„Nu mai vrem treceri de pietoni pe care ne punem viața în pericol!”

293
„Nu mai vrem treceri de pietoni pe care ne punem viața în pericol!” - fondtreceripietoni-1667740268.jpg

Articole de la același autor

Accidentele rutiere în care sunt implicați pietoni sunt în „topul” incidentelor de pe șosele. Inclusiv la nivelul județului Constanța, după cum arată statistica realizată de Inspectoratul de Poliție Județeană Constanța, sunt frecvente accidentele rutiere în care victime sunt pietonii. O organizație propune cetățenilor să „adopte” trecerile de pietoni din apropierea locuințelor și să insiste pe lângă autorități că sunt în stare bună.

De exemplu, în primele șase luni ale lui 2022, principala cauză a accidentelor grave a fost traversarea neregulamentară a pietonilor (cu 17,954% dintre accidente), motiv din care au avut loc 14 accidente grave, soldate cu decesul a șase persoane și rănirea gravă a altor opt. Totodată, pe lista cauzelor incidentelor grave este și neacordarea priorității, atât vehiculelor, cât și pietonilor.

E drept, în majoritatea cazurilor grave, pietonii accidentați au fost surprinși traversând prin loc nepermis. Nu înseamnă însă că cetățenii se simt mai în siguranță pe trecerile de pietoni! În repetate rânduri, constănțenii au atras atenția asupra faptului că în unele zone ale municipiului Constanța sunt marcaje pietonale insuficient luminate în timpul nopții sau că sunt străzi unde aceste marcaje sunt la distanțe considerabile.

„Adoptați” trecerea de pietoni apropiată de casă

Organizația „Grow Up” România lansează cetățenilor propunerea de a „adopta” trecerile de pietoni din zona locuinței lor și a de a se asigura că sunt în cea mai bună stare, ca măsură de a preveni accidentele rutiere. „Ne-am tot gândit și am discutat cu cei din jur care ar fi soluțiile pe termen scurt pentru a ajuta ca simpli cetățeni la scăderea numărului accidentelor cu pietoni, în special cele de pe treceri. În primul rând, trebuie să ne asumăm zonele în care locuim. Sunt ale noastre. Fac parte din «casa» noastră, chiar dacă le împărțim și cu ceilalți. De aceea, o soluție este să adoptăm o trecere de pietoni. Avem grijă de ea, pentru că este a noastră. E trecerea pe care o folosim zilnic. Cea care trebuie să fie sigură pentru copiii noștri și ai vecinilor noștri. Pentru că e trecerea de lângă grădiniță sau de lângă liceul copilului, este o trecere de pietoni importantă, de care depinde viața multor oameni.
 

Această trecere trebuie să aibă dungile cu vopsea clară, să nu fie șterse. Panoul semnalizator de lângă ea și cele de la 50 metri distanță trebuie să fie îndreptate spre șoferi și să nu fie îndoite sau acoperite de vegetație. Nu trebuie să existe mașini parcate pe trecere sau la 25 metri înainte sau după trecere”, au arătat reprezentanții asociației.
 

Ce poate face fiecare pentru a rezolva eventualele probleme? Le poate semnala autorităților competente, respectiv primăriei. „Fotografiezi problema/problemele și suni sau trimiți prin e-mail sesizarea. Iar apoi revii la instituția responsabilă dacă nu s-a rezolvat problema într-o săptămână. Rogi și cunoștințe care locuiesc în zonă să trimită aceeași sesizare. Cu cât e presiunea publică mai mare, cu atât se rezolvă problemele mai repede”, au mai subliniat reprezentanții organizației.



Constănțenii au reclamat, adeseori, nemulțumiri vizavi de marcajele pietonale


Și la nivelul municipiului Constanța ar putea fi luate astfel de măsuri de către cetățeni. De exemplu, într-o ediție anterioară a cotidianului „Cuget Liber” semnalam nemulțumirile constănțenilor de pe strada Ștefăniță Vodă cu privire la faptul că sunt nevoiți să traverseze prin loc nepermis și să-și pună viața în pericol, din cauza faptului că pe artera respectivă sunt puține marcaje pietonale, amplasate la distanțe considerabile. Pe de altă parte, locuitorii de pe bulevardul 1 Mai ne-au semnalat că trecerea de pietoni din dreptul Bisericii „Sfânta Maria” este insuficient iluminată în timpul nopții, iar traficul în zonă infernal. „Traversez mereu cu teamă, pentru că șoferii circulă cu viteză. Pleacă de la semaforul de la intersecția cu strada Caraiman și de multe ori uită că mai este o trecere de pietoni, la câțiva zeci de metri, să auziți atunci frâne! La fel, și trecerea de pietoni de pe strada 1 Mai (vechi), din apropierea căminelor UMC este periculoasă. Sunt mașini parcate, pe o parte și pe cealaltă a străzii, marcajul nu este iluminat, ne temem să traversăm! Nu mai vrem treceri de pietoni pe care ne punem viața în pericol”, ne-a precizat Sorina M., o constănțeancă din zona Far.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4672 secunde