Polițiștii dau cu Legea armelor de pământ: "Pe românește, poți trage abia după ce ești împușcat sau tăiat"

4609
5
Polițiștii dau cu Legea armelor de pământ:
La începutul săptămânii a fost modificată Legea 17/1996, care le permite polițiștilor să facă uz de armă fără a mai răspunde penal. Agenții spun că, de fapt, nu s-a produs nicio modificare importantă, iar reticența de a folosi pistolul va rămâne, în continuare, până când Statutul Polițistului nu va stabili clar regulile pentru folosirea armamentului. 


"Se rezolvă tot, dar nimic"


La nivelul Parlamentului României se vorbește despre o schimbare radicală în privința uzului de armă, în sensul că forțele de ordine vor fi scutite de răspunderea penală atunci când vor trage focuri de armă în infractori, în condițiile și situațiile prevăzute de lege. Agenții de ordine publică sunt de o altă părere. "Se rezolvă tot, dar nimic. Nici până acum nu răspundeam material dacă se trăgea «conform legii», dar aici este problema. Legea este încâlcită și îți dă dreptul să acționezi reactiv și nu preventiv și doar proporțional cu atacul. Pe românește, poți trage abia după ce ești împușcat sau tăiat. Asta este legea uzului de armă și a autoapărării în România. În alte state se consideră autoapărare și nerespectarea dispo-zițiilor verbale ale polițistului. De aceea în SUA și Germania ești împușcat dacă nu te supui ordinelor", ne-a declarat Ștefan V, agent de poliție.


"Avem nevoie de legi clare"


De aceeași părere este și un alt agent de ordine publică. Înlăturarea caracterului penal al faptei nu reprezintă nicio noutate, iar așteptările polițiștilor de a simplifica procedurile nu au fost îndeplinite. "Așa-zisele modificări, din câte știu, erau existente în Codul Penal. Noi avem nevoie de legi clare care să nu lase loc de interpretări în momentul în care se folosește armamentul din dotare. Eu nu pot să folosesc armamentul din dotare pentru că mă gândesc la consecințe, deși situația o impune. Este cazul unui polițist, condamnat 6 ani la închisoare pentru că a împușcat o persoană, fiind în legitimă apărare. Noi vrem o lege care să stabilească clar regulile pentru folosirea armamentului și situațiile de autoapă-rare", a precizat pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatu-lui Agenților de Poliție Constanța.


În ce condiții se poate face uz de armă


Printre principalele modificări aduse Legii 17 din 1996 se numără înlătu-rarea răspunderii penale și materiale a polițiștilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice și siguranței naționale care deschid focul, respectând legea. "Uzul de armă executat în condițiile și în situațiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.


Se poate face uz de armă fără somație, dacă lipsește timpul necesar pentru aceasta. În cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasa-rea, în scopul imobilizării acestora", se arată în lege. 


Modificările precizează că, uzul de armă se va face "pentru imobilizarea unei persoane care amenință cu comiterea cu violență a unei fapte prevăzute de legea penală sau care, după comiterea acesteia, nu se supune imobilizării, somațiilor sau încearcă să fugă, iar rămânerea acesteia în stare de libertate poate pune în pericol viața sau integritatea corporală a persoa-nelor", se mai arată în lege.


Comentează știrea

Marian
8 septembrie 2016
Legea armelor si a munitiilor

S.u.a. nu a trecut prin comunismul totalitar condus de un odios criminal impuscat politia de azi uita ce a facut militia ? Azi inca nu au iesit la pensie toti militienii multi au la activ dosare penale si tocmai ei fostii militieni vor respect ,rusinica!!!

Marian
8 septembrie 2016
Legea armelor si a munitiilor

S.u.a. nu a trecut prin comunismul totalitar condus de un odios criminal impuscat politia de azi uita ce a facut militia ? Azi inca nu au iesit la pensie toti militienii multi au la activ dosare penale si tocmai ei fostii militieni vor respect ,rusinica!!!

Madalin Armand
9 septembrie 2016
Arme si munitii

Propun sa se infiinteze boscheti unde sa locuiasca interlopii si alte persoane certate cu legea

Doru
9 septembrie 2016
Haos

Dreptul la viata,la siguranta,sunt doar niste inscrisuri pe un act care nu se regaseste aplicat in realitate.Infractorii sunt efectiv motivate sa ramana infractori si sa se organizeze bine,mai bine decat societatea celor cinstiti.

Gogu
9 septembrie 2016
Wild wild West

Acum nici sa tragi tu, ca politist primul si pe urma sa intrebi ce a facut, nu merge, nu? Nici in america, domnilor, nu este asa, in consecinta, de ce cereti o lege care sa dea prea multa putere unor tipi, politisti, intre care se afla o groaza de infractori( uitati-va numai la avalansa de retineri la DGIPI sau chiar sefi ai politiilor Mizil si Barlad si inca cati nu sunt prinsi inca) Plus inca o groaza de instabili imaturi etc. Plus lipsa unui examen psihologic anual, pentru ca stiu sigur ca nu prea se face cum trebuie activitatea asta si nu ma puteti contrazice, decat cu o decalratie de doi lei, pentru ca stiti ca oricum nu va poate verifica nimeni scriptic. Poate un supra control, care sa nu fie subordonat nimanui, un audit la sange, facut cu un tert. Atunci sa vezi capete taiate. am spus-o si o mai spun: sunt cazuri in MAI in care ofiteri fara drept sa poarte pistol, adica fara drept de a-si exercita meseria, sunt totusi ofiteri si iau salarii de 4000 lei, conduc activitati ale altor oameni inarmati, altii pazesc institutii si tot asa. Si se plang? Uitati-va la Constanta, unde Dancu si-a pus sefi de politii municipale, la Cta si Medgidia, doi fini, doi insi de la rutiera, care in viata lor nu au facut ordine publica sau judiciar si totusi, conduc, datorita afiliatiei, sute de oameni! Sincer, dupa ce face DNA-ul curat, atunci incepeti sa cereti, dar niciodata prea mult, asa cum o faceti cu aceasta lege, pentru ca ce vreti voi, duce la abuz!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3273 secunde