Constănțenii, cu sufletul la gură să afle cât va costa gigacaloria. "Vom fi nevoiţi să stăm mai mult în frig"

2084
1

Articole de la același autor

În scurt timp, vremea se va răci tot mai tare și va fi nevoie să ne încălzim locuințele. Din păcate, având în vedere prețurile care au explodat, și aici nu ne referim doar la gaze, ci și la utilități, mâncare etc, constănțenii se gândesc cu groază cât vor avea de dat, în această iarnă, la întreținere. Totuși, ei speră ca primăria să poată subvenționa, ca de obicei, o bună parte din costul real al gigacaloriei.

Chiar și așa, oamenii se așteaptă la facturi mai mari decât în iarna trecută, când au plătit 450 de lei gigacaloria. Asta în condițiile în care, cum spuneam, toate prețurile au luat-o razna. Cetățenii speră, însă, ca sumele finale pe care vor fi nevoiți să le scoată din buzunare să fie măcar apropiate de cele achitate în ianuarie și februarie 2022. „Şi la începutul acestui an, facturile au fost mari. Eu, de exemplu, am dat lunar la administraţie în jur de 600 de lei, pentru un apartament cu trei camere. Dacă preţurile vor mai urca, vom sta mai mult în frig. Și asta pentru că vom fi nevoiţi să ţinem caloriferele închise şi să le dăm drumul numai când este frig de pleznesc pietrele”, ne-a declarat Viorel P. „Eu mi-am făcut deja planurile. Voi deschide caloriferele abia în decembrie, chiar dacă societatea de termoficare va da drumul la căldură în noiembrie. Nu îmi permit 500-600 lei sau chiar mai mult. Ne îmbrăcăm mai gros, mai facem un ceai şi asta este”, ne-a mărturisit Andreea D.

Care va fi, însă, preţul pe care locuitorii Constanţei îl vor plăti în această iarnă? Deocamdată, nu se știe exact care va fi prețul gigacaloriei la Constanța, însă se preconizează că va fi cel mai mare din țară.

Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, acesta va fi stabilit prin hotărâre de Consiliu Local, în perioada următoare. Precizăm că, în prezent, prețul local nesubvenționat pentru populație, al gigacaloriei, este de 1.326 de lei, inclusiv TVA, dar populația achită numai 450 de lei pe gigacalorie.

Referitor la acest subiect de mare interes pentru locuitori, primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat următoarele: „Dacă iarna va fi la fel ca cea trecută, destul de blândă, am avea nevoie, pe toată perioada, începând cu luna noiembrie și până în martie inclusiv, de o subvenție de 146 de milioane de lei. Aceasta este valoarea cu care noi ar trebui să contribuim din bugetul local pentru a subvenționa căldura, dacă am păstra prețul de 450 de lei gigacaloria. Vom decide acest lucru în cadrul Consiliului Local, care va fi valoarea pe care trebuie să o plătească populația, și atunci voi face calculele necesare și voi solicita ajutorul Guvernului, care să ne poată acoperi o parte din această subvenție, care este uriașă. Avem două variante: cea de 450 de lei, care înseamnă o subvenție estimată de 146 de milioane de lei, și avem și varianta de 500 de lei, cu o subvenție de 141 de milioane de lei”.

Aşadar, dragi constănţeni, înarmaţi-vă cu răbdare pentru că, până la sfârşitul lunii, veţi afla, cu siguranţă, ce sume vor fi necesare la plata căldurii şi a întreţinerii.

În altă ordine de idei, potrivit directorului Termoficare Constanța, Liviu Popa, societatea are, la acest moment, contract de furnizare a energiei termice cu un număr de 1.065 de asociații de proprietari, care însumează 33.135 de apartamente, 752 de societăți comerciale racordate, 115 instituții publice și 990 de case. Ca urmare, aproximativ 125.000-130.000 de persoane beneficiază de serviciul municipal de termoficare.



Comentează știrea

Constantin
20 octombrie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Sa ia prețul din IASI și BUCURESTI, nu pe cel care "acoperă costurile" la "ai lui Budai Deleanu"!

Pagina a fost generata in 0.8418 secunde