Secția 5, "pata de mucegai" de pe obrazul IPJ Constanța. De ce nu au fost făcute reparații?

2429
3

Articole de la același autor

Pereți înnegriți de mucegai, uși putrezite și rupte, instalații sanitare lipsă și mizerie cât cuprinde – toate acestea au fost „surprinse” de un cetățean în sediul Secției 5 Poliție din municipiul Constanța și expuse publicului, dar și semnalate prin adrese mai-marilor țării. Chestionați cu privire la ce anume fac pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru polițiști, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța au transmis ziarului „Cuget Liber” un răspuns în care au „uitat” să ofere informații concrete, deși le-au fost solicitate, dar în care promit... „lucrări de întreținere”. Adică, așa cum ne-au spus resemnați și oamenii în uniformă din subordine, nicio investiție semnificativă pentru a schimba fața secției de poliție!





Constănțeanul Ilie Cristescu semnala, la jumătatea lunii ianuarie, dezastrul pe care l-a găsit în sediul Secției 5 Poliție, cu ocazia unei deplasări la unitatea respectivă, la finalul anului trecut, pentru soluționarea unei divergențe cu un vecin. Într-o scrisoare publică adresată mai-marilor țării, printre care premierul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, bărbatul a descris condițiile insalubre găsite în toaleta unității de poliție, dar și starea deplorabilă a întregii clădiri.



„Am rămas șocat de imobilul care adăpostește angajații instituției, o situație de neconceput în secolul al XXI-lea. După cum veți vedea și în pozele atașate, atât la interior, cât și la exterior, sediul de poliție este grav afectat de trecerea timpului. Tencuiala din exterior este foarte afectată, desprinsă în anumite locuri și care poate cădea în orice moment, existând riscul să rănească cu ușurință angajații instituției sau pe cetățenii care intră în acest sediu. Oricine e supus unui risc și, cu siguranță, cei care vor fi trași la răspundere sunt tot domnii polițiști. Toaletele sunt insalubre și oferă imagini respingătoare. Holurile au pereții văruiți, dar se vede că s-a încercat acoperirea acestora cu var peste ceea ce a fost afectat de trecerea zecilor de ani. Nu am ajuns la etajul superior, dar la cum arată clădirea pe exterior și parterul, sunt convins că etajele superioare arată la fel de deplorabil, totul este un disconfort pentru angajați, cărora le sunt afectate negativ activitatea, cât și sănătatea. Angajații sunt înghesuiți în birouri cu pereții dezolanți, cu mobilier deosebit de vechi, totul în jur emană un miros greu, de vechi”, semnala constănțeanul Ilie Cristescu. Iar în fotografiile transmise se pot vedea pereții acoperiți cu mucegai, ușile putrezite și rupte, gresia murdară și instalațiile sanitare lipsă.



Se impune precizat că, după prezentarea situației de la Secția 5, în urmă cu aproape două săptămâni, mai mulți cititori au presupus că reclamantul ar fi din rândul oamenilor legii. Ilie Cristescu a subliniat, pentru „Cuget Liber”, că nu este polițist, ci doar un constănțean alarmat de ceea ce a descoperit în unitatea de poliție. „Am sesizat situația din spirit civic, pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă”, a afirmat bărbatul.



Reparațiile de la Secția 5 nu au fost o „prioritate” pentru Serviciul Logistic?

La momentul respectiv, am solicitat IPJ Constanța informații cu privire la starea clădirii în care își desfășoară activitatea polițiștii Secției 5, punctând să ni se precizeze ce investiții au fost realizate în vederea reabilitării imobilului, când a avut loc cea mai recentă reabilitare, iar în cazul în care nu au existat astfel de lucrări, să se arate care este motivul. Niciuna dintre informațiile solicitate nu face parte din categoria celor clasificate și considerăm că atât polițiștii, cât și constănțenii au dreptul să afle ce sume au fost alocate de IPJ, în ultimii ani, pentru asigurarea unor condiții decente unor lucrători și așa încărcați de un volum considerabil de muncă! Cu toate acestea, niciuna din informațiile solicitate nu se regăsește în răspunsul transmis, la sfârșitul săptămânii trecute, de reprezentanții IPJ Constanța.

