O nouă metodă de înșelăciune online, pe Facebook. Sume uriașe de bani, promise fals

587
O nouă metodă de înșelăciune online, pe Facebook. Sume uriașe de bani, promise fals - fond-mesaje-false-1697382003.jpg

Articole de la același autor

Înșelăciunile online nu încetează niciodată, dar trebuie să știm cum și unde să le identificăm. De parcă nu ar fi de ajuns toate metodele consacrate de țepe online făcute de hackeri și hoți de date personale, rețeaua de socializare Facebook a început să fie un intermediu prin care escroci străini din alte țări îți promit, fals, o sumă uriașă de bani. Este foarte important să știm cum ne putem feri de aceste păcăleli și să atragem atenția oamenilor care pot cădea în plasă foarte ușor.

În ultima perioadă, hackerii au început să trimită mesaje traduse din diferite limbi, în care se prezintă ca fiind reprezentanți ai unor bănci străine. Aceștia precizează că au căutat pe cineva care are numele de familie asemănător cu al unei persoane decedate ce avea un cont în bancă foarte generos. Banii aceștia se presupune că ajung la persoana contactată, pentru că are numele de familie același cu al proprietarului contului care ar fi decedat. Se consideră că persoana contactată este moștenitor al sumei respective. Posibila victimă primește un contact de e-mail și numele întreg al persoanei care se pretinde reprezentant al băncii și poate fi păcălită să trimită un extras de cont sau alte date personale. Astfel, tâlharul poate avea acces la foarte multe informații legate de persoana păcălită și poate accesa contul ei bancar.

„Un cetățean al țării dumneavoastră care lucra cu aur aici în Istanbul a avut un depozit fix la banca mea în 2007 pentru 108 luni calendaristice, evaluat la 9.500.000 USD (nouă milioane cinci sute de dolari americani) la data scadenței pentru acest depozit a fost anul trecut. Din păcate, s-a numărat printre victimele morții din 30 aprilie 2020 Covid 19, în provincia Ankara din Turcia. El nu a menționat nicio rudă apropiată/moștenitor când a fost deschis contul și nu era căsătorit și nu a fost găsită nicio rudă”, este o parte dintr-un mesaj primit de redactorul „Cuget Liber“.

Iată ce recomandă autoritățile

Polițiștii constănțeni chiar ne atenționează, în acest context, să nu investim online niciun ban persoanelor necunoscute care se pretind a fi reprezentanți ai unor companii și să nu oferim date personale la cererea tâlharilor. „Nu investiți online sume de bani, la îndemnul unor persoane care pretind a fi reprezentanții unor companii private sau de stat! Acestea nu fac investiții online, nu-și contactează posibilii clienți prin email sau prin intermediul rețelelor de socializare și nu solicită, pe aceste căi, date cu caracter personal! Nu instalați, pe telefoanele mobile, aplicații necunoscute, trimise de persoane pe care nu le cunoașteți! În cazul în care intenționați să investiți o sumă de bani sau să vă deschideți un cont, mergeți la bancă și consultați-vă cu specialiștii acesteia! Faceți transferuri bancare numai către persoane pe care le cunoașteți (apropiate)! Fiți atenți la notificările referitoare la sume extrase din contul dumneavoastră și nu validați tranzacții pe care nu le recunoașteți! Dacă ați fost victima unei infracțiuni, anunțați imediat banca, pentru a bloca instrumentele de plată compromise și a încerca stoparea eventualelor tranzacții ilicite!”, atrag atenția polițiștii.

De asemenea, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) ne recomandă să aplicăm sfatul de a nu vorbi cu străinii și pe internet. „Reţine ce ai învăţat în copilărie şi aplică în activitatea din online. Evită interacţiunea cu utilizatori pe care nu îi cunoşti personal, ori cu care nu ai mai intrat în contact de mult timp. Pune mereu întrebări de control sau verifică pe un canal diferit de comunicare dacă într-adevăr în spatele contului care ţi-a lăsat un mesaj este persoana pe care ai cunoscut-o la un moment dat”, transmit specialiştii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4054 secunde