Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut cu 12,4% , în 2023 faţă de 2019

415
Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut cu 12,4% , în 2023 faţă de 2019 - georgiandragan-1701792212.jpeg

Articole de la același autor

Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut în 2023, faţă de anul 2019, cu 12,4%, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul de cabinet al inspectorului general al Poliţiei Române (IGPR), Georgian Drăgan.


"Începând cu anul 2018, ne aflăm pe un trend descrescător al numărului de persoane decedate în accidentele rutiere. În anul 2022, comparativ cu anul 2019, am înregistrat o scădere de 12,4% a persoanelor decedate. (...) Însă mai avem de lucru până la îndeplinirea obiectivului Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2022 - 2030, respectiv de reducere cu 50% a numărului persoanelor decedate şi a celor rănite grav în urma accidentelor rutiere", a afirmat el.


Drăgan a susţinut marţi, alături de şeful Direcţiei Rutiere a IGPR, Valentin Ioniţă, o conferinţă pe tema siguranţei rutiere, cu accent pe activităţile Poliţiei Române, atât de prevenire, cât şi de combatere în special în ceea ce priveşte depistarea şoferilor care conduc sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.


"Dacă este să ne referim la ultimii ani, principalele cauze generatoare de producere a accidentelor rutiere grave în ţara noastră au fost, constant, aceleaşi, respectiv viteza neadaptată la condiţiile de drum, abaterile bicicliştilor, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea de prioritate pietonilor şi neacordarea de prioritate vehiculelor", a menţionat Georgian Drăgan.


El a arătat că, în ceea ce priveşte educaţia rutieră, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, se organizează campanii şi alte activităţi preventive cu un număr ridicat de beneficiari ce au drept scop îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere şi respectare a normelor rutiere, precum şi conştientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulaţie.


Prin proiectul "Educaţie Rutieră - modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră", în valoare de peste 6 milioane de euro, au fost achiziţionate 45 de laboratoare mobile prin intermediul cărora s-au desfăşurat, până în prezent, peste 1.200 de activităţi educativ-preventive.


De asemenea, s-au desfăşurat şase campanii naţionale media, prin intermediul televiziunilor, radioului, mediului online, afişajului stradal şi al presei scrise, potrivit Agerpres.


Proiectul "Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie", în valoare de peste 26 de milioane de euro, a vizat creşterea gradului de monitorizare a traficului rutier în zonele cu risc ridicat, prin îmbunătăţirea dotării Poliţiei Rutiere.


Proiectul prevede achiziţia a 300 de autospeciale, 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie, 44 de dispozitive electronice mobile de depistare a consumului de substanţe stupefiante, precum şi a unui sistem de colectare, stocare şi analiză a informaţiilor din teren, alături de 4.000 de dispozitive şi 1.400 de imprimante mobile, a afirmat Drăgan.


Prin proiectul "HeliPol - Acţiune integrată pentru creşterea siguranţei traficului rutier", în valoare de aproximativ 92 de milioane de euro, se urmăreşte creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe infrastructura rutieră, prin implementarea unui concept de acţiune integrată sol - aer şi întărirea capabilităţilor şi creşterea capacităţii Poliţiei Române de prevenţie, intervenţie, monitorizare şi gestionare a traficului rutier.


Proiectul prevede achiziţia a trei elicoptere cu o autonomie de zbor de cel puţin 120 minute, a unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puţin 240 minute, trei echipamente tip - sistem electrono-optic FLIR, 200 de autovehicule 4x4 specifice Poliţiei rutiere, 75 de motociclete, 200 de unităţi de mobilitate terestre (200 de sisteme de cercetare la faţa locului, 200 de kit-uri de semnalizare rutieră, 200 de staţii de comunicaţii mobile), 200 de sisteme electronice mobile de depistare a substanţelor stupefiante în salivă, 800 de etilometre, 1.000 de lanterne, 200 de staţii de lucru (PC Desktop Grafice), 800 de staţii de lucru (PC Desktop), 50 de soft-uri tahograf, 50 de laptopuri, o soluţie de comunicaţii satelitare, autospeciale de comunicaţii cu dotarea specifică şi operaţionalizarea unei platforme IT pentru digitalizare.


"La acest moment, aşa cum Ministerul Afacerilor Interne şi Poliţia Română au comunicat public despre achiziţiile în derulare, vă pot transmite faptul că, la nivelul instituţiei noastre, au fost recepţionate deja 244 de aparate DrugTest Druger 5000, 800 de etilometre, precum şi 250 de aparate radar laser, care vor fi repartizate structurilor teritoriale de Poliţie Rutieră", a mai declarat Georgian Drăgan.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1467 secunde