Sindicaliștii trag semnalul de alarmă! "Meseria de polițist este pe cale de dispariție!"

3492
3

Articole de la același autor

Semnal de alarmă tras de sindicaliștii din sistemul național de siguranță și ordine publică: nimeni nu mai este interesat să îmbrace uniforma de polițist. Motivele sunt numeroase și au tot fost invocate de-a lungul ultimilor ani. Într-o relatare făcută publică zilele trecute, sindicaliștii descriu situațiile cu care se confruntă majoritatea tinerilor când ies de pe băncile școlilor de poliție și ajung la locul de muncă.

„Constatăm cu mâhnire faptul că meseria de polițist chiar e pe cale de dispariție după ce, la ultima admitere în școlile de agenți de poliție, concurența a fost la minimul istoric de 1,16 candidați pe loc, în condițiile în care în urmă cu 15 ani exista o concurență de 10-12 candidați/loc. Proaspătul absolvent al unei școli de poliție trece într-un ritm extrem de rapid de la entuziasm la dezamăgire după ce ajunge la unitatea la care este repartizat din motive neimputabile acestuia. Vă vom prezenta una dintre situațiile cel mai des întâlnite în rândul polițiștilor și vom da un nume generic pentru prezentarea făcută”, au semnalat polițiștii.

Astfel, aceștia au prezentat cazul lui „Ionuț”, care este, de fapt, orice tânăr polițist la început de carieră.



Povestea oricărui tânăr aflat la început de carieră


„Ionuț este o persoană entuziastă și tocmai a absolvit în luna octombrie Școala de agenți de poliție. La examenul de absolvire a obținut printre primele note din promoția sa. La repartiția făcută la sfârșitul școlii constată că va fi repartizat la aceeași unitate cu George, colegul de clasă care a fost printre ultimii din promoție. Ajuns la unitatea unde a fost repartizat, Ionuț este repartizat chiar pe același schimb/tură cu George.

Primele ture sunt pline de emoție pentru Ionuț, își cunoaște colegii cu care va lucra, șefii ierarhici și i se prezintă activitățile pe care le va desfășura. Chiar în a doua tură de serviciu află că trei dintre colegii săi și-au depus dosarul de pensionare, iar alți doi se vor muta la o altă unitate după ce depuseseră cel puțin cinci rapoarte de mutare până atunci. După numai o lună de activitate, Ionuț a înțeles că, din cei 12 colegi pe care i-a întâlnit în prima tură de serviciu, mai sunt doar 7”, se arată în relatarea sindicaliștilor de la Sindicatul Europol.

Cum dispare entuziasmul, de la o zi la alta

„Urmează ziua primirii primului salariu, iar entuziasmul lui Ionuț începe iar să crească. După ce iese de la serviciu, acesta merge la bancomat să verifice ce sumă a primit. Surpriză, are pe card suma de 3.550 lei, deși se aștepta să încaseze mai mulți bani pentru că depusese și dosarul pentru compensația de chirie. Vine a doua zi la serviciu și află de la colegii încadrați odată cu el că și ei au primit la fel. Sună la serviciul financiar de unde află că, de fapt, în acei 3.550 lei sunt incluși și banii de chirie, respectiv suma de 340 lei.

Total confuz, Ionuț nu înțelege de ce a primit doar 340 lei banii de chirie, deși el plătește pe garsoniera închiriată 280 de euro, iar în legea privind Statutul polițistului citise că valoarea compensației de chirie e de 50% din salariul de bază. Un coleg mai vechi îl lămurește că și el a primit tot la fel când a terminat școala și că acum deja a avansat, primește 500 lei pentru chirie, după 8 ani de muncă. Pe fața lui Ionuț deja se citește dezamăgirea. Ajunge acasă de la serviciu și calculează banii pe care trebuie să-i plătească proprietarului și cei pentru plata utilităților. După ce face calculele, constată că mai bine de jumătate din totalul primit trebuie să achite până la sfârșitul lunii”, au continuat sindicaliștii.

Și la locul de muncă sunt probleme, nu doar în ceea ce privește salarizarea. „La serviciu, după primele trei luni, Ionuț observă că pe zi ce trece volumul de muncă e din ce în ce mai mare și își întreabă șeful ierarhic ce se întâmplă. Află că la biroul unde e încadrat sunt opt funcții vacante, iar Ionuț trebuie să efectueze munca pentru alți doi colegi care ar fi trebuit să fie încadrați. Au trecut foarte repede cele 6 luni, iar Ionuț susține examenul pentru definitivare în profesie, iar lucrurile nu se schimbă deloc în bine, volumul de muncă este la fel de mare, iar din promoția care tocmai a terminat nu a fost repartizat niciun alt coleg. Un coleg îl încurajează că îi va crește salariul odată cu definitivarea în profesie. Vine și ziua de salariu, iar Ionuț primește salariu ”mărit”. Banii de chirie au crescut la 380 lei, iar la salariu a mai primit 50 de lei. Între timp, prețurile la utilități au crescut, iar dacă la început Ionuț mai rămânea cu jumătate de salariu, acum, după ce își achită datoriile, mai rămâne cu mai puțin de 1.500 de lei“.

