X

Constănţeni, pregătiţi portofelele! Au fost stabilite taxele şi impozitele pentru anul viitor

39536
34

Articole de la același autor

Aleșii locali s-au reunit, ieri, în cadrul unei ședințe ordinare pentru a vota mai multe proiecte de interes pentru constănțeni. De departe, cele mai importante au fost cele care au făcut referire la taxele și impozitele ce urmează să fie plătite de locuitori anul viitor. Dintre acestea, au suferit modificări importante taxa de salubrizare și taxa pentru parcarea rezidențială. Pe de altă parte, liberalii au renunțat la taxa de 200 de lei pentru ocuparea temporară a domeniului public și privat al municipiului. Este vorba despre o taxă pe care ar fi trebuit să o achite toți șoferii care conduc prin Constanța. Există, totuși, și vești bune, în sensul că oamenii sunt încurajați să doneze sânge pentru cei bolnavi și astfel vor beneficia de reduceri.



Ședința Consiliului Local Municipal Constanța s-a desfășurat în lipsa primarului Vergil Chițac, care era plecat la București pentru a semna un important contract ce vizează construirea noului stadion din Constanța. În lipsa acestuia, întâlnirea online cu aleșii locali a fost condusă de viceprimarul liberal Ionuț Rusu.



Ordinea de zi a ședinței a cuprins 64 de proiecte, toate acestea fiind aprobate. Cele mai multe discuții între consilierii locali au vizat proiectele care făceau referire la taxele și impozitele pentru anul 2025.

Încă de la începutul ședinței, viceprimarul Ionuț Rusu a anunțat că s-a renunțat la taxa de 200 de lei pentru ocuparea temporară a domeniului public și privat al municipiului. Este vorba despre o taxă pe care ar fi trebuit să o achite toți șoferii care conduc prin Constanța.

”Taxa pentru utilizare temporară a domeniul public al municipiului Constanța a fost în dezbatere publică. Această taxă nu va mai fi introdusă până când nu va fi operațional ADI Transport”, a spus viceprimarul Ionuț Rusu.

În ceea ce privește taxa pentru parcarea rezidențială, au existat mai multe variante, propunerea inițială fiind de 600 lei/an.

”Ne bucurăm că în urma dezbaterii publice au venit idei bune. Totuși, nu a fost luată în considerare scăderea taxei pentru locul de parcare pentru că 600 de lei e o sumă foarte mare”, a spus liderul grupului de consilieri de la USR Constanța, Florin Cocargeanu.

El a reamintit de amendamentul grupului USR pentru stabilirea taxei pentru rezervarea unui loc de parcare în cuantum de 282 de lei/an, majorarea de 27 de lei reprezentând rata inflației, însă propunerea a fost respinsă la vot.

În schimb, liderul grupului de consilieri ai PSD Constanța, Costin Răsăuțeanu, a avut mai mult succes.

”În ceea ce privește taxa pentru rezervarea unui loc de parcare, cred că se justifică o reducere a acestei taxe. Propunem ca taxa să fie 500 de lei în loc de 600 de lei, cât este în proiect. Mai avem un amendament pentru reducerea cu 30% de la plata impozitelor pe clădire și teren a celor care donează sânge dacă fac dovada donării de cel puțin trei ori pe an”, a spus Costin Răsăuțeanu. În urma votului, propunerea PSD a fost aprobată.

Taxa de salubrizare pentru populație creşte de la 8 lei la 20 de lei/lună/persoană

Un alt proiect a vizat aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare. Mai exact, este vorba despre creșterea taxei de salubrizare pentru populație de la 8 lei la 20 de lei/lună/persoană.



”Știm că taxa de salubrizare din Constanța este printre cele mai mici din țară, dar să o creștem cu peste 200% este nejustificat. Nu avem insulele ecologice digitalizate. Noi am făcut un amendament pentru creșterea de la 8 lei la 10 lei”, a spus Florin Cocargeanu, prezentând amendamentul propus de USR Constanța. Din păcate, și de această dată propunerea a picat la vot.

”Amendamentul PSD vizează scăderea taxei pentru mai multe categorii de persoane defavorizate, dar și pentru seniorii Constanței. Există un OUG în acest sens. Ne dorim ca lunar să oferim un ajutor reprezentând 50% pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, pensionari, cei care au media sub salariul minim. Mai avem un amendament care face referire la scutiri de plată pentru veteranii de război, văduvele de război, mai multe categorii de instituții, fundațiile înființate prin testament, unele organizații și reprezentanții legali ai minorilor cu grad de handicap și invaliditate“, a spus Costin Răsăuțeanu. Ambele amendamente au primit vot pozitiv.


