Costin Avătavului, unul din tinerii consilieri locali ai Constanţei. "Noi trebuie să fim actorii sociali"

2315

Articole de la același autor

În Consiliul Local Municipal Constanţa există şi consilieri tineri care vin cu idei noi pentru revitalizarea oraşului de la malul mării. Un astfel de exemplu este Costin Avătavului, de la PNL, cel care se află la al doilea mandat. Despre activitatea sa, concepţiile sale şi chiar timpul liber petrecut, Costin Avătavului ne-a povestit pe larg în interviul de mai jos.

- Domnule Costin Avătavului, sunteţi la cel de-al doilea mandat de consilier local. Cum decurge o zi în slujba cetăţenilor?


- În primul rând vreau să vă spun că pentru mine este o onoare să fiu consilier municipal. Această funcţie implică mai multe tipuri de responsabilităţi: avem zile în care mergem în Primărie şi împreună cu cei din direcţiile de specialitate dezbatem proiectele de hotărâri care fac obiectul şedinţelor de consiliu. De asemenea, avem zile în care sunt stabilite şedinţe cu colegii de la PNL şi USR pentru a lua decizii politice pe subiectele cotidiene importante, dar din punctul meu de vedere, cele mai importante zile sunt acelea în care ne întâlnim cu locuitorii oraşului, când mergem în teren şi discutăm cu oamenii, când încercăm să le fim aproape și să găsim soluții la problemele pe care le au.





-În Consiliul Local aveţi şi colegi de la PSD sau USR. Care este relaţia dumneavoastră cu aceştia? Mai apar contre din când în când?

-Diferenţe de opinii apar mereu şi este firesc. Eu sunt de acord să ne confruntăm în idei şi proiecte, într-un scop constructiv, fără să depăşim limitele bunului simţ. Acum să răspund pe rând: cu colegii de la USR suntem într-o alianţă la nivel local, avem şedinţe de lucru comune, iar relaţia noastră consider că este una bună, de respect reciproc. Colegii de la PSD se află în opoziţie, dar asta nu înseamnă că nu ne respectăm, cu mulți dintre ei ne știm din mandatul precedent.



-Care este cel mai de suflet proiect pe care dumneavoastră l-aţi propus pentru binele oraşului Constanţa?


-Eu mă implic și țin foarte mult la orice proiect pe care îl ințiez sau îl sprijin. Detaliind puțin, sunt două tipuri de proiecte despre care aș vrea să vorbesc: 1- Investiţiile în infrastructură sportivă şi 2 - Reabilitarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Municipiul Constanţa. Pe lângă aceste capitole, foarte importante sunt şi investiţiile în infrastructura unităţilor de învăţământ. Educația este unul dintre cele mai importante aspecte ale societății noastre, astfel, dezvoltarea sistemului educaţional reprezintă o investiţie în generaţiile următoare care vor duce mai departe normele, valorile şi învăţăturile acumulate de-a lungul timpului.

-Ştim despre dumneavoastră că sunteţi din Eforie. Aţi activat la un moment dat în Primăria Eforie. Ne puteţi spune cum vedeţi acum administraţia locală de acolo?

-M-am născut în Eforie şi iubesc acest oraş. Acolo am terminat şcoala gimnazială, iar mai târziu am revenit şi am aplicat pentru un job în cadrul Primăriei, la Serviciul Proiecte Europene. Lucrurile au evoluat foarte mult în bine în ultimii ani, în Eforie. Îl felicit pe Robert Şerban pentru proiectele pe care le-a implementat, iar în acest moment rezultatele vorbesc de la sine despre performanţele administraţiei locale.

-Aveţi vârsta de 33 de ani şi aveţi colegi în Consiliul Local, dar şi în PNL mai în vârstă decât dumneavoastră. Vă mai ajută aceştia câteodată cu sfaturi?

-Noi suntem o echipă frumoasă, avem colegi cu experienţă şi colegi entuziaști, iar rezultatul este un grup omogen care face tot posibilul să fie aproape de constănţeni şi de problemele lor. Îmi apreciez foarte mult colegii, sunt oameni cu cariere de succes, oameni care au demonstrat ce înseamnă profesionalismul și verticalitatea. Cu doamna Adriana Arghirescu, mai ales, am legat o prietenie foarte frumoasă, iar în ciuda diferenţei de vârstă, de multe ori îmi demonstrează că este mai energică şi mai sârguincioasă decât mine şi asta mă motivează să muncesc şi mai mult. Le sunt recunoscător tuturor colegilor pentru toate lecţiile de viaţă şi pentru prietenia de care am beneficiat în toţi aceşti ani plini de provocări. Beneficiile adevărate pe care le-am dobândit din politică au fost experienţele de viaţă pe care nu le puteam întâlni în alte medii.