Calitatea de judiciarist încurcă găsirea unui al doilea loc de muncă

Într-una din zile, în drum spre casă de la serviciu, se întâlnește cu Florin, colegul său de liceu. Află de la acesta că e șef de tură la un magazin dintr-un centru comercial și primește 4.000 lei net și 400 lei bonuri de masă. Mai mult, Florin îi spune că are nevoie de cineva pentru part-time ca și casier. Lui Ionuț îi surâde ideea de a-și rotunji veniturile și a doua zi își întreabă șeful cum ar trebui să procedeze să aibă un al doilea job. Află de la acesta că nu poate desfășura și alte activități în afara de cea de polițist pentru că, având calitatea de judiciarist, ar fi incompatibil”, au mai relatat sindicaliștii.

După un an, mulți vor să renunțe

După atâtea supărări, până la renunțare mai este doar un pas. „După un an de zile, Ionuț depune un raport de mutare acasă pentru că nu se mai ajunge cu plata chiriei și a celorlalte datorii. După mai bine de 30 zile este anunțat de șeful său că raportul său a fost respins din cauza lipsei de personal. După alte șase luni depune încă un raport de mutare, iar răspunsul este similar. Văzând că nu există șansă de izbândă, după alte 6 luni Ionuț întocmește două rapoarte, unul de mutare și unul de demisie. Acesta e hotărât să renunțe la meseria de polițist care i-a adus numai insatisfacții: volum foarte mare de lucru, cât pentru alți doi colegi, o salarizare precară care nu poate să-i asigure un trai decent și, de asemenea, restricția de a mai desfășura și alte activități pentru a obține un venit în plus. După numai un an și jumătate de activitate, entuziasmul lui Ionuț a dispărut complet”, concluzionează polițiștii. 


Comentează știrea

Alternative ["674 milioane de dolari"]
12 februarie 2023
"România vrea să cumpere 150 de blindate Piranha"

România azi e pe timp de pace si intr-o alianta cu oarece forta militara si financiara. In Cta. apa calda si caldura in caz fericit pe sablon 1-2, cu mai mult lipsa, etc. Avem de gind sa pornim la razboi ? sau pt. ce ne tot inarmam ? O fi nevoie si, de acord dar cine le opereaza ? (sau in Armata e mai bun salariul ?) Era un tip, Abraham,' cu o piramida iar pe primul nivel a pus papica, adica daca nu e restul doar povesti. Altii de exemplu string cureaua si au rachete din alea model "sfarsit de razboi 45", asa o fi contextul acolo si poate la fel sa fie azi la noi (sau cel putin asa apare pe tiparul conducatorilor de azi). In 89 am zis pe Baze Democratice, VOT ! Atunci cam asta e solutia buna, dar conteaza si cum, ca tot incercam de mai bine de 30 si aceeasi poveste: [Nu prea e bine mai pe nicaieri pe aici]. ["674 milioane de dolari"] pt. ca o fi nevoie, foarte bine dar Tara are bani acuma? Nu e ban suficient, dar poate prin negociere la 50% pret, etc. Alternative ar fi si-si, dar acuma cu astia norocosii la stampila.

Iancu Pampon
13 februarie 2023
Ghiță Pristanda din Politia Constanta

Dacă se vaită de bani ,atunci ii invit să vină la Politia Locală Constanța. Salariul decent ,"foncția foncție ", șpaga șpagă ,orele de frecangeală si ele sunt decente,șefii si ei toleranti si decenți când se imparte prada colectată ( șpaga), așa că trai neneacă pe banii contribuabilului in primăria lui Chițac si Ovanezian. PS. 1.Vă recomand să mergeti in Cluj sau Timișoara să vedeti câte mașini sunt parcate aiurea pe spații verzi sau pe trotuar ca-n Constanța lui Moș Teacă Chițac.De ce ptr ca acolo primarii si Politia Locala isi fac treaba. Aici dau 2-3 amenzi prin centru asa de ochii soacrei ( mai amendezi persoanele cu handicap ,cazul a fost dat si la TV),in rest o freacă toată ziua. Nu-i acuz ptr ca si Tipătescu cu coana Joițica a lui nu dau in brânci cu munca,doar sa arunci o privire pe strazile Bahmutului, pardon ale Constantei , ( nici nu-ti mai dai seama unde esti la ce dezastru este pe strazi), si-ti dai seama ce buni gospodari sunt. Sa nu mai amintim de fondurile europene pierdute ptr renovarea Colegiului Mircea, caz scoala de incompetență,puturoșenie si nesimțire crasă. Asa ca ii invit pe toti " Ionuții" din Politia Nationala la frecat menta in Politia Locala C-ta. Sa nu uit ,bugetul este de 37.829.000 RON ,adica peste 7.500.000 € . 2. Ridicarea masinilor parcate ilegal au acceptul Parlamentului si a Curtii Constitutionale,dar in primaria lui Chitac motto ul este " Muieți-s posmagii?"

Tudor
13 februarie 2023
Scoala normala

Cum sa dispara meseria de politist, cand la Academia de Politie e totusi concurenta! Dispar alte meserii ca: croitor, cizmar, ceasornicar, muncitor harnic, etc. S-au inmultit scolile de asistente medicale cu absolvente incompetente! Care e diferenta intre a fi licean la liceu sau la colegiu? Colegiu ar trebui sa fie de 3 ani si apoi facultate de 4 ani universitate sau 5 ani politehnica !

Pagina a fost generata in 0.5169 secunde