IPJ Constanța câștigă procesele intentate de șoferii supărați că au fost amendați

1009
1
IPJ Constanța câștigă procesele intentate de șoferii supărați că au fost amendați - fondipjprocese1-1675098903.jpg

Articole de la același autor

Mii de constănțeni, ce s-au considerat îndreptățiți în momentul în care au fost sancționați contravențional de polițiști, s-au adresat instanței de judecată, cerând anularea proceselor verbale emise de lucrătorii Inspectoratului de Poliție Județeană (IPJ) Constanța. În cele mai multe cazuri însă inspectoratul a avut câștig de cauză, iar „pedepsele”, precum suspendarea dreptului de a conduce, punctele de penalizare sau confiscarea bunurilor, au rămas în vigoare.

Persoanele care consideră că li se face o nedreptate în momentul în care sunt sancționate contravențional de polițiști au posibilitatea legală să conteste în instanță procesul verbal de constatare și să ceară anularea lui. Iar mulți dintre cei sancționați uzează de acest drept, trăgând speranță că judecătorii vor interpreta într-o altă manieră faptele pentru care au fost sancționați. Sau că polițiștii, în graba lor, au omis vreun element în completarea proceselor verbale, ceea ce va duce la anularea lor. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții IPJ Constanța, în 2022, 2.185 de persoane au contestat sancțiunile contravenționale emise de lucrătorii inspectoratului de la malul mării. Vorbim despre șoferi care au fost trași pe dreapta, pentru diverse motive, despre administratori de firme controlate și chiar și despre persoane care au apelat la numărul unic de urgență deși nu aveau de semnalat o urgență.
 

În cele mai multe procese intentate IPJ Constanța pentru contestarea proceselor verbale de contravenție, inspectoratul a avut câștig de cauză. „Din totalul de 2.185 de dosare care au avut ca obiect plângerea contravențională, 1.603 de dosare au fost câștigate de către instituția noastră, iar în alte 142 de dosare, instanțele de judecată au dispus admiterea în parte a cererilor de chemare în judecată. Menționăm faptul că dosarele în care instanțele de judecată au admis în parte plângerile formulate de contravenienți nu pot fi incluse în categoria proceselor pierdute, deoarece instanțele de judecată nu au constatat nelegalitatea proceselor verbale și nu le-au anulat. În majoritatea cazurilor, sancțiunile complementare, respectiv suspendarea dreptului de a conduce, punctele de penalizare, măsurile de confiscare au fost menținute. Soluţiile de admitere în parte a plângerilor contravenționale prin reducerea amenzii sau înlocuirea amenzii cu avertisment sunt pronunţate de instanţele de judecată în special în situaţia în care acestea apreciază în mod diferit pericolul social al contravenţiei săvârşite, ori din considerente de ordin social referitoare la persoana contravenientului şi posibilităţile materiale ale acestuia”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Avertisment, ținând cont de situația personală a celui sancționat

Unul dintre cazurile în care procesul verbal nu a fost anulat, ci transformat în avertisment este al unui năvodărean care, pe 24 noiembrie 2021, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a apelat serviciul 112 în mod nejustificat. Astfel, bărbatul a prezentat magistraților de la Judecătoria Constanța următoarea stare de fapt: în ziua respectivă s-a prezentat la Serviciul de Taxe și Impozite a Primăriei Năvodari împreună cu sora sa, persoană cu dizabilități cu grad accentuat, dar nu i s-a permis accesul în instituție întrucât nu avea certificat verde sau test negativ de Covid. Mai mult, acesta a reclamat că angajații primăriei ar fi avut un comportament necorespunzător, motiv pentru care a apelat numărul unic de urgență. Ajunși la fața locului, polițiștii au considerat că apelarea serviciului de urgență a fost făcută în mod nejustificat și l-au amendat pe bărbat.

După analizarea probelor depuse, judecătorii au decis că reclamantul nu a depus dovezi din care să reiasă contrariul celor menționate de polițiști în procesul verbal, legal și temeinic întocmit. În schimb, „deși vinovatul se face vinovat de săvârșirea contravenției (...), instanța are în vedere situația personală a contravenientului și apreciază că nu există indicii pentru existența unui grad deosebit de pericol social”, astfel că a dispus schimbarea amenzii în avertisment.

Imaginile video au ajutat la anularea unui proces verbal

Într-un alt dosar, magistrații Judecătoriei Constanța au constatat că imaginile video atașate la cauză contrazic cele menționate în procesul verbal. Astfel, un constănțean a arătat instanței că a fost sancționat de un echipaj al Poliției Rutiere, pe 18 martie 2022, pe strada Justiției din municipiul Constanța, pe motiv că nu a oprit la culoarea roșie a semaforului de oprire la calea ferată. Bărbatul a afirmat că, pe traseul său, a trecut de două ori calea ferată, prima dată nu a oprit întrucât culoarea semaforului era albă, iar a doua oară a oprit, deoarece semaforul avea culoarea roșie. Ulterior, când a ajuns în parcarea unui magazin din apropiere, a interacționat verbal cu polițiștii, chiar i-au adus la cunoștință că nu a oprit la trecerea la calea ferată, aspect contestat de șofer. Vizionând înregistrarea depusă la dosar, instanța a constatat că autoturismul în cauză a oprit din mers la trecerea de calea ferată, motiv pentru care procesul verbal a fost anulat. 



Comentează știrea

Castigator in instanta
31 ianuarie 2023
De ce nu platesc si cei care amendeaza abuziv ?

Din statistica Politiei cu care se lauda !!!! rezulta ca 440 de cetateni au fost sanctionati abuziv ,adica ilegal .Cel putin asa lasa sa se inteleada in articol .Nu ni se spune ce masuri sau luat impotriva celor care au pus cetatenii si instantele de judecata pe drumuri .Cand cetatenii gresesc sunt amendati si platesc .Dar organele cand gresesc si instantele constata ca au gresit ce patesc acestia ?De ce nu sunt amendati si ei cei care gresesc ?Pai asta e de lauda ?Rezulta ca in fiecare zi mai mult de un cetatean este abuzat de catre politie .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5744 secunde