Comentează știrea

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
Abramburica
2 octombrie

Sa va fie rușine ptr majorarea taxei ptr parcările rezidențiale.Unde se regăsesc acești bani?Plătesc și când plec și găsesc parcarea ocupată e normal?Sun la Poliția Locală care vine Intr un final și da din colț în colț că nu are baza legala,că de unde să îl ia,invocând numeroase motive...E normal ?Nu.Rusine sa va fie.

abramburel
2 octombrie

s-au facut sensuri unice pt a creste mobilitatea,dar de fapt a crescut numarul locurilor de parcare si a mai crescut si poluarea fiind obligat sa ocolesc cel putin 5 minute la dus oriunde si 5 minute la intors acasa.(daca fac cel putin doua iesiri...se subintelege)... daca se faceau cel putin 250 de locuri de parcare supraetajate/ pe an..din banii colectati din parcari...acceptam si 600 pe rezervare...dar asta ar insemna sa am rezervarea 24/24...deja ma gandesc sa ma mut din Cta...... Apropo de pistele de biciclete...care sunt utilizate in proportie de 0,001 %(sunt optimist!!!)...eu unde sa tin bicicleta(locuind la bloc)...sau poate trebuie sa rezerv inca un loc de parcare...

George
2 octombrie

Taxă salubrizare de la 8 la 20 lei persoana? Voi nu sunteți sănătoși la cap. Ce face o familie cu 2 copii? Sunteți niște tâmpiți.

Abramburoiu
2 octombrie

Incurcaturi, peste incucurcatuturi! Se vede, pe,, mare" se circulă alan-dala așa si în Constanța! Piste de biciclete,,, ioc", circulația auto, este asisderea, pietonii pe unde să mai circule?

Cosmin M.
2 octombrie

Aberant !!! Sa dublezi sau chiar mai mult ,taxele ... Noi locuitorii Constanței ,ce primim în plus de banii ăștia ??? O sa vina poliția locală în 5 min. atunci când am sa fac o sesizare , că un nesimțit mi-a ocupat abuziv locul de parcare !? , o să-i ridice mașină sau macar să-i dea o amendă !? O sa vina oare firma de salubrizare de 3 ori pe zi sa-mi ridice gunoiul de la ușă !? N-ai sa vezi ! Cum justificați "Draci" aleși locali ,aceste cresteri ABERANTE ???

Popa nicolae
2 octombrie

Sa va duce ti dracu de hoti

Iuliana
2 octombrie

Hoților! 20 lei pe luna gunoiul de persoana. 2 persoane 580 lei pe an? Rușine.

Stan
2 octombrie

Unde se duc banii din aceste taxe? Taxele se tripleaza si salariile raman neschimbate! De ce nu ati facut aceasta majorare aberanta inainte de alegeri? Rusine mare!! Inchiriati acelasi loc de parcare de 2 ori, incasati si taxa anuala si taxa orara pe acelasi loc!!!

Geo
2 octombrie

Rușine! Cine v-a făcut consilieri? Madam Arghiroiu. care se dă atot stiutoare pe linie de protecția muncii și revenirea și stingerea incendiilor, dar nu a făcut studii universitare in domeniu. Primaru'se ia după toți neaveniții! Nu avem arhitect șef, de meserie, la nivel de Municipiu. Avem un organizator de spații verzi, care nu știe meserie,, numit de la centru '! Primăria nu are sediu, ca si cladire. Este găzduită, de Consiliul Judetean printro înțelegere între autorități. O serie de servicii sunt dispersate pe cuprinsul orașului. Să depui o cerere trebuie să mergi pe Bld. Al. Lăpușneanu, să o semneze primarul pe Bld. Tomis, iar răspunsul îl primești în celalalt capăt al Municipiului, în cart. 4-5 pe Sos. Mangaliei! Hotelul Palas, care este a doua cladire emblematică, a Constanței, stă închis de citiva ani. Se va degrada iremediabil. Cu puține reparații Primaria, va avea în sfârșit un nou sediu, cu toate serviciile la un loc! Nu va mai plăti chirii proprietarilor clădirilor sau spatiilor. Vechiul sediu a fost donat Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Constanța, în anii 1970.De atunci, Primaria, nu mai are sediu. Urma să se construiască un nou sediu. Despre construirea unui sediu pe teritoriul unui fost depozit al S. C. OIL TERMINAL S. A. CONSTANȚA, nu se mai pune problema! Primul depozit, de pe teritoriul orașului, a fost construit vis-a-vis de actuala Gară CFR, acum aprox. 180 de ani, iar al doilea acum 100 de ani, mai departe un pic, cu vreo 200 metri. Datorită faptului că, tehnologia era precară, primul depozit a trecut și prin cele două Războaie Mondiale, nepriceperii muncitorilor, utilajelor neperformante, pământul mustește de produse petroliere. Ar trebui îndepărtată pe intrega suprafață, pamantul, pe o adâncime de șase - opt metri. În unele locuri, chiar mai mult, spunea uneori dl. director Negreanu-Dumnezeu să - l ierte! Cand mai acorda un interviu și avea momente de sinceritate, profundă, ca un fost,, cititor de înălțimi ", de rezervoare-cantitati, ale rezervorelor, de la,, Petrolul" fosta denumire a S. C. OTC S. A. C-TA!

Daniela
2 octombrie

Eu stau și mă întreb cine la votat pe acest individ ca om e prea mult spus,aleși cred ca lumea are bani sa plătească se înșeală,așa cred ca vor strânge bani la bugetul local nu mai vb de locuri de parcare ,am depus o cerere de 3 ani astept si i parcarea unde locuiesc nici jumatate nu platesc,au sesizat ca lumea nu mai plătește și pun taxa pe drumul public ca de uni au si 3 mașini și se adina mai multi bani .rusine sa va fie

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2669 secunde