Deputatul Bogdan Bola insistă cu modificarea: "Legea pensiilor speciale trebuie schimbată"

2595
Deputatul Bogdan Bola insistă cu modificarea:
Deputatul Bogdan Bola din Constanţa, preşedintele Forţa Dreptei Constanţa şi totodată membru Alianţa Dreapta Unită a anunţat că a depus în Parlamentul României mai multe proiecte legislative. Unul dintre ele face referire la pensiile speciale ale parlamentarilor, iar Bogdan Bola a venit cu o soluţie concretă.

„Marea reformă a pensiilor speciale de anul trecut s-a dovedit a fi, în final, o contrareformă. Nu s-a eliminat nicio pensie specială, trecerea la principiul contributivitaţii se va face peste 20 de ani, iar magistraţii vor ajunge să se pensioneze la 60 de ani abia din anul 2062, adică peste 38 de ani. Cu o Curte Constituţională obstrucţionistă pe tema pensiilor speciale şi o putere politică protecţionistă, era imposibil să le elimini, să le treci pe contributivitate sau să creşti vârsta de pensionare pentru speciali. Poate că astăzi nu suntem lăsați să le eliminăm, dar le putem ataca găsind breşe în argumentaţia judecătorilor CCR. Aşa că, săptămâna trecută am depus un proiect legislativ în Parlament prin care propun două lucruri clare şi de bun-simţ, care ocolesc blocajul total al CCR. Pensionarii speciali să plătească CASS pentru toată partea necontributivă din pensie. De ce? Pentru că au de unde şi se pensionează devreme, verzi ca brazii, au mulţi ani în faţă de trăit şi nu este normal ca toţi ceilalţi contribuabili să plătească pentru a le susţine lor gratuitatea în accesarea serviciilor medicale publice. Apoi, să se suspende partea necontributivă a pensiei speciale pe perioada exercitării unei funcţii de demnitate publică. De ce? Pentru că un argument des invocat de susţinătorii pensiilor speciale se referă la limitările sau interdicţiile pe care le au anumite categorii profesionale, inclusiv interdicţia de a face politică sau de a ocupa o funcţie de demnitate publică. Însă, practica ne-a arătat că foarte mulţi pensionari speciali înfloresc în politică şi în funcţii de demnitate publică după retragerea din activitatea profesională. În acest caz, măcar o suspendare a pensiei speciale, partea necontributivă, reprezintă o decizie de bun simţ” , a declarat Bogdan Bola.

Totodată, el a vorbit şi despre bugetarea participativă şi despre o eventuală dizolvare a Consiliului Local în cazul în care legea nu este respectată.

„Alte proiecte pe care le-am lucrat şi le-am depus în această sesiune parlamentară privesc teme de administrație publică locală și alte anomalii. În primul rând, oraşele şi municipiile trebuie să aloce un procent de minimum 1% din veniturile proprii pentru bugetarea participativă. Sancţiunea pentru nerespectarea principiului bugetării participative să fie sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din veniturile bugetului de stat sau transferuri consolidabile, până la aprobarea corectă a bugetului de către autoritățile deliberative. Se poate ajunge până la dizolvarea Consiliului Local dacă nu adoptă hotărârea referitoare la taxele și impozitele locale, în condițiile art. 491 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de expirarea exerciţiului bugetar. Şi nu în ultimul rând, trebuie să luăm în calcul eliminarea restricţiilor pentru avocaţii stagiari care nu îşi pot reprezenta clienţii la Tribunal, deşi un consilier juridic stagiar are acest drept, respectiv eliminarea restricţiei pentru avocații tineri definitivi, care nu își pot reprezenta clienții la CCR sau ÎCCJ pentru că nu au minim cinci ani vechime. Această iniţiativă a fost propunerea unor tineri avocaţi care s-au confruntat cu aceste situaţii absurde şi

mi-au propus să remediem anomalia din legea avocaturii”, a mai spus deputatul Bogdan Bola.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6134 secunde