Senatorul Remus Negoi cere drepturi egale pentru românii din Diaspora în faţa instituţiilor publice

245
1
Senatorul Remus Negoi cere drepturi egale pentru românii din Diaspora în faţa instituţiilor publice - negoi-1677160539.jpg
Senatorul USR din Constanţa, Remus Negoi, a anunţat prin intermediul unui comunicat că a depus o iniţiativă legislativă în ceea ce priveşte folosirea paşaportului electronic ca act de identitate de către cetăţenii români care au domiciliul în străinătate.

Remus Negoi a fost ajutat în demersul său şi de senatorii Mihail Radu şi Iulian Ştefan Lorincz.

„Am depus, împreună cu colegii mei, Mihail Radu şi Iulian Ştefan Lorincz, o iniţiativă legislativă pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate astfel încât aceștia să poată utiliza paşaportul simplu electronic ca act de identitate.

În prezent, legea prevede că cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, să predea actul de identitate care atestă existenţa domiciliului în România, emis de autorităţile române. Problema este că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, paşaportul CRDS (Cetăţean Român cu Domiciliul în Străinătate) este considerat document de călătorie și nu act de identitate, pentru că pe acesta nu figurează adresa din străinătate a cetățeanului. Cei peste 975.000 de cetățeni din Diaspora cu pașapoarte CRDS au mari dificultăți atunci când interacționează cu administrația românească și nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin Constituție. Am semnalat de nenumărate ori această situație discriminatorie ministrului de interne, dar până acum nu s-a luat nicio măsură concretă pentru rezolvarea problemei. Proiectul pe care l-am depus prevede înscrierea adresei din țara de domiciliu pe pașaportul CRDS și recunoașterea pașaportului CRDS ca act de identitate”, a transmis Remus Negoi.

Comentează știrea

braniste george
24 februarie 2023
daca taceai ........

baaa,renuntati la pensii speciale ,lacomilor ,nu veniti cu povesti

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3778 secunde