O minune și o încercare. O lună de când Biserica "Sfânta Ecaterina" a fost mistuită de flăcări!

1522
3

Articole de la același autor

S-a împlinit o lună de când, într-o dimineață de duminică, paracliserul Bisericii „Sfânta Ecaterina“ din cartierul constănțean Tomis Plus a fost cuprins de flăcări. „O încercare și o minune”, spun preoții parohiei afectate, aducându-și aminte de clipele teribile prin care au trecut atunci, alături de enoriași. În prezent, parohia strânge fonduri atât pentru a reface blocul vecin, afectat de flăcări, cât și pentru a încheia construcția bisericii.





Un incendiu devastator izbucnea, duminică dimineață, 28 august, la Biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus, în timpul sfintei liturghii. Oamenii au reușit să se salveze la timp, dar flăcările devastatoare au distrus tot: construcția în care se desfășurau slujbele religioase, încă din 2012, având în vedere că biserica din zidărie încă este în construcție. Mai mult, focul a afectat serios și blocul din vecinătatea bisericii.



Preoții Parohiei „Sfânta Ecaterina” au descris momentele teribile, prin care au trecut enoriașii, în contextul unui apel pentru strângerea de fonduri, în vederea sprijinirii reparațiilor la blocul învecinat, cât și pentru încheierea construcției bisericii de zidărie.



„O încercare și o minune! Poate că mulți dintre noi ne regăsim în aceste cuvinte: cândva… pentru ultima oară într-un loc, drag fără să știm. Așa a fost atunci, în acea duminică din ultimul weekend de vară. O zi care a început în mod obișnuit în parohia noastră avea să ne transforme definitiv «cortul» într-o amintire, dar și să ne facă părtași la cea mai mare minune, aceea de a fi sănătoși astăzi, aici, acum. Un cort pentru fiecare poveste de viață ce a prins aripi aici și speranța că minunile există dacă noi continuăm să credem. O clipă cât o viață! Un scurtcircuit, în câteva minute, a făcut o mare de cenușă din locul în care o mână de oameni făceau legătura mai «ușoară» cu Dumnezeu. … Deodată luminile s-au stins, tabloul electric a pocnit și o mare de căldură s-a declanșat, iar flăcările deja cuprindeau pânza ce acoperea tavanul, ce se scurgea pe noi, dar fără să ne rănească, iar noi parcă «prinși în timp», în gânduri de neputință, pășeam printr-un culoar Divin. Cu ultimele puteri, primite de Sus, părintele Liviu a ieșit ultimul dintre flăcări, verificând cu disperare să nu rămână nimeni în urmă, așa cum orice părinte se jertfește cu iubire pentru fiii săi. Pentru noi, cei care am respirat văpaia, asta înseamnă Minune! Pentru că Domnul are tainele sale, ne-am întors la rugăciune, în timp ce pompierii încă se străduiau să stingă focul, și poate că am participat la cea mai emoționantă Sfântă Liturghie, pe ciment, în parcarea de lângă «cortul nostru», deopotrivă preoți și mireni, cu ochii inundați de lacrimi, unii desculți, unii fără genți, alții fără chei sau telefoane, dar sănătoși și cu speranța că vom trece prin această încercare mai uniți în duhul lui Hristos”, au rememorat reprezentanții bisericii.



„Acum mai mult ca oricând avem nevoie să fim auziți”

Atât preoții, cât și enoriașii speră că se va reuși construirea bisericii, a cărei realizare a început în 2012, motiv pentru care a fost lansat un apel la sprijin financiar. „Știm că binele se săvârșește în taină, deoarece mulți nu cunosc faptul că acest «cort» hrănea și îmbrăca zilnic zeci de suflete, iar această acțiune va continua prin proiectul Casei Sociale, în care nu am încetat să credem. De aceea, acum mai mult ca oricând, avem nevoie să fim auziți pentru că este nevoie de ajutorul tuturor, în primul rând să ne ajutăm vecinii care au suferit mult în urma acestui incendiu, deoarece o fațadă și un număr de apartamente au fost avariate. De asemenea, nădăjduim să ducem visul mai departe, construirea Bisericii Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și cea a Casei Sociale, așa cum sunt prevăzute în proiect. Pe noi, momentan, ne găsiți în rugăciune zi de zi în curtea «Catedralei Navigatorilor», în Paraclisul Sfântul Nicolae, acolo unde Părintele Constantin ne-a întins mâna sa și ne-a găzduit pentru a ne putea continua misiunea de a menține Vie legătura cu Cerul!”, au mai transmis reprezentanții parohiei.



Cei care doresc să doneze cât de puțin o pot face în conturile bancare ale Parohiei „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, RO74UGBI0000402000773RON - în lei, RO67UGBI0000402000774 EUR - în euro, SWIFT/BIC: UGBIROBU, Garanti Bank Constanța.





Comentează știrea

C-tin
4 octombrie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Scoala și gradinita de cartier unde sunt ? Dați foc la toate blocurile și casele și faceți biserici și manastiri sa-l ajutați pe "ips"-ul ! Ne-am întors în epoca de piatra !!!

Ecu
5 octombrie 2022
Rob

La câte miliarde are biserica, nu le este rușine să cerșească de la săraci?

Constantean
10 octombrie 2022
Penitenta in puscarie

Jegosii astia se cred deasupra legilor. Nu aveau autorizatii de nici un fel, dar isi permiteau sa puna oamenii in pericol. Sa plateasca, ca orice prost...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2407 secunde