Dănuț Căpățînă, condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare

1078
Dănuț Căpățînă, condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare - danut-1472142414.jpg
Dănuț Căpățînă, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a fost condamnat, ieri, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de către Tribunalul Constanța, dar nu este definitivă și poate fi atacată la apel. 


Potrivit minutei judecătorești, Mihai Corneliu Stănculescu, fost șef al Serviciului Achiziții din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a primit doi ani de închisoare. 


Micu Renato Cristea, prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Violeta Androne, director financiar-contabil în cadrul Spitalului Județean, Gheorghe Antohi, angajat al spitalului au fost condamnați la câte 2 ani și 6 luni de închisoare fiecare. După contopirea cu pedepse mai vechi, Carmela Endora Gher-ghina, fost consilier juridic a primit 3 ani și 7 luni de închisoare. Mărioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziții al Spitalului a fost condamnată la 1 an, 4 luni și 80 de zile. Instanța l-a obligat pe fiecare inculpat la plata sumei de 4.900 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. 


Procurorii spun că în perioada 2011 - 2015, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de inculpatul Căpățînă Dănuț, și o societate comercială s-au încheiat un acord cadru și mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru mana-gementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea siste-melor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor.


Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an. În același context, pentru "buna deru-lare" a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru ser-viciile prestate, inculpatul Căpățînă Dănuț a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei res-pective (denunțători în cauză) inițial suma de 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro. 


Plățile s-au făcut, la indicația inculpatului Căpățînă Dănuț, în baza unor contracte de "consultanță" încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparțineau managerului unității medicale, deși firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea servicii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.284 secunde