceasta, pentru o dată ce nu a fost stabilită încă. Se impune precizat că funcția este vacantă de aproape șase ani și a tot fost ocupată de diverși ofițeri din inspectorat, prin împuternicire.

La începutul lui 2021, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunța, printre măsurile de îmbunătățire a activității Poliției Române, necesitatea scoaterii instituției de sub „dictatura împuternicirilor” și demararea unei îndelungi campanii de concursuri pentru ocuparea tuturor funcțiilor de conducere vacante. La nivelul IPJ Constanța au fost organizate concursuri pentru funcțiile de conducere de la nivelul unităților municipale, secțiilor orășenești și rurale și inclusiv al posturilor comunale. Concursurile au fost susținute și promovate. Nu același lucru se poate spune și despre postul de adjunct al inspectorului șef IPJ Constanța pe linie de ordine publică. Iată că, la mai bine de un an și jumătate de când a fost demarată campania de concursuri și la aproape șase ani de când este vacantă funcția (mai precis din noiembrie 2016, de când a ieșit la pensie comisarul șef Adrian Rapotan), încă nu s-a reușit ocuparea ei prin concurs!

Odiseea unui concurs

Primul concurs pentru ocuparea funcției respective a fost organizat pe 28 aprilie 2022. Dintre cei trei candidați înscriși – comisarul șef Marian Nucu, șeful Serviciului Acțiuni Speciale, comisarul șef Marin Dincă, șeful Poliției Mangalia, și comisarul șef Ovidiu Zamfir, șeful Biroului Control Intern – s-au prezentat doar doi, respectiv comisarii șefi Marian Nucu și Ovidiu Zamfir. Proba interviului a durat, pentru fiecare dintre candidați, ore bune, iar la final amândoi au primit note mici. Situația a stârnit rumoare printre colegi, care s-au împărțit în două tabere: unii care au susținut că ofițerii de poliție s-ar fi prezentat nepregătiți la examinare, alții care erau de părere că postul era pregătit „cu dedicație”, dar nu pentru vreunul dintre cei doi candidați.

Lunile au trecut, iar faptul că IPJ Constanța a rămas și fără cel de-al doilea adjunct, după punerea la dispoziție a comisarului șef Mircea Vizitiu, l-a „convins” pe ministrul Lucian Bode să afirme, cu ocazia vizitei la Constanța de la începutul lunii iulie, că în cel mai scurt timp urmau să-i fie aduse chestorului Adrian Constantin Glugă „două ajutoare”, adică doi adjuncți. Mai ales că sezonul estival crește considerabil activitatea polițiștilor de la malul mării. În funcția rămasă vacantă după punerea la dispoziție a comisarului șef Mircea Vizitiu, pe linie de investigații criminale, a fost împuternicit comisarul șef Nicolae Simion, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – deși același ministru susținea că nu se mai doresc împuterniciți pe funcții! Dar concursul pentru funcția de adjunct pe linie de ordine publică a tot întârziat.

A doua amânare, pentru o dată incertă

Într-un final, a fost anunțat pentru 9 august, iar trei candidați și-au depus dosarele. Este vorba despre comisarul șef Marian Nucu, comisarul șef Marin Dincă și comisarul șef Daniel Cojocaru, din cadrul IPJ Ialomița. Dar nu a fost să fie. Cu câteva zile înainte de ziua decisivă, Poliția Română a anunțat amânarea concursului pentru 25 august, pe motiv că membrii comisiilor de evaluare sunt extrem de ocupați. Însă concursul nu s-a desfășurat, căci, cu o zi înainte, Poliția Română a revenit cu un alt anunț de amânare, de data aceasta pe o perioadă nedeterminată. „Cu data prezentului anunț, se amână data susținerii probei «interviu structurat pe subiecte profesionale», la concursul organizat în vederea ocupării funcției vacante de adjunct al șefului inspectoratului de poliție județean I la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, prevăzut la poziția 3 din statul de organizare al unității, cu recrutare din sursă internă, din rândul ofițerilor de poliție din cadrul M.A.I. care îndeplinesc condițiile legale. Data probei interviu urmează a fi stabilită ulterior și va fi adusă la cunoștința candidaților, în timp util, prin publicarea unui anunț, conform regulilor de publicitate în materia organizării concursurilor”, se arată în anunțul Poliției Române.

În aceste condiții, este de înțeles rumoarea din rândul polițiștilor: pentru cine este „păstrat” postul de adjunct al IPJ Constanța, de sunt găsite tot felul de motive fie pentru a-i pica pe candidați, fie pentru a amâna un nou concurs?



Comentează știrea

daaa
29 august 2022
explicatie

timp de 6 ani , functia respectiv a fost folosita pt ofiterii care trebuiau sa iasa la penesie cu suma de adj de inspectorat

Ion
1 septembrie 2022
Ipj

Faceți cercetări , voi presa care tocați toată ziua pe cine nu trebuie..

Ion
1 septembrie 2022
Ipj

Faceți cercetări , voi presa care tocați toată ziua pe cine nu trebuie..

Pagina a fost generata in 0.448 secunde