Constanța mai are 1.550 de câini maidanezi. Unde a dispărut restul de 14.000?

1957
14
Constanța mai are 1.550 de câini maidanezi. Unde a dispărut restul de 14.000? - cainicomunitarisoseauastefancelm-1454346224.jpg

Articole de la același autor

Viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, intenționează să organizeze o dezbatere publică cu toți iubitorii de animale, inclusiv ONG-urile și voluntarii, pentru a pune la punct organizarea și funcționarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Constanța prin gestiune directă. Acest serviciu public va fi coordonat și controlat direct de cei din administrația publică locală. În momentul de față, proiectul este afișat pe site-ul Primăriei Constanța și poate fi consultat de toți cei interesați și chiar aduce propuneri.

"Am primit solicitări ca acest proiect să parcurgă etapa de transparență decizională. Am postat pe site regulamentul și conținutul hotărârii, pentru a-l dezbate cu asociațiile de profil, cu voluntarii și cu iubitorii de animale. Nu ne dorim să mai avem o relație cu un terț pentru a gestiona această problemă importantă a orașului nostru. Ne dorim să o avem în interiorul aparatului administrativ și să o gestionăm împreună cu voluntarii și cu ONG-urile. După ce Consiliul Local va parcurge această procedură de transparență decizională și va aproba înființarea serviciului propriu de gestionare a câinilor comunitari, ne vom apuca de treabă, vom renova spațiile existente. Vrem să civilizăm această activitate, nu să vorbim despre ea de pe poziții divergente", a spus Decebal Făgădău.

La momentul actual, realizarea efectivă a serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, reprezintă obiectul unui acord cadru încheiat în luna februarie 2012, în urma unei proceduri de achiziție, pentru o durată de patru ani, care va înceta la data de 3 februarie 2016. Firma se numește "Puppy Vet". Așadar, reprezentanții Primăriei Constanța vor să renunțe la contractul cu firma în cauză și să se ocupe în mod direct de problema câinilor comunitari printr-un serviciu din subordinea administrației publice. Pentru funcționarea acestui serviciu este necesară angajarea a 15 persoane, inclusiv medici veterinari și îngrijitori. Totodată, ca și investiție, va fi nevoie de extinderea și modernizarea adăpostului deja existent, care are 400 de locuri, sau amenajarea unuia mai mare. De asemenea, se va amenaja și dota un cabinet veterinar cu aparatură modernă. În plus, se vor achiziționa două autoutilitare pentru transportul câinilor fără stăpân.

Taxele pentru câinii revendicați,venit la bugetul local


Problema maidanezilor a fost mereu un subiect delicat. Pe de-o parte iubitorii de animale care le dau de mâncare chiar dacă aceștia se află pe spațiul public, iar pe de altă parte, cei care s-au confruntat cu agresivitatea câinilor comunitari și nu mai vor să-i vadă liberi pe străzi. Potrivit unei statistici efectuate la nivelul municipiului Constanța, în perioada anilor 2012 - 2015, au fost capturați de pe străzi 15.921 de câini. Dintre aceștia doar 1.153 au fost adoptați de iubitorii de animale. În schimb, potrivit medicilor, 7.815 constănțeni au fost mușcați de patrupede în perioada respectivă.

Pe de altă parte, în perioada 9 - 30 noiembrie 2015 a fost organizat recensământul câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanța. Conform rezultatelor finale consemnate în raportul privind rezultatele recensământului câinilor fără stăpân, întocmit de Direcția Servicii Publice a rezultat un număr de 1.550 câini prezenți pe domeniul public al municipiului Constanța, la data de 30.11.2015. Raportul întocmit de cei abilitați a mai reliefat că una dintre cauzele prezenței câinilor fără stăpân pe străzile municipiului Constanța, o reprezintă abandonul și deținerea iresponsabilă a câinilor cu stăpân. Cum ar fi, de exemplu, câinii crescuți prin curțile unităților militare din Constanța, dar care sunt lăsați liberi să umble pe străzile din cartier.

Modalitatea de gestiune directă pe care vrea să o pună în practică administrația publică din Constanța conduce la soluționarea nemijlocită a mai multor aspecte. Astfel, se dorește creșterea transparenței prin colabo-rarea permanentă cu organizațiile pentru protecția animalelor, mass-media și alte segmente sociale interesate de desfășurarea activității. De aseme-nea, se vrea organizarea unor campanii de promovare a adopțiilor și prevenire a abandonului. Totodată, se intențio-nează atragerea de fonduri pentru modernizarea adăpostului și clinicii veterinare, inclusiv fonduri cu finanțare internațională.

Un alt beneficiu privind înființarea aces-tui serviciu vizează reducerea costurilor prin eliminarea unor categorii de chel-tuieli specifice activităților prestate de agenți economici, cum ar fi profitul și alte asemenea costuri pe care autoritatea locală este nevoită să le deconteze.

Pe de altă parte, taxele încasate pen-tru câinii revendicați sau dați în adopție la distanță, vor reprezenta venituri la bugetul local, ce pot fi transformate în surse de autofinanțare a serviciului.


Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Dumitru
2 februarie 2016
tot pentru Nelu

Are dreptate Costel lasa-ne adresa ca stim unde te gasim ca sa te alimentam cu caini fututi morti mati de ordinar. Zici ca esti intelectual? Ne faci de rusine ordinarule.

George Eugen
2 februarie 2016
Javre caini

Sa-i manance copti si fripti idiotii ce iubesc cainii javre si sa mearga la neuropsihiatrie sa se trateze; nu aduc nici un folos.

Răspuns la: Pt iubitorii de javre
Adăugat de : Ddd, 2 februarie 2016
Caini vagabonzi inca mai exista prin cartiere pt ca inca mai exista destui idioti care ii hranesc si care considera ca locul potailor este pe strada...
stela
2 februarie 2016
colaborare

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati Cerinte: - necesar calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin email. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pt informatii trimiteti textul ,,info’ la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate! In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati! Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore SUCCES!

Dan
17 februarie 2016
Una e hranirea, alta e cresterea

In sine actul de a hrani un animal nu este impotriva legii, insa lucrurile se schimba daca acest act produce EFECTE nedorite. Nu e vorba doar de hranirea unui animal, ci de cresterea lui pe domeniul public. Aici pot exista probleme. Custile de lemn cu carton gudronat sunt ilegale daca nu exista autorizatie de constructie; daca prin aducerea repetata de hrana e viciat spatiul public - mancare inchegata, mirosuri, invazie de gandaci - exista legi si autoritati care sa-i traga la raspundere pe cei care produc aceste efecte nedorite. Nu stiu exact care este decizia curtii, dar ma indoiesc ca vreo instanta poate da dreptul ca pe spatiul public sa exista resturi, bobite, castroane cu apa si custi ilegale. La fel iti poti hrani si copilul pe strada, insa nu aruncand pe jos ambalajul napolitanei sau asezand o lada in mijlocul drumului pe post de masa. Daca animalele pot fi hranite fara castroane asezate pe jos, fara peturi de plastic si se pot adaposti fara custi ilegale si cutii de carton atunci e ok. Eventual pot manca si pot bea apa din palma. Pe jos sa nu cada nicio bobita. Spatiul public trebuie sa ramana curat.

Răspuns la: pentru Ddd
Adăugat de : NELU, 2 februarie 2016
"Idiotii" au castigat IN INSTANTA - la Curtea de Apel Constanta, acest drept de a hrani, fara sa fie amendati- vezi dosarul de contencios...
14 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6477 secunde