Militarii nu cred în soluția găsită de Ministerul Apărării Naționale

"Praf în ochi! Exodul din Armată va fi stopat doar prin creșterea salariilor!"

46847
După o îndelungată perioadă în care a ieșit în public doar cu promisiuni și planuri, Ministerul Apărării Naționale recunoaște exodul din Armată. Numărul militarilor care și-au dat demisia în primele trei trimestre din 2022 este dublu față de tot anul 2021. MapN vine și cu o soluție, concretizată într-un proiect de ordonanță de urgență. „Praf în ochi!” – spun voci din rândul militarilor! Adevărata soluție, care ar opri diminuarea personalului, este creșterea salariilor, nu mutarea oamenilor dintr-o parte în alta, consideră cei de la baza ierarhiei militare.

Situația Armatei este critică. Militarii, în special ofițerii ingineri, soldații și gradații profesioniști, își dau demisia pe capete, iar tinerii – viitorul oricărei profesii! – nu mai sunt interesați să îmbrace această uniformă. Organizațiile profesioniste atrag atenția asupra acestor aspecte încă de la începutul anului, pe baza informațiilor pe care le aveau din rândul militarilor; în acest timp, mai-marii Ministerului Apărării Naționale au tot ieșit în public cu promisiuni de salarii mai mari și planuri de îmbunătățire a dotărilor. De dată recentă, mai precis marți, 6 decembrie, odată cu publicarea OUG pentru modificarea și completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, conform procedurii de transparență decizională, reprezentanții ministerului au confirmat afirmațiile organizațiilor și au venit în plus și cu cifre. Cifre îngrijorătoare, cu „accente critice”, după cum punctează inclusiv reprezentanții ministerului. „Numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022, față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal. (…) Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractive a mediului privat a determinat tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare. Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în 2021 (peste 1.000) față de 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale lui 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Măsura propusă: accederea SGP-iștilor în corpul subofițerilor

Pentru că problematică este plecarea masivă din rândul corpului subofițerilor și maiștrilor militari – „stratul de mijloc al organizației militare, categoria cea mai numeroasă a cadrelor militare, care asigură funcționarea structurilor combatante și a celor tehnice de suport logistic, structuri esențiale”, lucru punctat tot în nota de fundamentare – ministerul propune, prin proiectul ordonanței de urgență, ca în această categorie de personal să acceadă soldați și gradați profesioniști care au absolvit, cu diplomă de Bacalaureat, studiile de nivel liceal. Pentru aceștia ar urma să fie organizate cursuri de formare a subofițerilor, luptătorilor și specialiștilor militari.

„Trebuie solicitat, cu fermitate, sprijinul factorilor politici”

Măsura propusă de MApN a provocat, am putea spune, zâmbete amare actualilor militari, cei care duc greul acestei profesii, în instrucții și exerciții îndelungate, cu dotări învechite. Pentru că, așa cum ne-au transmis voci din rândul cadrelor militare, soluția nu ar trebui să fie de a „muta dintr-o parte în alta” aceiași oameni, ci de a crește veniturile salariale. „Nu se va diminua deficitul de personal prin mutarea soldaților și gradaților profesioniști în rândul subofițerilor. Vor fi ocupate o mână de posturi, dar doar atât! Este praf în ochi! Trebuie să mărească salariile, iar deficitul se va micșora de la sine. Concret, nu propun măsuri de atragere a tineretului. Cine vrea să vină în Armată, pentru un salariu de femeie de serviciu?”, ne-a transmis un cadru militar, sub protecția anonimatului.

La rândul său, colonelul în rezervă Remus Macovei a punctat: „Scăderea atractivității profesiei militare este consecința inactivității și indiferenței factorului politic față de complexele probleme cu care se confruntă Armata. Iar generalii MApN poartă o mare parte din vina situației dezastruoase. Trecerea soldaților și gradaților, după o scurtă perioadă de pregătire, în rândul subofițerilor va agrava și mai mult criza. Vom avea subofițeri nepregătiți și un deficit enorm la gradați soldați. Domnii generali nu pot acționa pentru revitalizarea sistemului clasic de pregătire a cadrelor, solicitând cu fermitate sprijinul factorilor politici?”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4188 secunde