Video Reacția IPJ Constanța la articolele din "Cuget Liber": "Avem suficiente radare"

11770
Zilele acestea, „Cuget Liber” a publicat două articole în care a prezentat o serie de situații semnalate de polițiștii constănțeni, respectiv faptul că în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 noiembrie, pe raza municipiului Constanța și a stațiunii Mamaia a fost o singură patrulă de rutieră și niciun aparat radar. Dar și faptul că, în ultima perioadă, polițiștii rutieri din municipiul Constanța sunt trimiși în „puncte fixe” pentru a aplica sancțiuni și reține permise auto și nu sunt lăsați să patruleze, în scop preventiv. Toate acestea au fost prezentate de polițiștii constănțeni prin vocea liderului sindical Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.


Marți, 7 noiembrie, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au prezentat punctul de vedere al instituției cu privire la cele semnalate. Redăm în rândurile de mai jos aspectele transmise de IPJ cu privire la lipsa radarelor: „La nivelul formațiunilor rutiere din cadrul Inspectoratului de poliție Județean Constanța există, în prezent, un număr suficient de autospeciale dotate cu aparate de măsurare a vitezei și de pistoale tip radar. Dintre acestea, aproximativ 98% sunt funcționale.
Acestea sunt folosite pe toate arterele de circulație din județ, inclusiv în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, în funcție de necesități, pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză și, implicit, creșterea gradului de siguranță rutieră, prioritatea poliției constănțene fiind siguranța cetățeanului, inclusiv siguranța acestuia în trafic.
În situațiile în care unele dintre autospecialele dotare cu radar se află în service pentru efectuarea reviziei tehnice periodice sau reparații, pe artele de circulație din tot județul, inclusiv din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, sunt folosite celelalte aparate de măsurare a vitezei”.
Nu se poate să nu remarcăm faptul că, în precizările transmise, IPJ nu a precizat concret nici câte aparate radar are în dotare, dar nici nu a negat faptul acuzat de liderul sindical și anume că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 noiembrie, niciunul dintre aceste dispozitive nu s-a aflat pe raza municipiului Constanța. Probabil nu a fost o „necesitate”, având în vedere că în aceeași noapte au fost organizate acțiuni în alte localități ale județului.
De menționat, potrivit lui Daniel Avasilcăi, că cele trei aparate radar din dotarea structurii de la nivelul municipiului Constanța, sunt indisponibile: două sunt defecte, iar unul este montat pe o autospecială de poliție care a fost implicată de curând într-un accident rutier.

„Combatem acuzațiile privind norma de amenzi”
De asemenea, în punctul de vedere transmis, reprezentanții IPJ Constanța au negat existența unui plan de amenzi, fie el și „mascat”, așa cum a acuzat sindicalistul constănțean.
„În ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Constanța ar exista o normă de amenzi, precizăm următoarele: Combatem aceste afirmații și menționăm că principalul obiectiv al Poliției Rutiere este acela de a reduce numărul de accidente rutiere, implicit reducerea numărului de persoane decedate și rănite și, prin aceasta, creșterea siguranței pentru toți participanții la trafic, pietoni sau conducători auto.
Tocmai din aceste considerente, periodic se analizează riscul rutier la nivelul județului Constanța, în scopul prevenirii și combaterii accidentelor rutiere.
Prin intermediul acestor analize se identifică principalele cauze generatoare de accidente rutiere, concentrarea acestora pe zile ale săptămânii, pe intervale orare sau segmente de drum pe care acestea se produc.
În consecință, lucrătorii Biroului Rutier au acționat cu preponderență pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere (respectiv neacordare de prioritate pietonilor, neacordare de prioritate vehiculelor, traversarea prin loc nepermis și nerespectarea regimului legal de viteză.
Rezultatele acestor acțiuni au fost vizibile, în sensul că, în primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul municipiului Constanța s-au înregistrat cu 10% mai puține accidente rutiere față de perioada similară a anului 2022.
De asemenea, numărul persoanelor decedate în accidentele rutiere a scăzut cu 72% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce demonstrează faptul că, prin aceste analize urmate de acțiuni ale polițiștilor rutieri, a fost atins principalul obiectiv al Poliției Rutiere, respectiv siguranța în trafic.
În ceea ce privește afirmația potrivit căreia polițiștii ar fi ”penalizați” la acordarea calificativelor de evaluare, în funcție de norma de amenzi, precizăm faptul că, în cursul anului 2022, toți polițiștii din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Constanța au primit calificativul foarte bine, iar numărul de sancțiuni aplicate nu a fost un criteriu”, a transmis agent șef adjunct Olimpia Ceară, reprezentantulIPJ Constanța.

Reprezentantul IPJ a refuzat să răspundă la întrebări



Am fi dorit să aflăm de la aceasta în mod concret și alte precizări, mai precis câți polițiști de rutieră s-au aflat, marți, 7 noiembrie, de serviciu pe raza municipiului Constanța. Căci, potrivit liderului sindical Daniel Avasilcăi, în dimineața zilei respective a fost de serviciu un singur polițist rutier, iar în intervalul 8.00 – 8.30 au fost două incidente rutiere, în urma cărora au fost întocmite dosare penale. Un dosar penal pentru un șofer care a circulat cu un autoturism care avea plăcuțele de înmatriculare și permisul auto reținute, iar un alt dosar penal în urma unei tamponări, în care au fost implicate trei autoturisme, și în care unul dintre șoferi se afla sub influența băuturilor alcoolice. „În cazul întocmirii de dosare penale, este un volum mare de acte și fiind un singur polițist la ambele cazuri, a fost o presiune mare pentru a fi terminate în scurt timp. Există riscuri să fie întocmite cu greșeli sau să nu fie transmise la timp către procuror, ceea ce nu este normal”, a transmis sindicalistul.
De precizat că reprezentantul IPJ Constanța nu a dorit să răspundă la întrebări, în afară de informațiile precizate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3118 secunde