Pietonii, popice pe șoselele constănțene? Traversarea neregulamentară, cauză principală a accidentelor!

660
Pietonii, popice pe șoselele constănțene? Traversarea neregulamentară, cauză principală a accidentelor! - fond-rutiera-accidente-pietoni-3-1680200579.jpg

Articole de la același autor

Traversarea neregulamentară a pietonilor a fost una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere care au avut loc în județul Constanța, pe parcursul anului trecut. Potrivit evidenței IPJ, în peste 330 de incidente rutiere au fost implicați pietoni, iar 22 dintre aceștia și-au pierdut viața.

De cele mai multe ori, când se pune în discuție siguranța în trafic, atenția se îndreaptă către șoferi și atitudinea pe care o au aceștia la volan: dacă depășesc viteza legală, dacă au consumat alcool sau substanțe interzise, dacă efectuează manevre periculoase sau alte activități de natură să le distragă atenția. Dar și pietonii sunt participanți la trafic și, așa cum arată statistica realizată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, o bună parte dintre incidentele rutiere soldate cu victime au loc din cauza indisciplinei acestei categorii. Mai precis, din cauza traversării neregulamentare a pietonilor!

„Cauzele principale ale accidentelor rutiere produse în anul 2022, în județul Constanța, au fost: traversarea neregulamentară a pietonilor, alte preocupări de natură să distragă atenția, viteza neadaptată la condițiile sau configurația drumului, neacordarea de prioritate vehicule și neacordarea de prioritate pietonilor”, ne-au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Astfel, anul trecut, pe șoselele constănțene au avut loc 330 de accidente rutiere în care au fost implicați pietoni, iar 120 dintre aceste incidente rutiere au avut loc pe fondul traversării neregulamentare a pietonilor. De remarcat și faptul că în urma acestor accidente au murit 22 de pietoni, reprezentând un procent de aproximativ 35% din totalul celor care și-au găsit sfârșitul din cauza accidentelor rutiere, anul trecut (77 de morți).

Pe de altă parte, polițiștii constănțeni au desfășurat frecvent acțiuni pentru conștientizarea participanților la trafic cu privire la importanța respectării regulilor rutiere. Numai la nivelul Serviciului Rutier Constanța au fost amendați, în 2022, peste 1.100 de pietoni, pentru nerespectarea regulilor de circulație.

Pietoni care mergeau pe mijlocul drumului, ținte sigure

Deși polițiștii au atras atenția, în repetate rânduri, asupra traversării neregulamentare și a consecințelor grave pe care le poate avea, în continuare constănțenii preferă să treacă strada pe unde le este la îndemână, în loc să se îndrepte spre cea mai apropiată trecere de pietoni. În urmă cu puțin timp, o femeie de 66 de ani a ajuns la spital, după ce a fost lovită de o mașină pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Doraly. „Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că un bărbat, de 28 de ani, ar fi condus un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu, dinspre șoseaua Mangaliei către strada Liliacului, și ar fi accidentat ușor o femeie, de 66 de ani, care s-ar fi angajat în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure. Persoanele implicate au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a deschis dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au arătat oamenii legii.

Un accident grav a avut loc anul trecut, în luna octombrie, aproape de miezul nopții, pe DN2A, aproape de localitatea Crucea. Un bărbat de 50 de ani mergea pe mijlocul drumului și a fost lovit în plin de un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani. Impactul a fost atât de dur, încât victima a spart parbrizul și a ajuns în interiorul mașinii. Pietonul a murit la fața locului.

Un alt incident soldat cu moartea unui om a avut loc în decembrie 2022, pe Autostrada A2, între Cernavodă și Medgidia, pe senul de mers spre Constanța. Victima, un bărbat de aproximativ 60 de ani, a fost acroșată de mai multe autoturisme, iar în ciuda asistenței medicale, s-a constatat că a suferit răni incompatibile cu viața.

Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, numărul victimelor decedate pe șoselele de la malul mării a scăzut cu 7,5%, în 2022, comparativ cu anul anterior.

Cum se traversează strada corect

Redăm câteva dintre recomandările polițiștilor pentru pietoni, pentru a nu ajunge victime ale accidentelor rutiere. „În condiţii de vizibilitate redusă şi pe timpul nopţii, purtaţi îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observaţi cu uşurinţă. Traversaţi numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colţ de stradă şi la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră. Nu vă angajaţi în traversarea drumului public prin faţa sau spatele autovehiculelor oprite. La orice traversare, opriţi-vă în afara părţii carosabile, asiguraţi-vă din stânga, din dreapta şi apoi din stânga din nou. Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul că, atunci când traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestaţi prudenţă maximă!


Traversaţi perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Oferiţi-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare. Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti. Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.9232 secunde