Consiliul Judeţean Constanţa își dorește ca Teatrul de Vară din Mamaia, după reabilitare, să funcționeze 365 de zile

1293
1

Articole de la același autor

A fost o vreme în care Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia polariza atenția a mii de turiști, care petreceau seri de neuitat în compania celor mai importanți actori ai scenei românești, aflați în turneu pe litoral. Vestit va rămâne și pentru găzduirea îndrăgitului Festival de muzică ușoară de la Mamaia…

Închis în anul 2013 și lăsat pradă ruinei, Teatrul de Vară din Mamaia a revenit în atenția proprietarului său, și anume Consiliul Judeţean Constanţa, care urmează să se implice în reabilitarea lui, în cadrul unui proiect la nivel macro, şi tocmai din această cauză, obţinerea tuturor avizelor necesare este din ce în ce mai dificilă.


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Stelian Gima, a vorbit pentru „Cuget Liber” despre acest proiect care, dacă va fi dus la bun sfârşit, ar putea aduce bucurie în sufletele iubitorilor de cultură.

Sunt mai multe etape care trebuie parcurse, iar Stelian Gima ne-a declarat că, în acest moment, lucrările se află abia în etapa a doua.


Un lucru extrem de benefic pentru toată lumea ar fi şi faptul că CJC îşi doreşte ca acest teatru, după ce va fi reabilitat, să funcţioneze 365 de zile pe an. Este cunoscut faptul că, în trecut, teatrul funcţiona doar pe timpul verii, atunci când artişti consacraţi urcau pe scena acestuia.
 

„A fost iniţiată prima etapă cu privire la acest proiect de reabilitare. Vorbim despre o etapă care a constat în obţinerea documentaţiilor depuse pentru avizele eliberate de către ISU, DSP, Agenţia de Mediu şi aşa mai departe. Au fost studii de teren geo şi topo şi a mai existat o expertiză tehnică ce s-a făcut acestei clădiri, din care a rezultat că această construcţie nu prezintă deficienţe majore din punct de vedere al rezistenţei, iar fisurile existente pot fi reparate punctual prin injecţii cu beton. Studiul privind folosirea de soluţii alternative pentru eficienţa energetică a fost făcut şi el. Ne dorim pe cât posibil, dacă tot reabilităm această clădire, să o facem şi din punct de vedere energetic, să o aducem cât mai mult spre o clădire verde. Aceasta a fost prima etapă. Acum ne aflăm în etapa a doua şi pot să vă spun că pe 13 ianuarie, în acest an, a debutat această etapă, urmând să fie predat studiul DALI complet. Sperăm noi ca, pe parcursul lunii februarie, acesta să poată fi depus şi atunci vom afla nişte valori exacte ale proiectului. Cuantumul viitoarei investiţii încă nu se cunoaşte. Acest studiu îl vom prezenta verificatorilor de proiecte. Ei vor elibera un raport care va fi înaintat şi depus în Comisia Tehnico-Economică, urmând să solicităm avizele. Abia după aceea se va intra pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Judeţean. Vom vedea apoi şi alte aspecte, cum ar fi parcarea acestei clădiri. Nu ştiu când vor începe lucrările şi nici nu ştiu când se vor finaliza. Nu cred că aş da dovadă de profesionalism dacă m-aş hazarda să arunc la întâmplare nişte date. Sper să avem parte de societăţi serioase care să vină să aplice pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect. Sper să înceapă aceste lucrări cât mai repede posibil. Au fost realizate nişte machete, dar ele au doar titlu informativ. Nu există varianta finală. Este doar o propunere. Se doreşte ca acea clădire să poată funcţiona 365 de zile pe an. Nu vrem ca acest teatru să fie o grădină de vară, aşa cum ne aducem aminte că era. Dorinţa noastră este ca această clădire să funcţioneze cât mai mult. Dacă discutăm de cultură în Constanţa, din păcate pentru iubitorii de artă, aceasta nu prea a apărut aici poate şi din cauza faptului că nu avem săli performante”, a declarat pentru „Cuget Liber” Stelian Gima.


Comentează știrea

popescu
17 ianuarie 2023
niet

Niet.. Locatari de la cele 2 blocuri facute pe locul lacurilor de langa teatru vor ciripi ca vor liniste la ora 20:00...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6104 secunde