Directorul Liceului "George Călinescu": "Venim pe criterii de competență și suntem îndepărtați politic"
Articole de la același autor
- Cum a ajuns un gălățean, absolvent la Iași, să predea la un apreciat liceu constănțean?
- Am devenit constănțean datorită soției, fostă colegă de facultate, actualmente profesoară de filosofie la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”. Și chiar dacă mi-aș fi dorit o catedră la Galați, la momentul absolvirii era un post liber la Tecuci, în timp ce la Constanța erau trei posturi libere: unul la Liceul „Tomis”, unul la Liceul Sportiv și unul la Colegiul Pedagogic. Am participat la concursul de titularizare, pe care l-am promovat cu media 9,60, dar pentru că fostul nostru coleg de facultate Cătălin Spătaru și-a ales Liceul Sportiv, iar soția Pedagogicul, eu am mers la Liceul „Tomis”, unde am predat patru ani, după care m-am transferat la Liceul Teoretic „George Călinescu”. Soția mea a fost absolventă a acestui liceu și eu știam de profesorii de la „Călinescu” din ceea ce îmi povestea ea: de Daba, de Cușa, de Cifra… După care, ajungând aici, i-am cunoscut în carne și oase. Am lucrat nouă ani și la Liceul Internațional de Informatică, între anii 2004 – 2013.

- Am lucrat simultan și la stat, și la privat, dar eu consider că educația trebuie să fie un bun public și gratuit. Din punctul meu de vedere, educația nu trebuie să meargă în zona privată. Vă mărturisesc că un profesor nu face alte lucruri la privat decât faci la stat, pentru că nu te poți desprinde. Chiar dacă acolo efectivele la clasă sunt de 17 elevi, iar la stat chiar și de 32 de elevi, toți ne dorim o stabilitate, ceea ce mediul privat nu poate oferi. Teoretic, ai putea să te titularizezi și la privat, dar mai bine statul ar interveni în acest sens.
- După 15 ani de catedră la Liceul „George Călinescu”, de ce ați decis să participați la concursul pentru funcția de director?
- Am mai fost director. În anul 2018, doamna director Elena Crăcea a decis să plece la soțul său, detașat la o misiune în cadrul NATO. La vremea respectivă s-a organizat un consiliu de administrație, din care eu făceam parte de 10 ani, și s-a pus în discuție cine să își asume să-i ia locul, pentru că nu prea se înghesuia lumea. Ceea ce ar trebui să constituie un semnal destul de important pentru cei care gestionează sistemul, pentru că nu este în regulă ca aceste funcții, care sunt destul de importante în transmiterea și aplicarea deciziilor, să fugă lumea de ele. Adică preferă să rămână la catedră în locul unei funcții de director.

- Nu te naști cu respectul, ci trebuie să ți-l câștigi și pe care trebuie să-l menții. Pe de altă parte, cred că este un model în care societatea românească se complace, cu justificarea că și în alte părți este același lucru. Ceea ce este adevărat, pentru că și alte sisteme de învățământ suferă de lipsa banilor. Discutam cu un coleg zilele trecute, care îmi spunea că 600.000 de profesori din Statele Unite au plecat din sistem, pentru că nu se mai regăsesc și pentru că sunt prost plătiți. Dar cine nu se consideră prost plătit? Mai este și o chestiune de nuanță: nu poți să ieși în stradă să spui că nu ai bani să trăiești, după care să vii în fața elevilor, pentru că în fața lor totuși noi trebuie să fim modele. E foarte greu! Să te pretinzi drept un eșec și totodată să pretinzi că ești un succes.
- Cum comentează în cancelaria dvs. colegii decizia renunțării la semestre și trecerea la cinci module?
- Ne întrebăm și noi: oare dăm cinci teze, încheiem cinci medii, dăm evaluări? Până la urmă, noi, ca profesori, ne facem meseria indiferent de structura anului școlar. O fi o decizie și de natură economică, pentru sprijinirea turismului?

- Ceea ce prevede idealul educațional că pregătim tinerii pentru integrarea în societatea care urmează să vină deja este lipsit de acoperire, pentru că deja nu prea mai știm să proiectăm societatea de peste câțiva ani. De aceea eu spun că educația rămâne, în fundamentul său, un mecanism prin intermediul căruia ar trebui să perpetuăm valorile. Indiferent că lucrezi pe computer sau pe tabletă sau la strung, nu cumva îți rămâne aceeași morală dacă ești bun, cultivat… Pentru că bogăția vieții ce înseamnă? Să te risipești, să simți cum îți scapă viața printre degete și să te întrebi cu ce ai rămas? Probabil că o să asistăm la un moment dat ca în America, unde circulă acel curent „cancel culture”, cineva să spună că trebuie desființată școala, la ce ne ajută în viață?
Top articole din Interviu
Comentează știrea
Sunt destule voci curajoase care isi exprima opinia pertinenta ca si acest domn. Si da, are dreptate cand afirma ca venim directori in functie pe criterii de competenta in urma promovarii unui concurs national si apoi suntem eliminati din cauza unor campanii de denigrare la care apeleaza unii inspectori generali lucarand in echipa cu profesorii si profesorii diriginti care instiga elevii manipulandu-i prin dezinformare in mod constant. Sa ne aducem aminte de cazul liceului Regina Maria, Ovidius, Economic Virgil Madgearu, Telecomunicatii, liceul din Mangalia si Calinescu.
Felicitări domnului profesor, de mult timp nu am citit în acest ziar un astfel de material.
parca e un liceu la care raman locuri toamna? dau examen Cambridge cu putin timp inaintea sesiunii de bac, cand nu mai poti folosi diploma? Daca esti clasa a VIII-a si vrei sa sustii proba pentru bilingv, o sustii la acest liceu , pentru ca dau cele mai mari note? Este atat de bun acest liceu incat profesorii se detaseaza la alte licee (Codreanu, de ex)?