Deputatul Bogdan Huţucă: „Decizia guvernului ucrainean este una de o importanță majoră”

1184
Deputatul Bogdan Huţucă: „Decizia guvernului ucrainean este una de o importanță majoră” - bogdan-hutuca-2323-1697925246.jpg

Articole de la același autor

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă a declarat că recunoașterea oficială a limbii române și anularea sintagmei ”limba moldovenească” în Ucraina are un ecou de seamă în spațiul politic din România, pentru că în acest fel sunt limitate toate acțiunile populiste, pro-ruse și extremiste din țara noastră.

„Este o reușită care merită toată aprecierea: pentru minoritatea română din Ucraina, limba română redevine limba oficială. Eforturile, din ultimii ani, ale președintelui României și ale Guvernelor succesive, dar mai ales activitatea intensă a Ministerului Afacerilor Externe, au corectat o nedreptate pentru românii care trăiesc în Ucraina. Desigur, această recunoaștere este și un efect indirect al semnării Parteneriatului Strategic între cele două state, România și Ucraina, de către Klaus Ioannis, respectiv Volodimir Zelenski, săptămână trecută, care are rolul de a întări relația bilaterală”, a declarat deputatul Bogdan Huţucă.

El a adăugat că decizia guvernului ucrainean este una de o importanță majoră care întărește relațiile dintre România și Ucraina, fiind, în același timp, și o confirmare a faptului că țara vecină arată o deschidere față de minoritatea română.

„Consider că, prin această decizie, se deschide un nou capitol privind colaborarea bilaterală, iar protejarea minorității române din țara vecină este o punte de legătură care va întări cooperarea și va proteja interesele comune, la nivel european”, a mai spus liderul liberalilor din Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a anunțat, săptămâna trecută, că guvernul de la Kiev a renunțat la denumirea „limbă moldovenească” pentru minoritatea română din Ucraina și a decretat limba română ca limbă oficială. Marcel Ciolacu i-a mulţumit preşedintelui Volodimir Zelenski pentru sprijinul acordat guvernului ucrainean în luarea acestei decizii.

„Apreciez sprijinul preşedintelui Ucrainei Zelensky pentru decizia adoptată de Guvernul Ucrainei privind limba română. Salut eforturile instituţionale ale Ucrainei de a alinia rapid legislaţia la cerinţele Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu, reţeaua X.

Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3939 secunde