În schimb, ni se precizează: „Pentru asigurarea de spații polițiștilor Secției 5 Constanța, încă din anul 2001 au fost încheiate contracte de comodat. Amenajarea și întreținerea spațiilor administrate de instituția noastră reprezintă o prioritate permanentă pentru serviciul de specialitate, acesta realizând întreținerea spațiilor, în funcție de alocările bugetare și de necesitățile structurilor de poliție. În anii anteriori s-a asigurat întreținerea tuturor spațiilor administrate de către IPJ Constanța, prin structura logistică”.



Altfel spus, asigurarea unor condiții de muncă decente este „o prioritate”, dar în funcție de... „necesitatea” de la structura de poliție. Să înțelegem că la Secția 5 nu a fost o „necesitate” să fie realizate reparații – deși imaginile surprinse la finele lui 2022 „strigă” contrariul! – de vreme ce reprezentanții instituției nu au putut să ne furnizeze nicio cifră concretă?

Sunt promise „lucrări de întreținere” în primul trimestru din 2023

Nici perspectiva pentru îmbunătățirea stării clădirii în 2023 nu este mai bună, deși, la o primă vedere, IPJ Constanța susține altceva în răspunsul transmis. „Pentru anul 2023 sunt prevăzute activități de întreținere la toate sediile IPJ Constanța, inclusiv la sediul Secției 5 Constanța, în funcție de alocările bugetare și de solicitările structurilor beneficiare. Pentru Secția 5, vor fi alocate fonduri în primul trimestru din 2023”, se arată în răspunsul inspectoratului.



De fapt, „lucrările de întreținere” sunt altceva decât reabilitarea de care are nevoie sediul, după cum ne-au transmis neoficial mai mulți polițiști, și se referă mai mult ca sigur la o spoială cu var pentru a acoperi dezastrul, de ochii lumii. Insuficient, atrag atenția polițiștii, având în vedere că ani buni au fost probleme la acoperișul clădirii, iar apa s-a infiltrat până la parter. Mai mult, este nevoie și de înnoirea instalațiilor sanitare, a celor electrice, a mobilierului, iar lista ar putea continua.



Care este motivul pentru care IPJ Constanța nu se grăbește să reabiliteze Secția 5, mai ales că, așa cum arătam și în articole precedente, lipsurile sunt cunoscute de ani buni? Neoficial, mai mulți polițiști au invocat faptul că imobilul nu aparține Ministerului Afacerilor de Interne, ci este folosit în baza unui contract de comodat. Ne îndoim însă că acesta ar fi motivul real, în condițiile în care, de exemplu, nici sediile Secțiilor 1 sau 4 nu arată mai bine, iar clădirile respective aparțin IPJ Constanța. Pe de altă parte, remarcăm faptul că liderii Sindicatului Europol au arătat, în repetate rânduri, că „în Poliție condițiile sunt mai degradante decât în închisorile comuniste” și acuză lipsa de interes pentru bunăstarea oamenilor din subordine.



Comentează știrea

Diana
23 ianuarie 2023
Grav ce se vede la sectia 5 si...

Este evidenta starea de degradare a sectiei 5. Nu se poate locui in asa conditii. Sunt sigur ca detinutii traiesc mai bine.

Mihai
23 ianuarie 2023
Respect autorului

Greu de crezut că angajații secției 5, pot lucra în condițiile astea.

Lazar
13 februarie 2023
Vila de lux a sectiei 5 politie C-ta.

Mihai Respect sefilor de politie ai IPJ C-ta.Va puteti da seama cam cine ne reprezinta.Uni traficanti de tigari,uni de motorina,uni cu protocoale si cadouri la corpul de control IGPR,cel mai longevit-Il aveti exemplu pe Dr in drept si filozof longevitul Rapotan Alexandru si spagagiu Dancu Constanti.Luatile sefilor care au condus IPJ bani si faceti reparati la posturile de militie.Rad curcile lui Cornel Balcan de la Siminoc si fara chiloti pe ele de noi Constanteni la periferia Europei in secolul XXI.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5821 secunde