Măsură inedită în penitenciar! Deținuții care ies la muncă ar putea scăpa de zăbrele noaptea!

1091
1
Măsură inedită în penitenciar! Deținuții care ies la muncă ar putea scăpa de zăbrele noaptea! - fond-1665163265.jpg

Articole de la același autor

Deținuții încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă, în regim deschis și semi-deschis, care doresc să muncească, ar putea să-și petreacă nopțile într-o locație pusă la dispoziție de angajator, în loc de celulele cu gratii ale pușcăriei. Demersul face parte dintr-un proiect pilot demarat la sfârșitul lunii septembrie, la Penitenciarul Ploiești, pe care Administrația Națională a Penitenciarelor intenționează să îl extindă și în alte unități, printre care și cea din județul Constanța.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat, în ultima săptămână din septembrie, că un proiect-pilot va fi realizat la Penitenciarul Ploieşti, în urma unui contract cu o firmă care oferă spaţii de cazare deţinuţilor cu regim deschis, dacă doresc să muncească în cadrul societăţii respective. Contractul este încheiat pentru 40 de persoane private de libertate, cu posibilitatea de a suplimenta numărul până la 50 de deținuți. Dar, așa cum știe toată lumea și cum a afirmat și Dan Halchin, directorul general ANP, în răspunsurile transmise lui Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, numărul celor care sunt închiși în penitenciare, dar sunt apți de muncă este mult mai mare. Cifrele se prezintă astfel: 7.000 de deținuți sunt apți de muncă, 5.000 doresc să muncească, dar numai 2.000 de deținuți din întreaga rețea de penitenciare din țară ies la muncă, efectiv. Dintre aceștia, proiectul pilot lansat la Ploiești vizează, deocamdată, doar 40 de deținuți. Potrivit lui Dan Halchin, aceștia sunt încarcerați la regim deschis și muncesc la o firmă din industria auto, iar angajatorul i-a cazat în spațiile proprii, pe cheltuiala firmei. Proiectul pilot ar putea fi extins și în alte trei penitenciare, în prezent fiind discuții „avansate” la Bistrița, Timișoara și Poarta Albă, potrivit reprezentantului ANP.

„În forma de colaborare de tipul celei de la Penitenciarul Ploiesti vor putea fi cooptați numai deținuți din regimul deschis și regimul semi-deschis, care sunt aproximativ 5.000 de deținuți apți și dornici de muncă. Supravegherea va fi realizată de polițiști de penitenciare, atât la punctul de lucru, cât și la nivelul locației de cazare. Ar putea să lucreze în domenii precum industria auto sau alte domenii cu caracter de manufactură. Exemplul de la Ploiești este primul cu cazare în exteriorul unității. Controalele, supravegherea și paza sunt realizate după un plan care se stabilește de către conducerea penitenciarului, în urma unei evaluări la fața locului. Sunt negocieri avansate (n.r. privind extinderea proiectului) la Penitenciarul Timișoara, Penitenciarul Bistrița și Penitenciarul Poarta Albă”, a afirmat directorul general Dan Halchin.

Conform celor mai recente date transmise de Penitenciarul Poarta Albă, la nivelul instituției de deținere erau încheiate, în primul trimestru al acestui an, zece contracte de prestări servicii în baza cărora au fost planificate la muncă un număr de 153 de persoane private de libertate și un număr de 173 de persoane private de libertate, la activități lucrative neremunerate, în interesul locului de deținere. În ultimii ani, veniturile realizate din prestări servicii cu forța de muncă specială (a deținuților) a fost în scădere la Poarta Albă: în anul 2019 - 3.069.711,07 lei fără TVA, în anul 2020 – 547.426,86 lei fără TVA, iar în anul 2021 – 848.124,50 lei fără TVA.



Comentează știrea

Ei
8 octombrie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

De ce trebuie sa-i hrănim noi ???! Ei fura, omoară, distrug, iar noi ii hrănim!!! Dacă nu muncesc sa nu aibă ce manca și sa stea, pentru toată perioada, după gratii și ziua și noaptea !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3426 secunde