SE ÎNTÂMPLĂ LA CONSTANŢA! Iată cum a fost supraevaluat, cu 162% față de valoarea de piață, un teren din municipiu

789
SE ÎNTÂMPLĂ LA CONSTANŢA! Iată cum a fost supraevaluat, cu 162% față de valoarea de piață, un teren din municipiu - xterendna-1649240587.jpg

Articole de la același autor

Un evaluator din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu, după ce ar fi supra-evaluat un teren din municipiul Constanța, în urmă cu 11 ani.

Potrivit anchetatorilor, la vremea respectivă Mihail Dunăreanu era evaluator desemnat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 10 februarie - 20 aprilie 2011, inculpatul Dunăreanu Mihail, în calitate de evaluator desemnat într-un dosar al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților să estimeze valoarea de piață a unui teren situat în municipiul Constanța, și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute în legislația primară și ar fi stabilit o valoare a terenului-subiect de 15.668.460 lei – cu 162% mai mare decât valoarea de piață estimată legal, provocând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 9.714.022 lei”.

Anchetatorii au mai arătat că, pentru a supraevalua terenul, inculpatul ar fi folosit o metodă de evaluare nerecunoscută de Standardele Internaționale de Evaluare, o informație comparabilă inadecvată și valori de calcul nefundamentate, nu ar fi analizat terenul-subiect sub aspectul caracteristicilor fizice și tehnice, al celei mai bune utilizări și al pieței specifice și nu ar fi folosit metode de evaluare specifice abordării prin comparația vânzărilor, deși erau disponibile suficiente informații de piață.

„Ulterior, la data de 26 mai 2011, pe baza raportului de evaluare depus de inculpat, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat acordarea unei despăgubiri de 15.668.460 lei”, se mai arată în comunicarea DNA.

Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă, iar în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de mai multe persoane, cesionari ai drepturilor de despăgubire. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5667 secunde