USR Constanţa: "Taxele de pod trebuie suspendate urgent"

1051
USR Constanţa:
Reprezentanţii USR Constanța solicită Ministerului Transporturilor suspendarea urgentă a taxelor de pod de la Cernavodă - Fetești și Giurgeni-Vadu Oii, pentru a facilita transportul de ajutoare către punctele de frontieră cu Ucraina și al miilor de refugiați care fug din calea războiului.

În opinia acestora, suspendarea trebuie să rămână în vigoare până la votarea proiectului legislativ, susținut și de parlamentarii USR, prin care este posibil să se elimine definitiv această taxă considerată discriminatorie. În motivarea proiectului se spune că banii din aceste taxe nu se duc la întreținerea drumului sau a podului traversat, reprezentând sume colosale ce zilnic le sunt luate, practic, cu forța tuturor conducătorilor auto care ajung la punctele respective, pentru că nimeni nu are de ales. Pe scurt, spun cei de la USR, este o taxă descurajatoare și, cu atât mai mult, extrem de imorală în acest context al războiului din Ucraina.

„În situația actuală, când sute de mii de refugiați fug din calea războiului declanșat de Putin în Ucraina și ajung în România, a le pune o piedică în plus este de neînțeles. Taxa de pod creează blocaje și presupune costuri suplimentare. Punctul de la Cernavodă – Fetești, de exemplu, este pe traseul refugiaților și este tranzitat, totodată, de mai multe ori pe zi de mașinile cu ajutoare donate de români. De ce i-ar taxa pentru că se implică în ajutorarea refugiaților din Ucraina? Este imoral și incorect. De aceea, cerem suspendarea de urgență a taxelor de pod de la Fetești și Vadul Oii, până când va fi dat votul final, în Camera Deputaților, pe proiectul de lege de eliminare a acestora, inițiat de PNL și susținut de USR Constanța. Taxa este discriminatorie și îi afectează pe locuitorii din Dobrogea”, a spus vicepreşedintele USR, deputatul constănţean Stelian Ion.

La rândul său, senatorul Remus Negoi, de la USR Constanţa, a atras atenţia că această taxă este discriminatorie din punct de vedere geografic.

„Avantajul de a avea un pod peste Dunăre este inestimabil pentru dobrogeni, în special, dar și pentru toți românii, în general. Dar faptul că există de atât timp o taxă de pod, care nu are niciun fundament juridic ori financiar-bugetar, cu atât mai puțin moral, arată că în primul rând dobrogenii sunt discriminați. Nu sunt dobrogenii de vină că trăiesc pe o parte a țării despărțită de cealaltă parte, de Dunăre! Nu sunt ceilalți români de vină că doresc să ajungă tot în țara lor, în Dobrogea. Dar pentru toți românii, fie dobrogeni, munteni, moldoveni, ardeleni, olteni sau bănățeni, statul percepe o taxă pentru ca aceștia să treacă dintr-o parte în alta a României. De aceea, taxa pentru trecerea podului de la Cernavodă este profund injustă, care discriminează din punct de vedere geografic pe românii de alți români”, a declarat senatorul Remus Negoi, de la USR Constanța.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4654 secunde