"Indiferent de ce ne va rezerva viitorul, emblema CS Cleopatra Mamaia nu va dispărea!"
Articole de la același autor
Din fericire, răspunsul la această întrebare a fost unul pozitiv. CS Cleopatra a strâns rândurile, iar frâiele au fost preluate de fostul director sportiv Victor Bezuşcu, alături de fiica şi soţia regretatului Vasile Chirondojan, Cleopatra, respectiv Anca Chirondojan. Despre cum au decurs lucrurile în ultimul an şi jumătate, am stat de vorbă cu actualul preşedinte al clubului din Mamaia.
- Dle. preşedinte, aţi ajuns cu bine la finalul unei stagiuni dificile din toate punctele de vedere. Aţi intrat în play-off, aţi terminat pe locul cinci, credeţi că se putea mai mult?
- Într-adevăr, a fost o ediţie de Campionat Naţional specială, marcată de pandemia Covid-19, cu multe restricţii şi recomandări sanitare. Am evoluat la categoria juniori U17 şi, având în vedere că mulţi dintre componenţii lotului veniseră de puţin timp la rugby, am stabilit ca, în acest an, de construcţie, obiectivul să fie calificarea în play-off. Şi am reuşit să-l îndeplinim, în condiţiile în care grupa în care am evoluat nu a fost deloc uşoară. Iar cu puţină şansă, am fi putut intra chiar în semifinale.
- A fost un sezon bun, din multe puncte de vedere, însă cel mai important lucru este că jucătorii au crescut de la meci la meci. Am pus accent pe dezvoltarea relaţiilor de joc, pe forţa şi spiritul de echipă, dar nu am scăpat din vedere nici performanţa individuală, astfel că doi dintre componenţii lotului, centrul Eduard Chifor, care este şi căpitan de echipă, şi fundaşul Adrian Lupu, au participat cu selecţionata de rugby în 7 a României la Gimnaziada din Franţa. A fost prima lor acţiune internaţională şi vor rămâne cu siguranţă în vederile lotului naţional. Dar, mai sunt şi alţi jucători cu potenţial, de mare perspectivă, care bat la porţile lotului. De data aceasta, în Franţa, au mers jucătorii cu calităţi specifice rugby-ului în 7.
- Am şansa de a avea alături de mine un colectiv tehnic valoros, format din antrenorii Radu Nicolae Mocanu, Onal Agiacai şi Costi Gheară. De asemenea, tatăl meu, fostul mare internaţional Romeo Bezuşcu, ne-a ajutat foarte mult din postura de scouter. El merge prin şcolile din Constanţa şi din judeţ pentru a căuta copii dornici să joace şi să facă performanţă la rugby.
- Apropo de aceşti copii, cum stau ei cu şcoala? Au timp şi de carte?
- Este un subiect delicat, foarte trist, stadionul „Constructorul-Cleopatra” a fost demolat pentru a face loc parcării noii Săli Polivalente. Buldozerele au distrus rapid tribunele şi sediul administrativ, apoi lucrările în zona stadionului nostru s-au oprit. Am fi putut disputa fără probleme două ediţii de campionat, fără a împiedica dezvoltarea proiectului Sălii Polivalente.
Dar, nu avem ce face, trebuie să mergem înainte. Antrenamentele sunt găzduite de terenul Liceului cu Program Sportiv, şi dorim să-i mulţumim şi pe această cale directorului prof. Andrei Szemerjai pentru colaborare, iar meciurile de pe acasă le disputăm pe stadionul „Flacăra” din Năvodari.
- La nivel local, s-a înfiinţat Clubul Sportiv Municipal Constanţa, entitate care a primit deja certificatul de identitate sportivă din partea Ministerului Sportului? Ce se anunţă, va fi şi rugby-ul cooptat în acest proiect?
- Am auzit şi noi despre acest proiect care ar putea însemna o importantă gură de oxigen pentru sportul constănţean. Ar fi un mare plus la capitolul stabilitate financiară. Să vedem cum vor evolua lucrurile, dacă mergem împreună sub această „umbrelă” sau dacă ne vom continua activitatea singuri.
- Constanţa a fost permanent o pepinieră pentru loturile naţionale de juniori ale României. Recent, echipa de juniori U19 a LPS-ului a cucerit medaliile de argint. Ce şanse au aceşti jucători de mare valoare să rămână acasă?
- Şi acesta este un subiect cu adevărat dureros. De ani buni, creştem copii, îi formăm pentru performanţă, îi educăm, câştigăm medalii, dar, la terminarea junioratului, îi pierdem.
Nu de valori am dus lipsă. Priviţi cu atenţie componenţa lotului naţional, dar şi a echipelor din fosta Superligă, veţi vedea pretutindeni jucători constănţeni. Poate acum, cu noua formulă de organizarea a sportului constănţean, se vor găsi soluţii şi pentru rugby.
- Pentru această generaţie de copii, Gimnaziada poate fi începutul unei frumoase cariere în rugby. Majoritatea practică rugby de ceva timp şi a venit momentul ca şi rugby-ul să le ofere în schimb un frumos turneu internaţional. Unii dintre aceştia au ieşit pentru prima dată din ţară sau au călătorit în premieră cu avionul.
- Mult succes în noua stagiune!
- Vă mulţumim!
Foto: Facebook / România Rugby Cleopatra