-Cum vedeţi dumneavoastră noua formă a Regulamentului parcărilor? Este un subiect extrem de dezbătut.

-Amendamentele regăsite în noua formă a Regulamentului parcărilor au reieşit din discuţiile cu o parte din cetăţenii oraşului şi eu cred că vor fi foarte bine primite de constănţeni. Acest regulament va fi modificat dacă amendamentele PNL-USR vor fi votate într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local. Vă prezint câteva din noutăţile propuse: parcarea va fi gratuită zilnic, în intervalul orar 19:00 - 09:00; parcarea va fi gratuită în zilele cu sărbători legale; parcarea va fi gratuită în timpul weekendului, în perioada septembrie - mai; parcarea va fi gratuită pentru autovehiculele electrice şi hibrid; staţiunea Mamaia va fi în mare parte Zona 2 şi tarifele vor scădea foarte mult: 1 leu/oră şi 10 lei/zi.

-În Constanţa se lucrează intens de foarte mult timp şi unii oameni sunt nemulţumiţi de deranjul din oraş. Cum vedeţi dumneavoastră acest lucru? Credeţi că lucrările se vor finaliza destul de repede?

-Mă bucură faptul că avem foarte multe proiecte de investiţii în derulare. Am dus lipsă de astfel de proiecte în anii trecuţi. Ne dorim cu toţii ca acestea să se finalizeze cât mai repede şi Constanţa să aibă o nouă faţă în viitorul apropiat. Îmi pare rău pentru disconfortul creat locuitorilor oraşului. Multe proiecte sunt finanţate din bani europeni şi graficul de execuţie al lucrărilor nu poate suferi modificări. Pe bulevardul Lăpuşneanu se implementează trei proiecte mari în acelaşi timp, toate din fonduri nerambursabile. Cred că imediat ce se vor închide aceste şantiere şi se vor vedea primele rezultate vom înţelege că a fost necesar un efort comun prin care a trebuit să trecem cu ceva sacrificii. Până atunci, responsabilii din primărie au misiunea să verifice că lucrările se execută conform planificărilor.

-Cu siguranţă aţi călătorit în mai multe ţări din Europa. Aţi luat vreodată exemple de administraţie locală pe care să le aplicaţi şi în Constanţa?

-Am vizitat câteva oraşe europene şi pot spune că am fost impresionat de infrastructura foarte bine pusă la punct. Cred că a devenit un reflex ca atunci când vizitez o ţară străină să urmăresc detalii legate de gospodărirea oraşelor. Analizez mereu care sunt modalităţile prin care clădirile sunt păstrate într-o stare foarte bună, cum au fost implementate cu succes sisteme de trafic eficiente, cum este menţinută calitatea tramei stradale şi cum sunt implementate proiectele Smart City. Şi în Constanţa s-au văzut diferenţe în ultimii ani de administraţie liberală, când din bugetul local au fost alocate sume mult mai mari la capitolul Dezvoltare şi investiţii în infrastructură. Ne propunem să accesăm cât mai multe proiecte pe fonduri europene în acest exerciţiu financiar nou pentru a aduce schimbări majore astfel încât imaginea oraşului nostru să semene cu cea a oraşelor din vestul Europei.

-Ce faceţi în timpul liber? Care sunt hobby-urile dumneavoastră?

-Primul lucru pe care îl fac în timpul liber este să îmi petrec timp cu familia. În weekend ne întâlnim mereu şi luăm masa împreună. Dacă vine și nepoţica mea în vizită, chiar pot spune că am avut parte de o zi perfectă. Foarte importantă pentru mine este activitatea fizică, fie că merg la sală, alerg sau joc tenis, aproape zilnic îmi găsesc timp pentru a face sport. În rest, când îmi rămâne timp liber, aleg să mă văd cu prietenii pentru a ieşi în oraş, merg la cinema / teatru, iar de când avem un Club Sportiv Municipal, îmi place să merg la meciuri şi să susţin echipa oraşului.





-La final, un mesaj pentru cetăţenii care au votat PNL în 2020, dar şi pentru cei care nu au votat.

-Din momentul în care am preluat mandatul de consilier am ales să reprezint toţi constănţenii. Indiferent de opţiunile politice, este important să ne implicăm în viaţa publică a oraşului pentru că doar aşa vom deveni actorii sociali în sarcina cărora va sta funcţionarea optimă a societaţii. Noi avem misiunea să îmbunătăţim standardul de viaţă şi să transformăm Constanţa în ceea ce ar fi trebuit să fie de mulţi ani: un pol economic şi turistic al ţării. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4696 secunde